用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 2010-11年小一,入黎傾下
樓主: pandacat_bb
go

2010-11年小一,入黎傾下 [複製鏈接]

報到!!  報到!!   尋日收到通知收阿仔啊!   開心到成晚眼光光, hee hee.

各位, 多多賜教啊!!

回覆 118# Kimuimoon 的文章

多謝賜教, 多謝賜教。

中午收到啦!   估唔到咁早有通知

請問有沒有担心過 csk 太淺 啊 ?

原帖由 alay 於 10-7-15 16:45 發表
大仔果日買埋書..搞埋校車...
小一係好多功課,聽同事講..佢仔仔升2年班...
都幾忙嫁...(家長:唔好俾太大壓力小朋友..)

冇教快半年一年, 怕他出去唔夠人compete, 又怕他

另外, 請問你同事, 一日有多少份功課啊??

原帖由 MimiCactus 於 10-7-14 09:14 發表
唔好太擔心學科上是深定淺,  淺易令小朋友學習上得心應手, 有優越感; 太深會使小朋友有錯敗感, 更加會阻礙小一生在適應上遇上困難.  其實, 小一課程不是太深或太淺(是每個人觀感不同).  我的囝囝是細仔, 幸好他有一 ...

MimiCactus,

妳的回覆好中肯, 好有質素, 我好鐘意妳啊!!!

大家好.

因為冇参加家長日, 唔知道一年有幾次測驗同考試tim.  另外, 唔知道一星期有幾多次中默書同英默呢, 背默定讀默啊 ?

有唔知道通常csk d 小朋友住邊"樹多d呢?

原帖由 Funny 於 10-7-24 07:33 發表
Hi mandy2003,

好似係兩測兩考。妳決定左讀CSK喇?

都8 8 9 9 啦!

想問問:

1) 成績表有沒有名次呀?  係唔係由第一名到最尾個名都有名次架?

2) 學校有沒有計劃普教中文呀?

3) 而家個校長係唔係之前的副校, 上任左几耐呀?  

有冇人知道呀?  唔刻曬wow!  :)

今日同阿仔一個幼兒發展課程的導師傾開, 打比他是因為記得他的女兒及兒子都在csk念書。

佢同我講, csk d 老師好好, 有一次佢阿仔請了二日病假, 回校後竟然要留堂, 原來有一個老師見佢阿仔請了二天假, 於是留下來一對一幫佢阿仔補課。

看來, csk 都真的是不錯

原帖由 Kimuimoon 於 10-8-8 15:35 發表
想問下D前輩, CSK係咪一定要包書, 因為我曾經睇過有D小學因為環保同埋書包重量問題唔建議包書

其實我都好心痛啊!  見個書包重成咁!!   真係唔想包書加重佢啊!!

原帖由 chilli 於 10-8-10 16:40 發表
我在書局買了一種"超輕包書膠", 希望包了後, 唔會太重啦.

等我聽日去"三x" 同 "大x" 揾吓先!   多謝情報

好似csk中學泥緊9月轉校長wow!  係保良局一間中學的副校, 個間中學今年微調由中中變咗英中。

個新校長由一間上進的中學泥, 希望佢可以令到間csk中學upgrade啦!

原帖由 Funny 於 10-8-11 11:14 發表
邊間保良局中學?

保良局八三年總理中學

原帖由 Kimuimoon 於 10-8-12 17:42 發表
另一forums見人話小學小息要用小息袋, 請問CSK有這需要嗎?

我都想知道啊!!   

另外, 我今日買了超輕包書膠了, 真係輕d wow !!
不過, 新世紀既"三x" 已經冇貨, 我要去到megabox個間"大x"買

我又有問題想問啦!  真係唔好意思

小一至小三: 小朋友通常可唔可以係導修堂時做曬d功課架?  我有點亂, 因為我見之前d發言, 話每日功課唔多, 大約得5樣功課, 其中有2樣有可能是改正tim.   但係又好似記得見過d留言話每日要做1-2鐘頭功課, 好似有d 矛盾.   做1-2個鐘, 係唔係指4-6年級啊?

我知道好似係3點半放學, 咁返學請問係7點多少一定要返到啊?

原帖由 wensi 於 10-8-15 23:03 發表

唔係日日導修堂都可以做功課, 有時會教書如果好趕教唔哂.  星期五一定係上課外活動.

功課lee 家野好睇人專唔專心, 我仔可以自己做唔等我返屋企.  我回家前多數做好.  我聽過有full time 媽咪講佢小朋友做到10點. ...

唔該曬 wensi,

咁我想問, 如果自己送到校門, 要7 點多少一定要到, 唔係就當遲到呀?

原帖由 csk家長jj 於 10-8-14 21:59 發表

每天必會有中英數功課。小一的功課多數是抄寫和簡單計算,不過......小朋友的專注力各有不同,所以能1-2小時完成功課已叻叻喇!到高小時,功課會忙好多!!mouth:" /> ...

死啦!  我個仔寫字又肉酸又慢, 咁多抄寫點算啊??????

請問抄寫一個字抄多少次啊?  英文都係唔係抄寫多啊?

csk 家長jj,

請check pm.  謝
‹ 上一主題|下一主題