用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 2010-11年小一,入黎傾下
樓主: pandacat_bb
go

2010-11年小一,入黎傾下 [複製鏈接]

原帖由 MimiCactus 於 10-7-14 09:14 發表
唔好太擔心學科上是深定淺,  淺易令小朋友學習上得心應手, 有優越感; 太深會使小朋友有錯敗感, 更加會阻礙小一生在適應上遇上困難.  其實, 小一課程不是太深或太淺(是每個人觀感不同).  我的囝囝是細仔, 幸好他有一 ...

MimiCactus,

妳的回覆好中肯, 好有質素, 我好鐘意妳啊!!!

原帖由 csk家長jj 於 10-7-15 23:38 發表

今年加到$450×10個月(往年是$420×10 .5個月)
我記得好似是E車(輝叔叔),如有需要我可PM他的電話給你。
東方花園站(勵德街巴士站)上車時間是06:50-06:55AM ...

Thanks for your reply.

原帖由 wensi 於 10-7-15 23:04 發表

1) 幾時開始轉男女校? .................. 一直係男女校, 唔明你問小學定中學.
2) 一班大約有幾多個女生?............1/3女生
3) 女生多數考入那間中學?....................除左lee 區ge男校. 入恊恩有難度, 人家 ...

Thanks for your reply.
(remarks: 我個人不喜歡協X.)

mandy2003, 多謝妳的贊賞! 窩心提示, 男生較女生粗心大意, 細仔比大仔亦會起步慢, 比多點鼓勵和贊賞+嘉許.  最緊要聽小朋友心聲, 但家長亦要判斷事情的可信性的百分比。
原帖由 mandy2003 於 10-7-16 00:16 發表

MimiCactus,

妳的回覆好中肯, 好有質素, 我好鐘意妳啊!!!

我個仔仔都係今年入CSK小一, 請多多指教
你地買左校服未呀 ?? 我打算八月中才買, 請問有沒有同學仔一同撘 12 號車 ?? 校車EE 要0715上車, 仲話係尾站, 我覺得好早呀, 成0725前就到學校...... 佢一個人咩人都唔識咁早唔知佢點算.....

原帖由 Bluetoothjch 於 10-7-18 14:07 發表
我個仔仔都係今年入CSK小一, 請多多指教
你地買左校服未呀 ?? 我打算八月中才買, 請問有沒有同學仔一同撘 12 號車 ?? 校車EE 要0715上車, 仲話係尾站, 我覺得好早呀, 成0725前就到學校...... 佢 ...

佢地好似7:30開始排隊, 45分好似早會, 8am 上堂.

原帖由 wensi 於 10-7-18 21:41 發表

佢地好似7:30開始排隊, 45分好似早會, 8am 上堂.

wensi,

oic, 咁又幾好喎, 多謝你解答, 我e家好擔心, 個仔又未識大便自理, 食飯都仲要幫佢cut 少少, 又唔識用chopsticks, e個summer 要train 吓佢先得 !!

原帖由 Bluetoothjch 於 10-7-20 18:01 發表

wensi,

oic, 咁又幾好喎, 多謝你解答, 我e家好擔心, 個仔又未識大便自理, 食飯都仲要幫佢cut 少少, 又唔識用chopsticks, e個summer 要train 吓佢先得 !!

學校D 肉唔會好大舊, 個個都自己做, 佢見到都會.  午善有筷子义同羹. 放心有午善義工.

大便自理..................無野ge 頂多有少少唔乾淨, 叫佢沖涼沖乾淨D.

佢地係7:30開學校大門,7:57響歸坐鐘,跟住先早會再上課室!!
遲啲早讀就7:45上課室!!

醒目開學勳章

請問通告話要預備檯墊(for 視藝課), 又括住話海報、月曆,即係咩意思?

另外,食飯使唔使又帶檯墊?  係唔係長方型膠個d?? 日日帶住張墊咪好煩? 因為都幾大張架喎!!

thanks.

原帖由 Funny 於 10-7-21 16:27 發表
請問通告話要預備檯墊(for 視藝課), 又括住話海報、月曆,即係咩意思?

另外,食飯使唔使又帶檯墊?  係唔係長方型膠個d?? 日日帶住張墊咪好煩? 因為都幾大張架喎!!

thanks. ...

你搵D 大海報/月曆俾小朋友做視藝課檯墊, 唔好用膠檯墊因為"扇".  放係學校GE.

食飯唔使帶檯墊.

醒目開學勳章

wensi,

Thanks.  咁要預備幾多張大海報?

原帖由 wensi 於 10-7-21 16:34 發表

你搵D 大海報/月曆俾小朋友做視藝課檯墊, 唔好用膠檯墊因為"扇".  放係學校GE.

食飯唔使帶檯墊.

大檯墊其實咪主要用黎墊住D 手工勞作, 唔駛整DIRTY 學校D檯咋 ??

係咪搵一兩張長期放在視藝室, 咁就唔駛日日帶呢 ?

你地有無買包書膠呀 ??

搵D大過A3 SIZE 夠未呢?

原帖由 Funny 於 10-7-21 16:39 發表
wensi,

Thanks.  咁要預備幾多張大海報?

我用吉之島有乜野特價個張.

原帖由 Bluetoothjch 於 10-7-21 17:33 發表
大檯墊其實咪主要用黎墊住D 手工勞作, 唔駛整DIRTY 學校D檯咋 ??

搵D大過A3 SIZE 夠未呢? ...

檯墊係for 勞作堂而家叫視藝, 佢地班房有個櫃每人一格, 可以放野.  外套都放得ga, 我仔長期放一件怕佢坐近風口位涷.

你地有無買包書膠呀 ??............包書?我買卷

搵D大過A3 SIZE 夠未呢?................你指功課袋? 要放到F4 file.

包書<--我本來唔想包, 因為重, 2黎d書都係用一個學期, 環保d. 但老師提左好多之要阿仔包, 所以我買包書套, 用完可以再用, 真係爛左先用新.

功課袋<--如我冇記錯,係學校包埋(視藝袋都係學校包埋), 唔使自己買.

原帖由 wensi 於 10-7-21 23:51 發表

檯墊係for 勞作堂而家叫視藝, 佢地班房有個櫃每人一格, 可以放野.  外套都放得ga, 我仔長期放一件怕佢坐近風口位涷.

你地有無買包書膠呀 ??............包書?我買卷

搵D大過A3 SIZE 夠未呢?................你指 ...

醒目開學勳章

我已經包左d書, 費事個仔未開學就整爛d書!! 我買普通一卷卷個d乍!!

我已經買左書包同埋校服, 你地買左咩呀?

原帖由 Bluetoothjch 於 10-7-21 17:33 發表

搵D大過A3 SIZE 夠未呢? ...

原帖由 sandylam 於 10-7-22 10:18 發表
功課袋<--如我冇記錯,係學校包埋(視藝袋都係學校包埋), 唔使自己買

得P1 有包堆咋, 我仔一早玩爛左.

Funny,

我買左書包啦, 仲未買校服同鞋襪/間呎/包書膠.... 保母車未比$$..... 仲有咩呢 ??

我見人地小學都叫買包書膠架, 我想買D一套就入個D, 因為覺得自己包四角會好"吉"咁好危險 (唔知E家係咪咁, 我都係想起我細個時成日"吉"親 )

FUNNY,

校服係咪買左夏季先 ?
‹ 上一主題|下一主題