用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 票選:面試後最令人失望及最有驚喜的幼稚園 ...
樓主: BBvivian
go

票選:面試後最令人失望及最有驚喜的幼稚園 [複製鏈接]

面試後最令人失望的幼稚園: KM, 又多人, 又迫, 又等得耐

面試後最有驚喜的幼稚園:金巴倫 (老師好識引導小朋友去答問題,老師好nice)

面試後最令人失望的幼稚園: KV, teachers are all so serious, not nice, not flexible in handling special request

面試後最有驚喜的幼稚園:York, nice schook campus, very spacious

面試後最令人失望的幼稚園: Creative.. rubbish.. long list and bad organize

面試後最有驚喜的幼稚園: Creative Primary  ... well organized and teacher really nice

面試後感觉

面試後的感觉:
约克, 空间大,自由快乐,课程好, 老师好,有一点贵气, 有一点惊喜;
根德园, 有规有矩, 老师好, 空间中等,滑梯有一点冰冷;
国际英文:外国老师多,人多吵杂,空间一般,没有想像中好,有一点失望;
浸大:老师好, 人多闷热, 空间一般, 主要面試家长, 与众不同。
剑鸣:空间满意,老师英文好,家长义工好;

面試後最令人失望的幼稚園:九龍靈糧堂(安排極差,上上落落,老師耐性麻麻..
面試後最有驚喜的幼稚園: 根德園

昨天剛跟囡囡到創價面試完畢,感覺上並不是這麼失望,Interview at 9:15,我們9:00已到達,跟囡囡到樓上玩了一会兒再到三樓等候,當時我都擔心囡囡扭計,但她沒有,可能有經驗,已預備小食給她。然後,有位老師(負責安排輪候之考生進入)摸摸囡囡PAT PAT 話小朋友已戎片啦!老公已觀察到這位老師己向幾位小朋友做這個動作,每當考生進入考室前她們会先討論一番。入到考室,老師好NICE 有笑容,然後問囡囡生果名稱,當中有答錯,老師有糾正講給囡囡知道然後問圖劃,囡囡答對圖中小朋友是玩踏單車,跟着再問圖中小朋友跌倒怎樣?囡囡回答流血(圖中小朋友沒有受傷)老師很有耐性引導囡囡說小朋友手仔有沒有Dirty,囡囡答dirty 要 wash hand。
最後問家長問題,本人覺得全部過程很輕鬆,老師有耐性。 其實,只因已報了名,雖然已有OFFER老公話當比囡囡吸收多一點面試經驗,之前已IN 咗4 間 。 IN 完LAST ONE ST. ROSA 可以收工啦!
比起GOOD HOPE 還好,GOOD HOPE 排隊輪候時間1-2 hrs;面試時間只用5-10分鐘。

創價同九龍靈糧我都覺得麻麻囉,前者就好馬虎,面試D老師笑得好假又冇耐性...仲話拿了視學報告好好呢,我都唔明點解會有咁多人爭住讀,後者就好混亂...

根德就安排唔錯

ME 2..... 亞仔最精神既一次!! 可能環境好令亞仔都醒D!

原帖由 phoebe37 於 09-11-27 17:07 發表
同意, 小朋友同我自己都好投入呀, 呀女in呢間in得最開心

嘩,唔係嗎?咁真係好差喎,我見好多人都話唔好,但我有朋友個女讀緊,她好自毫話好?

原帖由 yauyau412 於 09-11-23 19:12 發表
我個女in 左6間...

最令人失望: 創價/民生

原因:

創價--->interview安排差.....報到之後叫人上樓玩,夠鐘自己落黎.....條樓梯好窄,d小朋友同大人上上落落,好危險law.....點名個miss,笑容欠奉.....佢無啦啦走黎話同 ...

我又唔覺創價面試安排咁差喎, 我地一入門口就有老師幫我地量體溫, 之後問我有冇帶面試信并指示我地上三樓, 上到三樓老師點名叫我地玩一陣先, 唔洗等好耐就叫我地係門口等一陣, 但阿囡玩野話要去厠所, 而老師都好nice答隨便啦!

阿囡去完厠所玩完(係無V V架!), 出來老師就叫我地入去, 有兩位老師一齊見, 一個問問題,一個係到比分.

入去打招呼後, 叫阿囡係最靚的座位坐, 本來阿囡想拿開張椅, 但佢見我拿出另一張椅就坐左那張, 冇辦法老師唯有叫我同老公一齊坐.

老師問: 你叫咩名呀? 我囡答: 兩歲半....(笑死我! 我前日問佢叫咩名,又係答兩歲半), 佢知到講錯立即頭向下望,老師就答:吓,你叫兩歲半呀? 咁你叫陳咩呀? 邊個同一齊你來?好彩阿囡答到.

老師叫阿囡把其餘的Lego砌高佢,砌到最高兩行阿囡把長d既先砌係頂,但最後仲有一個短d既Lego未砌好,佢想放返係下層空位,點放入去都唔得,老師見到就話:現在有d麻煩喎,阿囡都好醒把上層的Lego拿開再砌返好.

之後老師拿了一些食物問這是什麼, 阿囡答晒; 蛋糕,包包,橙,香蕉,老師問: 你喜歡食邊樣呀? 阿囡答: 蛋糕,咁你比咩比媽咪食? 橙, 爸爸呢? 香蕉, 咁比咩我食呀? 包包,咁另一位老師呢? 阿囡望兩望冇答.老師話咁你可唔可以幫我放返d食物係籃到,阿囡好細心咁一個一個放好係個籃到,老師仲讚佢好斯文放得好整齊,我兩公婆就一路笑一路望住阿囡答. 

然後,老師拿了圖書問入面做緊咩呀? 阿囡答:爸爸,媽咪,我玩車,老師問咁你平時係屋企有冇玩車? 有, 邊個同你玩? 爸爸,媽咪,我.轉左第二頁問佢地做緊野咩呀? 阿囡冇答, 咁老師就問咁抱住那隻係咩呀? 熊熊,阿囡好好奇拿開個下面,老師話佢聽:係到收拾玩具.再問另一頁,咁佢係到做咩呀? 刷牙.咁你有冇刷牙?有. 邊個同你刷? 媽咪. 指住牙刷問里個係咩呀? 阿囡唔答, 老師就話牙咩呀? 阿囡答左牙膏, 老師話返佢知係牙刷,之後同阿囡講咁我現在同爸爸媽媽傾計先.(我估另一個老師會觀察小朋友會唔會問完問題周圍走,有冇坐好等等)

問左我地平日由邊個照顧阿囡? 
答: 上午返學前班, 下午由嫲嫲照顧,放工接返阿囡.
咁返學有冇遇到咩問題? 
分別問我同老公對阿囡有咩期望? 
如果學校安排下午班你有冇問題? 
<我覺得自己答得唔好>

最后,問阿囡鍾唔鍾意返學? 返學開唔開心? 走既時候阿囡有推返張椅及同老師講拜拜.

我同老公都好滿意阿囡表現,如果創價唔收都冇辦法,因為實左太多人報考,一定有更多表現更好既小朋友, 但都希望阿囡入到.

出來我地問阿囡點解你今日咁叻既?
係唔係想係到讀書, 所以答得咁好? 阿囡答: 係,好想係到返學. 咁仲去唔去其他學校玩?阿囡話唔去,  咁你想去表哥學校返定係里到呀?,佢話想係到返學, 我話咁唔知架,要睇下老師同學校比唔比你係到返學先,如果比先可以係到返學,如果唔得咁就要係表哥學校返架啦!
入唔到創價阿囡一定好失望.........因為估唔到佢咁鍾意創價.

‹ 上一主題|下一主題