用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 Munsang interview
樓主: sofiamama
go

Munsang interview [複製鏈接]

醒目開學勳章

我in果陣一入到去老師就收問卷同睇正本出世紙, 一枱有4個小朋友,
老師已經安排好小朋友坐邊個位,
唔似某d幼園, 入到去無位坐自己去搵,
呢點已令我加分, 然後有個好好笑容既老師黎in, 都係問d正路問題, 我小朋友咩都唔肯答,
老師就拎第二d玩具俾佢再試下, 我覺得佢好有心, 可惜我小朋友一味擰頭, 最後老師同我傾陣偈, 然後就話可以帶小朋友離枱去玩其他野, 到最後送小禮物, 雖然話個名牌貼住喺衫仔度, 但in我地個老師好親切咁叫我小朋友nickname根本送禮物, 佢知我小朋友唔肯講野, 仲主動提佢要say thank you, 然後成個過程完成, 雖然小朋友表現未盡如人意, 但對此校非常滿意~

醒目開學勳章

原帖由 甜豆 於 09-11-21 23:58 發表
我覺得今日個MISS 都幾有耐性, 雖然亞女又係十問九不答, 但都算有耐性引佢答, 不過老實講, 我地個張枱成7個小朋友+家長, 真係迫到C , 但有D唔明, 同一紅入面, 我地6個都係IN左一個老師, 但有個家長, 有3個老師都埋去 ...

我覺得係隨意安排,
因為我地in果陣我留意佢無睇任何野就逐個問,
個native eng. teacher我經過佢又同我傾幾句咁樣,
但我學歷非高所以我諗無刻意安排既~

醒目開學勳章

不過我覺得佢12月16或之前知結果都算快,
得唔得盡左力就算啦~

醒目開學勳章

原帖由 mon2306 於 09-11-24 16:11 發表
大家好,我是21/11 11:00在民生interview的, 我分享我在當日所見的,再由大家評評interview是否"求其"...
我同仔仔(也是超細仔)入到班房, 仔仔是第三個interview的, 我們interview完, 因為還有其他小朋友未in, 仔仔於 ...

咁樣真係好離譜喎..
無詳細對出世紙都算,
但係唔記得in可以代表好多嘢

醒目開學勳章

原帖由 jean2003 於 09-11-26 13:44 發表

YEAH!!!! 有人真系會考究, I love it!!!! Bravo!!!
簡單講系..位置冇錯, 對象錯左..
其實我睇既重點系...連續兩日...佢地真系夠膽色...
..如果真系咁"好"..會唔會玩到咁大..會唔會有番d顧忘?
...誇張d講..你試下紋 ...

呢單完全唔關事,
追數公司根本當係間普通學校,
睇睇呢段報道, 我只會覺得間學校好無辜,
而且我作為家長並非因為佢係名校而揀,
而係我喜歡學校環境, 我亦長時間觀察到佢地既學生,
表面看大部份都係有純品, 條裙個個都及膝, 長髮紮辮,
唔會染晒髮一行出學校煲煙先~

同名同姓真債仔曾入校園惹誤會追債風波民生學生還清白

【本報訊】民生書院被大耳窿噴漆追債,應屆會考生被指欠賭債13萬元連累學校事件,警方經調查後有突破性發展,原來債仔另有其人,是一名同名同姓的20歲「豬肉佬」。這名「真命天子」是一名基督徒,早前到澳門賭錢輸光向大耳窿借錢並簽下欠單,由於他參加的教會向民生書院借用地方開會,結果學校成為大耳窿噴漆追債的目標,而陰差陽錯,偏偏民生書院又有一名同名同姓的學生,連校方和警方一度以為該名學生便是被追債對象,直至真債仔向警方「自首」才真相大白。記者:熊翠蘭、倪清江、冼偉倫 真假債仔同名同姓叫「張XX」,一個是民生書院中五精英班的優才生;一個是現時處於無業狀態的豬隻屠宰人員。民生書院校長陳嫣虹昨日獲悉事件真相後,表示可還該名男生清白,感到很高興,她說:「澄清番就冇所謂啦!」她說該男生向來品行良好,所以懷疑他是被人作弄,但料不到事件是一個巧合。 先後三處地方噴漆 陳校長表示,該校在假日會借給數個教會使用,包括在事件中的聖士提反會,通常會在周日下午在該校舉行活動。對於今次蒙受不白之的張同學,校長表示暫時不方便安排他與傳媒講述感受,而校長謂稍後會向警方了解詳情。至於真債仔,消息指他有打架及藏毒案底的釋囚,他信教後定期出席聖士提反會的教會活動,但卻始終未能戒除賭癮,他已經不止一次到澳門賭錢。上月底,事主再過江賭錢,結果借下了133,000元貴利數,並被大耳窿押返港追債。其間事主曾向所屬教會聖士提反會求助,大耳窿追債不遂,於是轉而向該會追討,大耳窿查悉聖士提反會曾分別向尖沙嘴街坊福利會、九龍城民生書院及觀塘偉業街長輝工業大廈一個機構借用地方開會,便在周四及周五(12及13日)日的凌晨時分,先後向上述三處地方噴漆追債。其中民生書院接連兩天被人在門外噴漆,對方放下債仔張XX簽名的欠單影印本,由於民生書院也有一名中五學生叫張XX,校方一度懷疑大耳窿目標是該名學生,於是召該學生及其家長返校交代事情及致電報警。警方也向該名學生了解情況,當時,學生堅稱沒有去過澳門。 真債仔到警署交代 警方調查期間,發現除民生書院外,尖沙嘴及觀塘也發生同樣事件,而噴字及留下字條都有提及「張XX」及指「聖士提反會包庇賭徒欠債唔還錢」,警方事後向聖士提反會查詢。據稱,當時該會為保護當事人,與警方並不合作,直至昨日才由社工帶同真債仔到警署交代事件,終於還民生書院和學生一個清白。

醒目開學勳章

原帖由 jean2003 於 09-11-26 14:42 發表

好開心呀..謝謝... 這樣討論才有建設性....對事唔鬥氣..我只系睇左d posts, 講我o既感覺出離.

唔使客氣, 大家討論下無傷大雅,
唉........... 我喜歡呢間學校,
可惜小女interview表現欠佳,
睇黎都無緣居多~

醒目開學勳章

原帖由 路人甲2012 於 09-11-26 14:50 發表
非常同意 !  我睇過多方面資料及我有幾個朋友讀過 ! 直資學校計民生真係幾好, 排名都唔差, 最重要係校風好, 唔係一定要超名校, 貴族學校先好, 都要問問家長同你個仔仔得唔得, 我曾經有個都叫有 D 錢家庭仔仔去讀某某 ...

我好低要求架咋, 讀得到預科當然好,
否則中五都收貨, 最緊要唔好學壞,
所以選校我從校風環境入手,
成績絕對係其次~ 希望睇住佢同d好好同學仔一齊成長最開心~

醒目開學勳章

原帖由 jean2003 於 09-11-26 17:05 發表

要嫁..要嫁..大家光明磊落..灘開離講..我都唔知幾happy...好過系討論都要鬼鬼鼠鼠..改頭換面

至於interview唔好, 再努力law..
我今日全程睇post..
發覺好多時未必關能力既事..外在因素反而影響仲大..
奸巴爹... ...

多謝你先~
依家唯有順其自然,
總之小朋友讀得開心我又放心就good la~ haha

醒目開學勳章

原帖由 cattylui 於 09-11-30 19:10 發表
我地28/11 下午3點in,成個過程一個字「嘈」!

我地係105室in,成間房大人細路成30人,人人都講嘢,嘈過街市,講真我即刻頭痛

我個女都未坐定個老師就問佢,我個女都未知做緊咩,鬼答你咩 佢見我女無 ...

你最後果句講中我心聲,
d玩具唔好玩, 小朋友根本無興趣,
但我比較直, 當日我小朋友in時, 佢玩左陣直頭自己執番好晒d野就咁坐喺度, 老師行到埋黎我又搬番出黎,
老師叫佢玩積木, 我個女掂兩掂都係無興趣就無理佢,
我個人又比較直接, 我直頭同老師講,
呢d玩具佢覺得唔好玩所執番好,
然後老師呆一呆就拎左第二d野俾佢玩,
但我小朋友依然擰擰頭, 最後老師轉移問我野,
然後話可以帶小朋友去地墊果邊玩, 果度會好玩d~
呢種情況下, 我覺得佢總算有心,
起碼識建議小朋友去第二度玩~
‹ 上一主題|下一主題