用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果英華同優才都收左小朋友﹐大部分媽咪都會選英華﹖ ...
樓主: dong-dong
go

如果英華同優才都收左小朋友﹐大部分媽咪都會選英華﹖ [複製鏈接]

如果林校長離開英華又點呢?  她在協恩時有幾多"校內人"說她好呢? 除了 'snoopy"的名號外又有甚麼特別建樹呢? 而英華小學又有甚麼特別成績可見呢? 優才又有甚麼不比英華好呢? 優才小學歷史都比英華小學長. 小朋友適合讀那學校是不該因為"一個人"的因素的.

請明白, 英華男校的歷史"不等同"英華小學的歷史.

原帖由 4in1family 於 09-11-18 21:20 發表
優才歷史長過英華???

如果一個男人在我未真正了解或相處過時, 就憑聽朋友講之下見第一次面就同我講, 如果你不以我為首選就不要同我結婚生仔就不要同我開始的話, 我會     

原帖由 VKwan 於 09-11-18 21:57 發表
呢d唔叫自視甚高,只不過想揀真正喜歡自己既家長遮!正如結婚對象,你都想揀個視你為正選既老公啦,下話!?

如果, 一個又smart又首選男拔的男孩, 但不幸男拔不收他, 而snoopy校長亦知這事實, 你估她會不會說: 你的小朋友很smart , 但可惜你們不以我校為首選, 所以請不要報考我校或我以此為原因無論你小朋友天資有多高我都不會接受他的申請呢?! 我只是覺得身為校長說話應該比較謙和, 而無須這樣. 如果唔係以男拔和LS為首選的小朋友就不選英華, 那麼英華定會錯失很多申請.

我的小朋友已小6, 正忙於選中學. 就是很多時不能親身體驗何以以某校作必然首選呢.首選的不收自己又怎麼辦呢? 難道我跟她說,我以貴校為首選, 她會收我嗎?

大家都是以手中有幾多再算. 太自我的說話不應出自一位校長口中, 如果將來小朋友跟我說,你應首選愛我次愛妹妹, 我不知如何解釋了.

其實我並沒有說英華不好, 只是覺得集中力不應在校長的幾句說話罷了. 而優才亦沒甚不好. 適合才重要不要單方面看. 錯失是自己.

.
原帖由 childrenfirst 於 09-11-18 22:27 發表
咁請問你報左幾多間,係咪間間都有親身體驗? 願聞其詳。

你認為我有踩英華嗎?! 我沒有, 我只是提出不要focus係校長身上, 而疏忽其他更重要的地方.

英華的歷史只是回應別人的問題. 歷史長短並不是我的選校因素.

原帖由 Era 於 09-11-19 11:34 發表
如果以轉左直資之後既英華小學來計,的確歷史比優才短.咁想請問:dbspd又有幾多年歷史呢?係咪因為咁,都係揀優才好d呢?

每年呢段時間,都有大量踩/捧某學校既留言,每間學校都有自己既特色,各有一班fans,各有唔同既支持/ ...
‹ 上一主題|下一主題