用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 旺角區-數研
go

旺角區-數研 [複製鏈接]

小女升小二,數學文字題很弱,附近有間'數研'想試下 (其實平日也有姐姐幫佢跟功課及教數),請問數研是否只是比張Paper 小朋友做?做錯就講返答案? Or 有冇特別技考教小朋友理解題目?

請有经驗家長分享!
   0    0    0    0

Any comment on this ? THANKS !

原帖由 Erco 於 09-11-19 17:39 發表
Any comment on this ? THANKS !

我本來都想同個女報, 但去左個centre, 見到個reception 咁差, 我就冇報啦 ! 不過我見好多小朋友讀, 我估ok 掛 !

不過亞女依家系第2度上緊, 暫時都滿意 !

Daisy 媽咪,

你囡囡係邊間Centre 上緊呢? 可否PM 我呀? Thanks !

只是做工作紙真的沒有需要,因為學校都有很多作業要做,但小朋友理解能力低仍然是纏繞問題,結果找到<數樂趣>課程,因為筆記很清楚及技巧比起學校還清楚,主張教技巧用於學校功課及考試,值得考慮!無謂要小朋友再"死做"是很慘的

原帖由 jysjj 於 09-11-22 23:20 發表
只是做工作紙真的沒有需要,因為學校都有很多作業要做,但小朋友理解能力低仍然是纏繞問題,結果找到課程,因為筆記很清楚及技巧比起學校還清楚,主張教技巧用於學校功課及考試,值得考慮!無謂要小朋友再"死做"是很慘的 ...

同意, 亞女之前學過學林同kwik math, 由於佢好怕操卷, 所以做做下見佢都係應酬式做, 完任冇用心同理解. 再加上學校日日起碼有三至四樣數學功課, 真係做到傻...
依家亞女既centre, 一個week 做10條數, 老師話佢唔著重個答案岩唔岩, 不過最緊要條式同step要岩. 咁至知佢明唔明題目講乜 !

至於可唔可以將佢成為樂趣就好似真係難d !!!

請問大家所說的數樂趣在那一區呢?

原帖由 jysjj 於 09-11-22 23:20 發表
只是做工作紙真的沒有需要,因為學校都有很多作業要做,但小朋友理解能力低仍然是纏繞問題,結果找到課程,因為筆記很清楚及技巧比起學校還清楚,主張教技巧用於學校功課及考試,值得考慮!無謂要小朋友再"死做"是很慘的 ...

dear jysjj

我想問妳說的數學樂是否數研 ??

數研會否如公文做做的 ? 因我了解過好像也會計時, 不過內容則貼學校 , 而公文重運算快而準 (專注)

那數研同enopi math 是否一樣? 只是一個是 中文數 而enopi 合適讀英數的呢 ?
MIHO

不是什麼<牌子>的數學班,只是遇到有這樣又配合學校又針對小朋友弱點的數學班有感而發,要學得快樂必須解決問題才是學習的樂趣,最不喜歡學校又多作業又要趕緊星期天去做一些所謂試卷班,講真公民的題目自己也懂出練習題!
如仍然花了不少金錢,兜圈找的mama不妨一嘗,

Daisy mami,

Could you PM the information of centre to me?

Thanks

原帖由 Daisy媽咪 於 09-11-19 20:38 發表

我本來都想同個女報, 但去左個centre, 見到個reception 咁差, 我就冇報啦 ! 不過我見好多小朋友讀, 我估ok 掛 !

不過亞女依家系第2度上緊, 暫時都滿意 ! ...

原帖由 WINLEG 於 09-11-25 23:23 發表
Daisy mami,

Could you PM the information of centre to me?

Thanks

sorry, 咁多位, 我唔想介紹我個女個centre 比你地住, 因為我個女都係上左2個月度, 我都未真正可以確定佢好定唔好, 只係亞女話個亞sir 教得明同埋唔駛好似其他centre 咁死做爛做, 因為我個女唔受依一套!

等我觀察多一d時間, 再update 大家吧 !
‹ 上一主題|下一主題