用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田平安福音堂幼稚園
go

沙田平安福音堂幼稚園 [複製鏈接]

請問沙田平安福音堂幼稚園好不好.......謝謝!!!!!!
   1    0    0    0

好好, 雖然地方係舊d細d, 但全校老師都好有心去教好學生, 尤其係品德、做人品格成長方面! 呢d"功力"唔係間間學校都可以做到!
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

謝謝你的意見!

另外想請問你小朋友也是在這裡讀嗎? 這間學校是否很注重宗教呢 (因我沒有宗教)? 課程會否很淺呢? 英語及普通話程度好嗎? 你有在學校參加課外活動及收費如何?

唔好意思呀, 我太多問題了, 因我是住在九龍的, 所以車程對我來說也是考慮的因素, 但如果真是一所好學校遠一點也值得!

原帖由 tsznok 於 09-11-13 19:16 發表
好好, 雖然地方係舊d細d, 但全校老師都好有心去教好學生, 尤其係品德、做人品格成長方面! 呢d"功力"唔係間間學校都可以做到!

請問有無其他家長知道這間幼稚園的資料呢? 請比D意見啦!

原帖由 Bubusi 於 09-12-11 02:52 發表
謝謝你的意見!

另外想請問你小朋友也是在這裡讀嗎? 這間學校是否很注重宗教呢 (因我沒有宗教)? 課程會否很淺呢? 英語及普通話程度好嗎? 你有在學校參加課外活動及收費如何?

唔好意思呀, 我太多問題了, 因我是住 ...

SORRY呢今日先睇到你既提問...
1. 我二仔係度讀緊 k2, 三女都好有可能會出年入埋去讀 k1
2. 呢間係一間基督教學校, 宗教色彩都幾濃厚, 會以基督教o既道理去教化小朋友有良好品德, 雖然我唔係信徒, 但都幾 buy 佢地呢套, d小朋友明顯係會識得關心家人同身邊o既人多d~
3. hum... 如果你認為佢少字寫就等如淺的話, 咁就算淺啦; 但如果你依足指引陪小朋友keep住閱讀指定中英文教科書的話, 就唔算淺, 會識得唔少字~
4. 學校有普通話老師及net, 不過都係一星期上一次堂~
5. 學校有提供課外活動, 收費比市面平好多, 好似我仔而家番緊西人英語小組, 計落都係around $80一堂~

反而我好好奇, 點解你住kln會入到黎沙田搵到呢間報讀?
§ 吾家三寶 §

看見你的回覆真開心! 謝謝你

其實因今年年頭時我們是想搬來沙田住, 所以在找學校時也報了幾間沙田區的學校, 而平音福音就是在網上看見口碑也不錯, 所以更報了! 但因現在樓價實在升了不少, 所以暫時不考慮搬了, 待樓價回落時再決定!

但因我九龍區也有幾間收了 (有全日及半日), 所以現在超級15/16 仍未決定讀那間!

我的小朋友是讀上午班, 你三女是上午還是下午班呢? 我在註冊那天跟主任傾過, 佢話下午班比較少人讀, 所以師生比例會好D, 對小朋友學習也好D, 你覺得是嗎?

其實這間學校最吸引我之處是那個主任(不過唔係好記得佢姓咩)佢比我感覺好好, 連我住邊佢都記得!

原帖由 Bubusi 於 09-12-12 23:58 發表
看見你的回覆真開心! 謝謝你

其實因今年年頭時我們是想搬來沙田住, 所以在找學校時也報了幾間沙田區的學校, 而平音福音就是在網上看見口碑也不錯, 所以更報了! 但因現在樓價實在升了不少, 所以暫時不考慮搬 ...

原本佢收個女讀上午, 但我都係揀番下午班, 因為真傢, 師生比例細d, 照顧上全面好多, 特別係小朋友心靈上的需要! 我仔仔讀下午班, review番佢k1時既學習片段, 真係比上午班d情況相差好遠, 一來同老師 close d, 二來佢地小朋友之間既友情都比上午班 close d!

又咁講, 如果你唔會再搬, 出面又有 offer, 咁就唔使入到沙田讀啦~
§ 吾家三寶 §

其實我係住係旺角區, 過來返學全程半小時, 如選九龍區的學校也差不多, 唯獨是呢間無校車出九龍, 每天要自已接送, 最大問題係送左佢返學之後都唔知返屋企還是在附近等佢放學好!

由於我很注重問得方面的培養, 聽你之前講"尤其係品德、做人品格成長方面! 呢d"功力"唔係間間學校都可以做到" 就更加吸引我!

係呢, 你知唔知佢地小一派位通常會派去邊間呢?

SORRY 打錯字!

正確係: 由於我很注重 "品德"方面的培養........

我大女剛在這間畢業,地方係細些,但我好欣賞佢著重信仰與學科的整合,即將信仰融入教學之中.小朋友會有許多機會接觸信仰,又會唱詩歌,祈禱,背金句.而且佢用蒙氏教學法,都十分好.老師有愛心.亦教小朋友愛自己和別人.

程度我接受到,英普水平一般,功課每天只係兩樣,好少.我反而唔鍾意功課多的學校.所以我女三年來都十分開心,無壓力.我女宜家升讀了心儀小學.程度銜接無問題,我想家長平時的協助很要緊.下午班師生比例少,重多了一節唱英文兒歌,對孩子更好.現在女兒讀全日小學,也頗快適應了早起的生活,所以讀下午班不用擔心.

我都想我細女讀呢間,但無校車去我屋苑.所以,如果你想讀,我覺得最大問題是接送問題,就算你住沙田區,都唔一定有車俾你.如果個年少學生住個度又唔方便的話.所以,對我來說,就算佢點好,如無人手接送,我都要揀次好的.因為日日來回真係好辛苦,時間亦唔見洗架.

我宜家都想找褓母車接送我女,但未找到,又唔知點找.若找唔到都無計.

謝謝你的回應!

原來你也可能會因交通問題而要選次選的學校, 真可惜!

其實現在的我真的很難取捨, 因我本身是全職媽咪, 所以接送方面其實是可以的, 但就真係辛苦一點! 而現時九龍又有二間全日學校收了小兒, 但學費都幾貴, 要成3千多 (已減了學卷)!  唉, 真係日日都為這事頭痛, 最怕自己做錯決定!  

原帖由 小圓圓 於 09-12-17 15:35 發表
我大女剛在這間畢業,地方係細些,但我好欣賞佢著重信仰與學科的整合,即將信仰融入教學之中.小朋友會有許多機會接觸信仰,又會唱詩歌,祈禱,背金句.而且佢用蒙氏教學法,都十分好.老師有愛心.亦教小朋友愛自己和別人.

程 ...

如果你能找到人同你輪流接送會好些,因為你日日係咁撲出撲入,初期尚可應付,但要做足三年,想起我就無咁既精力了.出左去你返唔返屋企呢?如果返,無幾耐又要撲出嚟.唔返,係出面又流連三個鐘,真係唔知去邊.不過,你可以係學校做義工,這樣你可等埋孩子一起放學.或者你比佢上1PM的興趣班(佢地興趣班係中午,就埋上下午班的學生),咁就有4小時,你可以返屋企休息再出嚟.

九龍區無第二間學校較好又便宜嗎?如果經濟可以,我寧願選擇次好又有校車的.比多D錢但慳番時間精力.講真我指既次選係佢隔離個間,個間肯定有校車俾我,因為佢有幾間分校,係包車架.
‹ 上一主題|下一主題