用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃芴南 對 銀禧
go

黃芴南 對 銀禧 [複製鏈接]

不知黃芴南定銀禧好些? 2間是否同級數? 大抽獎放2或3位會否浪費了其中1個位? 唔放第一位是否無機會? 請賜教!
   0    0    0    0

原帖由 circle123 於 09-11-12 02:43 發表
不知黃芴南定銀禧好些? 2間是否同級數? 大抽獎放2或3位會否浪費了其中1個位? 唔放第一位是否無機會? 請賜教!

黃芴南後年會暫時搬去大圍,牛津道原校裝修,等裝修完畢後,再2年後由大圍搬返九龍塘。
因為咁,有啲人會嫌黃芴南遠同唔係九龍塘學校,放棄左佢。

原帖由 pineapple0983 於 09-11-12 16:36 發表

黃芴南後年會暫時搬去大圍,牛津道原校裝修,等裝修完畢後,再2年後由大圍搬返九龍塘。
因為咁,有啲人會嫌黃芴南遠同唔係九龍塘學校,放棄左佢。 ...

pineapple

多謝妳的資料. 另都想知黃芴南戓銀禧詳細資料,例如校風,課程深淺,會否谷成績,老師是否肯跟學生戓家長溝通?學生多數是Band 1中 定Band 1尾 ? 唔好意思有咁大堆問題 ? 因為真是唔太清楚這兩間學校?

原帖由 circle123 於 09-11-13 01:38 發表

pineapple

多謝妳的資料. 另都想知黃芴南戓銀禧詳細資料,例如校風,課程深淺,會否谷成績,老師是否肯跟學生戓家長溝通?學生多數是Band 1中 定Band 1尾 ? 唔好意思有咁大堆問題 ? 因為真是唔太清楚這兩間學校? ...

我覺得你有需要去實地睇吓,由各方面去觀察。最好開放日睇埋添,免得將來真係收左就黎後悔。
對銀禧唔熟,比唔倒意見。黃芴南,在我標準黎講,係官津中算係一間相當好o既學校。我相信Band1頭同尾都有,學生不單只注重讀書,其它發展亦很好,它的音樂在學界是很出名的。

黃芴南

黃芴南是東華三院最早開辦的中學, 成績是東華中最好, 今年主席在某場合透露東華有五間中學明年開5班英中, 黃必定是其中一間.  該校作風屬於比較低調, 似乎亦未見狀元出現, 但每年都有成功拔尖入大學的個案.

聽閱 是 2010/2011 學年遷入大圍, 會影響部份人選校意願, 無形中增加入讀機會

銀禧不熟

原帖由 BSCYL 於 09-11-13 13:38 發表
黃芴南是東華三院最早開辦的中學, 成績是東華中最好, 今年主席在某場合透露東華有五間中學明年開5班英中, 黃必定是其中一間.  該校作風屬於比較低調, 似乎亦未見狀元出現, 但每年都有成功拔尖入大學的個案.

聽閱 是 ...

BSCYL , pineapple0983

唔好意思, 因為要應付小兒考試,所以咁遲才覆.多謝兩位咁寶貴意見.稍後如有更多這兩所學校資料請再指教! 謝謝!

黃芴南11月23日已舉辦open day.
學校樂隊有表演,好出色.

銀禧本週六(28日)有open day,唔使預約,可walk in.

回覆 3# BSCYL 的文章

剛路過,嚟八下

明年開5班英中意思是指?
黃芴南不是英中嗎?
小兒現讀黃芴南f.1,學校對學業,運動,音樂方面同樣注重。校譽好,
p.s: 學校管理功課都好嚴下

circle123:
你可以看看D舊post曾經討論過妳的問題,應該是偏向是2選 1

回覆 8# Claudiawty 的文章

我自己估計 黃笏南, 李潤田, 甲寅年, 李嘉誠, 盧幹庭 五間中學 能開五班英文班.  
黃笏南固然是英中, 但香港可能有個別英中因收生未達教局要求, 部份班別不是英文班

去年會考成績, 東華三院成績最好及第三名均不是來自上述五間, 而是呂潤財, 八優二良 及 六優二良. 但整體平均成績該校排第六

東華整體成績最佳相信離不開 黃笏南或甲寅年  而現時東華學務總主任韓考述先生亦是前黃笏南校長

最後想問黃笏南是否 於 2010年9月 暫搬入大圍 或 是在 2011年才搬?

前幾日open day時聽講係2011年9月搬.

原帖由 一家的太陽 於 09-11-26 16:37 發表

聽朋友講,每年九龍塘宣小都派好多入黃芴南, 佢地都已經係不明盟的友校, 黃芴南的音樂老師好似係宣道教會的音樂指揮, 仲好似會互相借用樂器, 唔知真定假?

係宣小, 唔多人入銀禧, 但好多人入黃芴南, 原因不明?我都比較喜歡黃芴南

原帖由 五歲仔 於 09-11-26 17:05 發表

聽朋友講,每年九龍塘宣小都派好多入黃芴南, 佢地都已經係不明盟的友校, 黃芴南的音樂老師好似係宣道教會的音樂指揮, 仲好似會互相借用樂器, 唔知真定假?

係宣小, 唔多人入銀禧, 但好多人入黃芴南, 原因不明?我都 ...

據我所知,你朋友資料正確,今年入黃芴南既差唔多有20人,但銀禧就只得幾個。

原帖由 一家的太陽 於 09-11-26 16:37 發表

無錯,係2011年9月打後先會搬。

原帖由 五歲仔 於 09-11-26 17:05 發表

係宣小, 唔多人入銀禧, 但好多人入黃芴南, 原因不明?我都 ...

宣小重視音樂培訓,可能有學樂器的學生會偏向選黃芴南。不過亞仔話,班入面都有好幾個係隔嚟屋基華來的。

原帖由 Claudiawty 於 09-11-25 21:10 發表
剛路過,嚟八下

明年開5班英中意思是指?
黃芴南不是英中嗎?
小兒現讀黃芴南f.1,學校對學業,運動,音樂方面同樣注重。校譽好,
p.s: 學校管理功課都好嚴下

circle123:
你可以看看D舊post曾經討論過妳的問題,應該是偏向是2選 1 ...

Claudiawty,

你說偏向2選1是甚麼? 我不太明白? 另你小朋友上了3個月課,而學校管理功課都好嚴,他覺得開心和適應嗎?因聽說有小朋友在旅港壓力很大,不知是否功課多或深,可否說說黃芴南對功課以及成績有怎樣的要求?

另多謝各位媽咪熱心地提供資料!

回覆 13# pineapple0983 的文章

真可惜, 原本以為是下年搬, 可以減少部份競爭

2選1意思是指選校攻略的問題
若是屬於B1頭學生,當然兩者皆可放2或3位喇,級數一樣,問題係你鍾意邊間多D或適合你。

但若果是屬於B1尾,穩守型做法是在大抽獎一定放黃笏南,銀禧,旅港或邱中等其中一間於第1位,唔放第一位係無機會的,之後可以選B1中中。

(若你是進取型或者你間小學B1生比例高另計)
‹ 上一主題|下一主題