用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 有冇家長 in 咗元朗宏信書院?
樓主: cindy1227
go

有冇家長 in 咗元朗宏信書院? [複製鏈接]

我個仔27/10 先見, how do you comment on this new school?

27/10 我係1st interview, 我上星期尾先交form

這間新校我都係用來back-up, 所以遲交Form.

佢未招生前, 我都有留意佢, 我姑拉係老師佢講過這校係行IB(我都仍然對IB一知半解), 學校管理層係前教育局一班有心人想借此校發揮佢地嘅教學理想, 所以應該aggressive. 但我係網上search過曾讀IB過來人的心聲, 佢地話IB係未被外國大學廣泛承認, 所以收生數分要求好高(about 42), 仲話如果可以攞到42的話其實係AL可以考得好好, AL都無咁辛苦。所以這點令我卻步,怕下錯決定。

如果我仔係九龍考的私校全軍覆沒同埋自行都衰埋我才考慮。不過佢好有好處嘅, 地點近屯門多d, 英普授課,
中學一條龍唔駛煩。其實如果我打算比阿仔讀呢間學校就預咗F.4之後送佢外國讀, 好似諗得太長遠….哈哈!!!

其實報得呢間學校個個家長都知道小朋友係做白老鼠, 但我想由有辨學經驗的團體同校長帶領下, 可以給家長多一點信心, 一樣可以有機會成為一間出色的學校,既然報得名就給學校多一點信心吧, 學校都好需要家長的支持同配合。

不要只要求學校付出,子女的成就家長的教育也很重要呢。

我們都是明天2nd interview, 2:20pm, 你呢?

By the way, 份問卷都好多野填

都係問what is your name, where do you live 之類的問題, 日常性問題, 不用太擔心 Take it easy :)

問卷係2nd interview先要填, 可以攞番屋企慢慢填.
內容主要問誰照顧小孩, 有什麼期望, 小朋友有什麼長處及改善之處等等....

宏信硬件好掂, 但軟件我最關心都係師資, 睇佢地資料會有一半老師會由外地請, 語文能力應該無問題但其他科目現階段難以估計, 加上一位老師同時會教大部份課程, 係唔係所有老師都會咁全面呢? 如果work, 宏信一定有前途。

無收取錄信係咪等如waiting list?

回覆 85# Hinbabyma 的文章

我都係27/10 First interview架, 嗰日本來我個仔唔舒服想延遲1st interview, 果位admin姐姐話如果果日唔得就趕唔切2nd interview, 要等下一round先得, 所以我以為阿仔係屬於第一輪的小朋友.

今日終於收到封Waiting List信, 如果星期一派唔到津小, 叠埋心水讀禮賢.

Hinbabyma,

其實我想個仔從小打好英文底子同埋用d creative學習方法, 傳統死咪書果隻唔啱佢亦都唔啱我 hehe, 而家見佢日日寫d字求求其其, 數學計數d轉數又慢又大意, 都擔心佢如果讀d傳統學校跟唔到. 加上我會打算將來比個仔去外國讀書見識吓學吓獨立, 所以想佢有好的英文底子...其實我係好buy宏信個套方式去教學生, 引發學生自覺地去學習....只係擔心佢地managment做得唔好會牽連教學質數, 過多幾年想轉校都唔易轉.

而禮賢有悠久歷史又有口碑, 我想它是傳統教學中較為可取的一間, 如果要我選宏信同禮賢我真係三心兩意.

Hinbabyma,

我仔而家讀緊KV, 有時佢做功課好心散, 心情好時30分鐘攪點, 唔好時要成2個鐘. 平時我好少做溫習, 佢都可以做評估時科科90分以上, 係數學差少少(有我遺存).

佢好鐘意返學, 成日同佢講返嚟屯門讀佢都唔肯, 其實學校教得好好, 壓力唔大, 唔駛成日要做d親子美勞, 紀律好好. 其實我覺得壓力係來自父母對子女的期望, 不斷要參加好多好多的比賽及課外活動...要仔女做個superman/superwoman.

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-20 10:15 發表
fooky-hk,

你小朋友宜家係讀活動教學幼稚園嗎??

回想當初, 我為小朋友選擇了一間比較谷的傳統幼稚園, 3年間小朋友雖然學到很多, 但他顯得不太開心, 宜家偶然又會發表他的"學校好悶"宣言, 當然最後小朋友只好妥協, ...

我仔好幸運地15分入咗屯門保良局梁上, 但我仍是喜歡宏信多d, 希望真係有機會wait 到啦 :

--deleted---

Hinbabyma,

是否每個小朋友都有2nd interniew? 我27/10 1st interview完, 第2日上午已通知我31/10 見第2次. 你再打去問吓係咪人人都有得再見第2次, 免得自己日日係到等.

你還有報其他學校嗎?

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-24 09:50 發表
fooky-hk,

你仲有"禮賢"可選喎! 今日打電話去宏信check 2nd interview日期, 學校話仲未定, 因為宜家仲收緊表, 我問會唔會無得見, 佢又話唔清楚, 要睇首輪註冊情況, 所有野都係unknown...help!
我問點解有 ...

噢...原來係咁

我收到wait listed信因為我已做了2nd in, 你未in所以仲未有, 仲有希望, 唯有耐心d等. 我估一定有位剩, 別太擔心.

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-24 21:28 發表
Fooky-hk

其實我比較特別, 我同你一樣27/10 1st interview完, 第2日上午已通知31/10 見第2次, 但因為要出trip去唔到 interview, 所以同學校講, 佢哋accept可以改期。但宜家就遙遙無期.......唯有寄望註冊完仲有位,  ...
‹ 上一主題|下一主題