用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 有冇家長 in 咗元朗宏信書院?
樓主: cindy1227
go

有冇家長 in 咗元朗宏信書院? [複製鏈接]

我個女今年小一, 明年小二.
有少少野分享

舊年, 我都同大家一樣, 周圍考考考, 考左好多間直資同私校, 有幸有3所學校收小女入小一.  不過, 攪左一大輪, 最後, 都係在原區讀書. (大西北)

當大家考慮邊間學校程度好唔好, 名氣好唔好, 都要考慮地點.  如果要晨早5 / 6am就起身返學, 5pm才回家, 真的要好好考慮. 小朋友會好攰, 又冇時間參加課外活動, 親子時間都會少好多.

"宏信" 係一間仍在興建中的學校, 現在乜都冇. 他日開左學, 只有G1, G2, G7.  Admin 上亂, 就一定會, 預左, 但佢未必唔係一間好學校. (個人意見)  

開學頭一年, 校長老師辦學團體都一定會好緊張, 樣樣做到好.  而且佢要 apply 成為IB學校, 一定要有好野比IBO睇.  就算他日, 十年後, 大家唔buy IB 呢個system, 一樣可以考番本地的334.  至少"宏信" 係英普小班教學, 學習環境+語境都會好.  得3級, 師生關係會好密切, 會比到多d attention 小朋友.  對小一學生, 係好事, 比起一校6級,一級6班, 每班40人的學校, 小朋友真係打鑼都搵唔到個老師.

其實所有直資/私校, 好唔好都係好睇個校長同個辦學團體.  除左係果d名校轉直資, 否則考直資學校間間都係 "膽搏膽", 一轉左校長, 成間學校的取各都可以唔同左.   

如果大家係住"大西北", 要出九龍做白老鼠, 不如近近地讀, 小朋友慳左來回車程, 仲可以有時間增值.

原帖由 尚宮大人 於 09-11-14 21:47 發表
3 間直資學校及 1 間私立學校,點揀好?
...

首先申報, 我並不是這4間學校的家長.

校舍 :
宏信一定win, 又新(未起好)又有先進設備, 3年後有swimming pool
和富, 玄園都係舊standard校舍.  激活...唔洗講0拉, 標準野都冇.

地點:
在大西北, 宏信的地點算最好, 最"純良", 是元朗較優質地皮, 又是學校區.
和富在公屋群, 玄園在舊區, 激活在嘉湖.

師資:
冇得比, 有一間都未開校, 都唔知請唔請到老師
另外3間都係新直資/私校都有的問題, 成日轉老師.

升學:
得宏信係一條龍, 不過唔係人人都有信心佢果條龍

課程:
理論上, 宏信有可能行IB, 是334以外的一條出路.
和富聽說教得幾好, 英普教學, 學生語文能力幾好, 不過派位唔好.

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-18 05:54 發表
其實揀小學真係好頭痛,因始終都會影響小朋友日後條路點行!
學校近屋企都係一個考慮原因,所以如果最後揀宏信,我全家會搬入元朗,近d學校!(雖然兩公婆返工遠左)

...

大人.....大部份人都要搭車返工0拉,
小朋友.....咁細個, 最好都唔好搭好耐車返學, 又早起要坐耐車, 又要上堂, 邊有心機學野, 返到屋企會好攰, 又冇精力做功課.

小學都係好難choose, 又想學術水平好, 但又唔好好大壓力.

小道消息, 原來教署係未批LA開小二的.

以下是LA e-mail 比報左小二家長的mail 內容 :

Dear Parents/Guardians,
Thank you for attending our admission interviews and your patience awaiting the admission result. I am writing to report to you on the progress of the Year 2 admission.
We apologize for the delay of notifying you the interview result. Since we launched the admission and accepted your applications until now, we have been keeping contacts with the Education Bureau (EDB) on a regular basis so as to gain their understanding on our inevitable needs to launch Year 2. However, we still have to wait for at least some weeks for their reply, as the EDB has to follow sophisticated procedures. Therefore, we are sorry to announce that we will activate the Year 2 admission procedure when further notice is received from the EDB.
We will keep close contacts with you on the progress in the coming weeks. Once again, thank you for your great patience and full understanding about the delay.

Yours truly,
Andy Fung Wa Chau
Principal
Lutheran Academy

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-22 22:51 發表
其實我真係好想知道會有好多人由原校轉去一間新校讀P2, 有什麼理由去support轉去一間"新校", 除非在原校讀得好差, 而又搵唔到其他學校收, 但會唔會有咁多呢?
...

各人有各人的需要0拉.
P.2 都唔係冇人報, interview 果日, 都有好多人, 2nd IN 最少都有50個小朋友.  而我in 果個time slot 亦有好幾位"圓小"的學生interview.

在大西北, 係冇一條龍的中小學, 直資一條龍更加冇, 行唔行IB都唔重要了.

在元朗, 好的小學都係果3間, 都係勁傳統勁多功課, P1一來料默書就背默課文, 生字10行.  呢D唔係唔好, 如果想小朋友有多D自己發展空間......難d.

再者, 依家開學都係2個幾月, interview果時都未學校考試, 點去評論個小朋友係唔係讀得好差 or 轉唔到校 呢?  
報LA的P2, 都係唔想山長水遠出區讀書, 又想有D有質素的學校, 信辦學團體, 想有一個新嘗試.

原帖由 lamfanny 於 09-11-27 10:57 發表
請問完成12年的課程之後, 能否銜接香港的大學?
你們多數會出國留學嗎?
謝謝.

LA 係一間"直資"學校.
所有DSS 都要send學生考334的.
只不過DSS有一個彈性, 可以有校本課程, 亦可以申請開IB課程.
LA "打算".........將來會按學生的能力, 去安排學生在初中3年後, 分流考334  or  IBO課程.

考334就會由JUPAS 程序考入本地大學.  如考IBO, 但又想入本地大學, 就要由non-JUPAS 果條隊入.  即係好似英國留學生, 在英國讀完F7, 都係要non-JUPAS 入香港本地大學.

原帖由 Gloria0912 於 09-12-6 11:09 發表
各位宏信友 :
我想問下你地既意見, 我 2個小朋友, 一個 2011入小一, 一個 2011入中一, (2010 報名) 都好想入宏信, 對小學部既發展都有信心, 但中學部都有 d 保留, (因我都有信心去到荃灣官中), 如果係你地, 你地會放 ...

Gloria0912
我覺得搵中小學, 都係要睇小朋友適合什麼教學各學習方法, LA 同荃官係2個好唔同的學校呀.

如果你大仔一直讀傳統小學, 又好適應, 好習慣, 荃官係一間band1好學校, 無謂搏LA.  小學唔同中學, 小學有乜e郁, 可以中學轉, 中學334, 好難轉la.

原帖由 Gloria0912 於 09-12-8 22:48 發表

就係因為讀左咁耐傳統, 就知傳統唔適合佢, 中間有諗過轉校架, 最尾又怕佢唔適應唔轉住, 唔轉唔轉又中一喇, 你地話丫, 其實有個重點(唔講都講埋喇), 大女係 Gifted Child, 政府學校始終資源有限,唔會刻意去栽培的咩 ...

gifted child 讀官津校
你囡囡係幾時評估? 做韋氏 ? report 有4個aspect, 佢係邊個aspect特別高/整體地高/那一方面特別有天份 ?
也許你要針對囡囡的情況, 選合適的學校/課程比佢.
中大有一個program for gifted child (IQ130以上), 逢星期六在CU上堂, 你有冇join ?

原帖由 Gloria0912 於 09-12-10 13:53 發表

我唔鐘意培橋,而且培橋中學都一樣無業積喎, 如果去培橋, 咁不如去宏信,

同意 !
又唔係特別勁的名校 (DGS/SP....)
洗乜走出去沙田讀.

原帖由 Hinbabyma 於 09-12-17 09:21 發表
多謝指教!
想問知唔知啟中幾錢學費?
我淨係知啟小都幾貴, 要成6仟幾一個月, 原本有諗過俾阿仔讀, 但後來知道原來啟小係中文小學, 所以唔考慮。
...

我自己覺得小學係 EMI / CMI 都唔係好大問題.
真光(大坑), st.mary, 培正.... 小學部都係用中文授課的.
‹ 上一主題|下一主題