用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B(08年12月出生)幾時入讀幼稚園好呢?
go

細B(08年12月出生)幾時入讀幼稚園好呢? [複製鏈接]

各位好, 我是新手媽媽, 正為囡囡入學而煩惱, 囡囡08年12月中出世, 是否遲一年入讀幼稚園比較好呢?  如入讀11/12 學期, 是否下年就要interview?  那間幼稚園好呢?  入讀幼稚園前是否一定要先讀幼兒園?  我家住東區, 請問有沒有好的playgroup介紹?  問題太多了, 請包涵, 謝謝!!!
   0    0    0    0

你好,我仔都係0811,但係我聽朋友(她的兒子係0712BB)佢原本想話遲一年報N1,不過他今年申請時有好很多學校會唔收細B NURSERY 啲申請,原因是BB已經達到K1年齡, 可以直接讀K1.

For example, some K1 accept kids from 2006Sep to 2007 Dec, some accept 2007Jan to 2007 Dec, and like Pui Ching, their cut of is the kid need to be 3 years old in Sep 1.  That really depends on which school you are choosing.
My suggestion is that if there is any pre-N accept your kid, why not just study first and later repeat in K1 or pre-N.

我就覺得先申請左pn先, 如果有好的pn收了就讀, 否則等一年後先, 而且你亦可試下n st cat個d, 因為佢會收一定數量既細仔, 都係個句, 如果有心儀既k收, 就算做細仔都ok, 否則都係做大仔好d, 因為細仔同人地年頭既大仔差成年, 差異真係好, 最驚係跟唔上會影響佢對學習既興趣, 而且到p.1大細仔都會有影響架~

勁煩

依家開始搵k1了,其在太多選擇了,我都係0812,有冇人可教我可以由邊方面開始去搵呢,我住沙田,沙田又冇乜出名幼稚園,俾佢讀pg先對嗎?請指引!

原帖由 doni 於 10-3-3 21:50 發表
依家開始搵k1了,其在太多選擇了,我都係0812,有冇人可教我可以由邊方面開始去搵呢,我住沙田,沙田又冇乜出名幼稚園,俾佢讀pg先對嗎?請指引!

咁你依家有冇pre-nursery 既offer係手? 如果有既都叫做有個back up可以上返佢地既k, 如果冇既就去搵下邊dk會收細仔, 因為好多k都唔鐘意收細仔, 試下st cat啦, 我知佢地有收細仔, 不過你有冇諗住俾佢做大仔呢?

我的女兒也是0812

各位mama好~我都係新手mama...我個女都係細女..08年11月....已經報唔到n1....依家要開始幫佢搵k1...我都係無從入手.....我住係鑽石山....大家有無好介紹??thx a lot!!!

hi,

我個B都係0811,因為遲咗開始搵學校,所以好多PN都FULL哂,最近IN咗九龍維記,因為近屋企,但結果唔收,暫時得黃埔迦南收咗下午班,不過好唔想佢讀下午班,我都諗住今年年尾同佢試吓搵心儀o既k1,如果唔收,可能會repeat PN la...

各位細仔 mami,即管試下照報 k1 啦

其實好多 kg 都會收細仔的,尤其是地區性學校,當然九龍塘出名的 kg 都會收,不過可能量會少一點。

唔好諗咁多,俾 d 信心你個小朋友,唔試就一定無機會

我個女都係0812bb,我想比佢repeat k1,但係好多朋友都話唔好浪費時間,都唔知點算好?

我個女都係0812. 好幸運已有今年PN同出年K1 offer. 個人覺得如果仲未有PN offer嘅08細b媽咪, 出年同時報晒PN同K1. 心儀學校收你讀邊級就讀邊級. 穩陣起見, 心儀學校之外, 不妨報幾間近屋企嘅邨校做後備.

我個女都係0812, 我都係直接俾佢讀出年既K1, 不過我心搵個啲都係女校, 會唔會唔係咁好呢? 咁細個就俾佢讀女校

乜都假,報左先,有offer先作決定。

你選學校,同時學校都會選你。你鐘意某間學校,某間學校未必鐘意你。

到時只得一間學校收你個0812bb讀n班,無k肯收,你讀唔讀?

又或者到時得一間學校收你個0812bb讀k班,無n肯收,你又讀唔讀?

咩咩教育理念大仔咩咩發展又如何?bb無學校肯收的時候,咩學校你都會卑佢讀架啦。

醒目開學勳章

我囝囝係0811, 依家開始搵2011既K1, 因為細仔, 我會搵大約10-15間, 希望總有一間會收佢.
大家加油呀.
‹ 上一主題|下一主題