用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

HI,
我仔仔是自行入下午,我覺得下午都幾好,我可以放工返到屋企一齊食飯休息一陣,又可以同佢做工課及温習,又唔洗趕住睡覺,第二日仲可以返興趣班

原文章由 Azababy 於 08-7-19 01:28 發表
為何你會選下午? 你覺得那方面好?你是12區的嗎? 派位那間學校?  其實我的首選是上午的,  我覺得下午時間不好用, 放學已好夜, 參加不了課外活動, 全部要將安排到週六和週日, 沒有家庭日...

...

我仔仔已抽到國語班,夜晚可以同佢一齊做功課及温習,唔洗一早起身返學

原文章由 Azababy 於 08-7-22 13:23 發表
hello 軒仔媽咪,
咁你是否選讀國語班呢? 為何你咁堅決選下午呢?

有冇朋友讀G班?
大家入來傾吓

回覆 # 的文章

好開心有朋友仔同一班,日後可以多d傾吓。
我都會訂學校英文報

其實我仔仔在K2的時候有參觀過軒小下午知道有外籍老師,加上又抽到國語,我都覺得好好,當時我都擔心他中文堂講國語唔習慣,我同他温習中文第一課讀給我聽,他讀的音很正確,正名他都很尊心,所以我都不用擔心。我仔仔返學都很開心,他說很喜歡間學校。

原帖由 ernestchow 於 08-9-11 20:34 發表

我兒子返學很開心,已適應生活,他班有28人,得2女仔,我覺得這校資源好好,一星期有三課外藉老師,這校有二位外藉老師,比其他它官立和津貼小學多,他說他的班主任是和他說普通班的,因他是普通班 ...

我仔仔帶咗月餅,佢地最尾兩堂玩有很多時間,我覺得會好開心

原帖由 JoJo 於 08-9-12 13:36 發表
各位,
你們今天冇沒有帶中秋節食品回校讓他們分享呢? 我個仔帶了提子回校. 未知他們會否玩得高興呢?

我仔仔在天主教聖瑪加利大幼稚園讀,有國語堂上,我是first round 入。

原帖由 ernestchow 於 08-9-12 15:57 發表

你仔仔在那幼稚讀?是否有國語學?你是否自行分配即first round入?

昨天我仔話玩得很開心,他說猜燈謎好好玩,玩到沒有時間分享食物。

原帖由 JoJo 於 08-9-12 13:36 發表
各位,
你們今天冇沒有帶中秋節食品回校讓他們分享呢? 我個仔帶了提子回校. 未知他們會否玩得高興呢?

A線車

Pls Check PM

原帖由 ernestchow 於 08-9-13 12:08 發表
我仔仔可能和你仔仔己成朋友了,你是否乘校車?

HI,
我仔仔是自行入下午,我覺得下午都好好小朋友冇咁辛苦,我可以放工返到屋企一齊食飯休息一陣,又可以同佢做工課及温習,又唔洗趕住睡覺,第二日仲有時間可以返興趣班.

我覺得這校資源好好,一星期有三課外藉老師,這校有二位外藉老師,比其他它官立和津貼小學多,他是普通班上全部中文堂都用普通話,但其他班都會有普通堂.

原帖由 Dorathy 於 08-9-26 10:53 發表
軒仔媽媽,
請問你為何選下午班而不選上午班呢?  是否下午好過上午班(是指升中派位及教學方法)? 謝謝!

Hi JoJo,

我都覺得好好,會安排他每日做完功課後做,都係每日一篇,一定有時間完成.

原帖由 JoJo 於 08-9-30 13:43 發表
各位,
今天有沒有參加便服日呢..

還有中文的每日一篇. 你地有冇入過去睇下. 我見其實係唔錯. 可惜未知有冇時間比佢地做呢 mouth:" />

JoJo,

原來每科都有,真係要時間做.我會每晚陪他做英文和普通話,早上叫他自己做中文和數學.

原帖由 JoJo 於 08-10-3 11:39 發表
軒仔媽媽,
而家有埋 , 中文, 英文, 數學, 普通話既每日一篇. 真係要好好咁搵時間比佢地做呀. mouth:" />mouth:" />

‹ 上一主題|下一主題