用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

原帖由 billyyanst 於 10-6-17 19:07 發表
真係多謝你彩下我...我真係一舊雲...

阿仔係全級五名內, 所以學校派左佢去H班(第一組別), 但現在學校d程度唔算深+功課少, 所以都有d驚, 再睇埋你個fd例子仲驚多幾錢

咁其實你覺得要頭幾多名先至會安全d呢? ...

sorry, 全級20才對,好難講弟幾才安全,有家長的女前2年全級4X都入到比利羅氏,有個家長去年仔全級6x都入到聖公會鄧肇堅band one英中都幾好呀,這校入U率都好高,唔洗下下QC ga,學校通告話50名內是band one組別

原帖由 ernestchow 於 10-6-17 18:50 發表

2007-2009即去年的P6,2007-2009是P4-P6的學生

即是 3屈畢業生既派位數據是嗎?

原帖由 gordon12 於 10-6-17 23:13 發表

即是 3屈畢業生既派位數據是嗎?

No,2007-2009 P4-P6唸高小的意思,即一届

Thx for sharing. But I am a bit concern as I am not aggressive but just want the child with less studying pressure. Do you mean if HR also push the student for academic result ?

原帖由 ernestchow 於 10-6-17 18:48 發表

歡迎來到軒下的大家庭,你仔原本在那小學,將插入邊班?你仔一定讀書好叻,因為每年都好多別的學校考弟一的插入嚟,博入QC,我friend的仔在呂X才小學是全班第一插入來P4考到全級弟20,friend都好滿意,他說這校的家長好  a ...

原帖由 kukukoo 於 10-6-18 09:07 發表
Thx for sharing. But I am a bit concern as I am not aggressive but just want the child with less studying pressure. Do you mean if HR also push the student for academic result ?

唔係,pressure來至家長,望子成龍的心態,死爭入QC,所以入到QC多數有3大原因1 家長資源(幾仟元補習)2 小朋友天資聰敏 3勤力 3種條件都要齊

咁意思係咪考得好的同學都一定要補習, 我都有唸過呢個問題, 但返學係下午, 夜晚做得功課+練習學器都應該冇乜時間, 上午可以搵d咩人補習, 還是去補習社? 我成日覺得去補習社一班人傾計多過乜, 好似冇乜幫助咁...

原帖由 ernestchow 於 10-6-18 10:59 發表

唔係,pressure來至家長,望子成龍的心態,死爭入QC,所以入到QC多數有3大原因1 家長資源(幾仟元補習)2 小朋友天資聰敏 3勤力 3種條件都要齊

原帖由 billyyanst 於 10-6-18 13:41 發表
咁意思係咪考得好的同學都一定要補習, 我都有唸過呢個問題, 但返學係下午, 夜晚做得功課+練習學器都應該冇乜時間, 上午可以搵d咩人補習, 還是去補習社? 我成日覺得去補習社一班人傾計多過乜, 好似冇乜幫助咁...

...

係好 or唔好都有請補習,我認識好多請外藉老師 幾佰元 per hour 單對單上屋企補,每月補習.課外活動等費用幾仟元就要 la

有冇家長打算明天9am到學校睇普通話班抽籤結果呀? 我plan咗會去, 希望囝囝今次又再一次好彩有運抽中喇!

真係好似好恐怖咁!

其實只係計兩次考試分好容易是但一次失手就差好遠, 如果計埋2次測驗分係咪更能夠反映個小朋友的實際能力呢!

原帖由 cheechee 於 10-6-18 17:04 發表
我識一個以前全級考第一嘅, 插班來到軒下, 全級考第15, 佢都已好開心了.
不過聽聞名次經常可以相差幾十名的. 真係不能鬆懈!

好開心呀! 我囝仔好彩抽到讀普通話班! 今年有99人申請, 抽54人分2班, 再抽20人放係waiting list.

我都好贊成,反正考試又唔考埋測驗的範圍,默書唔計分,咁計2測2考會好d, 容易反映實力, 只係2次考試, 病一下同埋有時失手真係影響晒來年升班, 連病都要將補考扣10%分, 真係好殘忍.

原帖由 billyyanst 於 10-6-18 21:55 發表
真係好似好恐怖咁!

其實只係計兩次考試分好容易是但一次失手就差好遠, 如果計埋2次測驗分係咪更能夠反映個小朋友的實際能力呢!

回覆 7# cheechee 的文章

那即27人去皇仁是兩年,每年13人???

原帖由 ccychan 於 10-6-19 20:31 發表
那即27人去皇仁是兩年,每年13人???

即2007-2008 (p.5) & 2008-2009 (P6)參加呈分試的一屆學生,是計一屆,為何你會聯想13人,如得13個位就不叫聯系中學,聖雅各下午班入皇仁的位大約都是10人

考試卷冇得睇但係形式上會唔會同測驗卷好相似呢?
想再問一下三年級功課多嗎? 如果手腳算快的通常要幾多時問才完成? 默書又係唔每星期中英文都有?

原帖由 cheechee 於 10-6-19 12:35 發表
初小嘅不是太大壓力, 小朋友都讀得好開心嘅! 如計埋測驗分, 我就慘啦! 可能學校唔想D 家長同學生咁辛苦呱!
其實學校的測驗唔計落成績表, 但會寫分數在手冊上的, 會有卷比返你, 測驗只做卷, 真係作為測試一下自己吧了 ...

Agree! 分散風險會好過兩試定生死, 考試間真係千祈唔好打敗仗, 壓力比計四次分大得多呀!

原帖由 byychan 於 10-6-19 18:08 發表
我都好贊成,反正考試又唔考埋測驗的範圍,默書唔計分,咁計2測2考會好d, 容易反映實力, 只係2次考試, 病一下同埋有時失手真係影響晒來年升班, 連病都要將補考扣10%分, 真係好殘忍.

...

其實考試無得睇卷真係唔知個小朋友錯乜, 想檢討都唔得, 測驗的卷係淺D, 尤其中文科, 考試分作文卷, 中文卷, 口試同埋聆聽, 但測驗只係一份過, 有幾多家長想佢派卷呢? 其實呢個年代真係要出聲反映下, 間學校幾好都會有野要改善的.

原帖由 byychan 於 10-6-20 21:06 發表
其實考試無得睇卷真係唔知個小朋友錯乜, 想檢討都唔得, 測驗的卷係淺D, 尤其中文科, 考試分作文卷, 中文卷, 口試同埋聆聽, 但測驗只係一份過, 有幾多家長想佢派卷呢? 其實呢個年代真係要出聲反映下, 間學校幾好都會 ...

你可約班主任上學校check卷的
‹ 上一主題|下一主題