用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 見精神科醫生
go

見精神科醫生

請問有沒有小朋友已經見咗精神科醫生, 知唔知要做咩?因醫院突然有期提早咗成年去見.

我今日同仔去排,3個月後已經有位見醫生

回覆 2# MARSTEN 的文章

咩情況要見ka?

因之前評估為自閉症傾向, 所以要見精神科醫生.

原帖由 nokia6300 於 09-10-16 14:51 發表
咩情況要見ka?

same here,不過唔知做咩,未去見,有無人知呢???

原帖由 豆Dan 於 09-10-16 18:33 發表

唔洗擔心, 一般係同大人 (e.g. 家長, 陪同ge老師 or 社工)傾下, 以便了解個症.  亦多數會見下個仔 or observe ha.

原帖由 豆Dan 於 09-10-14 10:51 發表
請問有沒有小朋友已經見咗精神科醫生, 知唔知要做咩?因醫院突然有期提早咗成年去見.

zaizimame, 多謝回覆, 我已經見完醫生, 都係同你講的一樣. 謝!

原帖由 zaizaimame 於 09-10-18 23:13 發表
唔洗擔心, 一般係同大人 (e.g. 家長, 陪同ge老師 or 社工)傾下, 以便了解個症.  亦多數會見下個仔 or observe ha.

豆Dan & MARSTEN,

可否告知是排那一間,可以咁快,因我昨日去瑪麗醫院排,佢地話我個期要到2012年, 另外我想問你地係咪會有社工打電話做左問卷先 ?

我仔係沙田智力評估中心做完評估,醫生即刻俾封信我過威院排,上星期排,一月有得睇啦

原帖由 打勝障 於 09-10-22 13:44 發表

可否告知是排那一間,可以咁快,因我昨日去瑪麗醫院排,佢地話我個期要到2012年, 另外我想問你地係咪會有社工打電話做左問卷先 ?

MARSETN,

多謝你回覆.
咁等見醫生時,有冇社工會打電話比你做問卷調查先呢 ?

原帖由 MARSTEN 於 09-10-22 15:00 發表
我仔係沙田智力評估中心做完評估,醫生即刻俾封信我過威院排,上星期排,一月有得睇啦

點解我仔(評估為自閉症傾向)無話要見精神科醫生?

原帖由 豆Dan 於 09-10-16 18:33 發表

我都係沙田尤德評估完約期, 原本都係2012年,因有空位插期,所以可以提早咁多.
我係去到見醫生先做問卷調查.

原帖由 打勝障 於 09-10-22 13:44 發表

你最好問問社工, 因排期真係好耐架.

原帖由 bobolam 於 09-10-22 17:13 發表
點解我仔(評估為自閉症傾向)無話要見精神科醫生?

我就係去到先填既,不過有好多朋友家長都係寄俾佢地填,填完再寄番去,不過好耐都未叫佢地去評估
我都係先排打去"吹"佢佢先同我講話幾時先排到我做評估

原帖由 打勝障 於 09-10-22 15:43 發表
MARSETN,

多謝你回覆.
咁等見醫生時,有冇社工會打電話比你做問卷調查先呢 ?

嘩!! 點解咁早有位.
我係2011年, 你哋去幾樓?可以咁快.
見到精神科醫生同你哋講咩? 之後會點做??

我估見醫生既期快定慢同小朋友既年齡有關.....我囝響07年10月 (1歲9個月)時開始排沙田威院,都要排到2010年5月先會有得見....
不過早兩日剛收到電話,話資源多左喎,可以快d見醫生喇...新既期係11月初....

make sense呀~可能阿仔趕係入小一前就要睇左先,佢出年9月先入小一

原帖由 someoneelse 於 09-10-24 23:51 發表
我估見醫生既期快定慢同小朋友既年齡有關.....我囝響07年10月 (1歲9個月)時開始排沙田威院,都要排到2010年5月先會有得見....
不過早兩日剛收到電話,話資源多左喎,可以快d見醫生喇...新既期係11月初.... ...

見醫生只係問亞仔由小至現在的情況, 同亞仔傾小小啦, 不過醫生話如果升小學後如有需要, 醫院可以轉介做其他治療, 因協康去到6歲就完.之後半年見一次醫生, 再跟進.

原帖由 midcocc 於 09-10-24 23:22 發表
嘩!! 點解咁早有位.
我係2011年, 你哋去幾樓?可以咁快.
見到精神科醫生同你哋講咩? 之後會點做??

哦! 原來喺咁