用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曉嫣媽媽
go

崇真小學暨幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 靚太太 於 09-10-8 22:53 發表
岩岩立即睇洗唔洗返工,點知答案係.................要架!! 多謝你的資訊呀!我諗我以後都要多d向你請交升小學的內容!
以家自從個仔升左上K1後我覺得好忙,每日要返屋企陪佢做功課,工人又唔識睇中文,總之比之前忙 ...

OH...TOO BAD....冇得見下你添。

而家你都未算忙...到小朋友升到小學, 你就知味道
我家姐姐都係幫唔到我教佢地做中文功課, 又係日日要返去變身做老師.....

小學既野冇問題呀, 你有需要PM我問都得。出年到我家妹妹要考LU....

另校服如果你唔介意的話, 星期六個OPEN DAY可以有二手校服賣, 都幾新架。仲要賣10蚊件, 不如你睇下有冇正野, 你先決定買幾多件啦。

原帖由 nc2000 於 09-10-8 23:45 發表
thx!! 好 在有你地熱心崇幼家長解答下我地問題, 咁對間學校又清楚好多!! 十萬個thx!
你小朋友讀主流班, d 英文ok 嗎? 有無報學校課外活動呢?

我小朋友英文好過中文好多 不過我地咁多年黎都冇報過英語樂園(即課外活動既英文班)。我地屋企除左新聞之外, 係冇中文電視睇既。每日我都要佢地睇至少兩本英文書。(要朗讀出黎)
我女女今年剛入到舞蹈校隊。其他課外活動就JOIN左體操, 操作式數學同埋跆拳道。

原帖由 chankomi 於 09-10-9 09:44 發表

想問問, if apply 主流, 係咪一定要簡 am or pm, 定等 interveiw 時老師問 ?  Thanks.

好似填表有地方要寫架喎。應該寫中英文部上午 / 下午。
不過我唔係好肯定呢....(呢D都係三年前既記憶囉 )

原帖由 靚太太 於 09-10-9 13:57 發表
面試時會問你下午班o唔ok架!

點答會好 d 呢 ?  自己緊係想 am 啦, 不過 pm chance 好似大 d (好想仔仔可以入讀祟幼).

原帖由 silvia_ng 於 09-10-9 14:02 發表

我小朋友英文好過中文好多 不過我地咁多年黎都冇報過英語樂園(即課外活動既英文班)。我地屋企除左新聞之外, 係冇中文電視睇既。每日我都要佢地睇至少兩本英文書。(要朗讀出黎)
我女女今年剛入到舞蹈校隊 ...

你平時同小朋友用中/英溝通 ?

原帖由 silvia_ng 於 09-10-9 14:02 發表

我女女今年剛入到舞蹈校隊 ...

我仔仔識聽英文指令, 不過點都唔肯/講 (i mean the english sentence).

原帖由 靚太太 於 09-10-9 15:33 發表
我就無所謂,我小朋友讀N1已經係pm班,其實你諗下好多學校都係會一年am,一年pm咁隔住!

崇幼應該冇一年一年咁隔住, 係咪 ?

崇幼係咪k1 pm 就k2/k3 都係pm, 定好似有d 幼稚園咁, k1pm, 到k2 am, 到k3 又pm 咁呢?

原帖由 靚太太 於 09-10-9 15:33 發表
我就無所謂,我小朋友讀N1已經係pm班,其實你諗下好多學校都係會一年am,一年pm咁隔住!

thx x 10000000
原帖由 靚太太 於 09-10-9 13:59 發表
有!!  扣除後交學費$1200

我囝囝下星期三, 14/10 5:30 interview. 報了國際. 我都有d緊張. 唔知面試是否全英語對答呢?

係咪國際班至有全日班呢? 主流班有無全日班?

原帖由 靚太太 於 09-10-9 23:18 發表
K1-K3am就am,pm就pm,唔會再轉,
k2-k3有全日班!
但pm班可申請再轉am(遲d有位就會比你)
機本上學校好肯協助有需要的人士!

崇真小學暨幼稚園

靚太太

Pls check pm

Just back from open day. Teachers and TT students helpers are nice, thanks for their arrangement.

I think TT campus is a bit old but the classrooms for kindergarten are spacious and bright. I like the list of windows.

My girl played several games leaded by NET, they were patient, hope can help her for interview next week.

我今日都有去open day, 不過人太多, 逗留一陣就走喇, 覺得間學校都唔錯, 係上去條樓梯長d.

另外我想問下, d功課係咪好深? 聽靚太太話晚晚要陪細路做功課, 壓力會否好大?

仲有佢地的宗教意識係咪好濃? 會唔會要你一定要返教會?
‹ 上一主題|下一主題