用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: maths
go

09/10 N1 同學仔 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 KEIIN-BB 於 09-10-9 15:59 發表
我估流感關係所以cut了d Party!我上年有買件校褸呀!Ok的!

咁想問下, 學校會唔會要小朋友一進課室就要除左件校褸先上堂呀?  定係三粒鐘都著住呢?  如凍d 既日子, 件flzz 夠唔夠暖, 定係仲要打底 ?

原帖由 monkey05 於 09-10-10 09:15 發表

咁想問下, 學校會唔會要小朋友一進課室就要除左件校褸先上堂呀?  定係三粒鐘都著住呢?  如凍d 既日子, 件flzz 夠唔夠暖, 定係仲要打底 ?

我諗係咪應該要買呢?

10月31日係咪唔駛著校服呢?

I also want to know...how will you dress up your kids?

原帖由 maths 於 09-10-23 22:06 發表

如果唔駛著校服,我會同阿仔著啲應節啲嘅衫。
玩具反斗城有好多,好得意,例如南瓜衫、吸血小王子、蜜蜂仔......

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-10-23 22:06 發表

係呀, 不用著校服呀.  我問左老師了.  
可以扮鬼扮馬.  好玩好玩 !

我想問下D 坐校車ge小朋友媽咪﹐ o係 學校訂果D冬季校服係吾係派比小朋友自己拎返屋企﹐ 定係要家長自己返學拎架?

原帖由 mikowong 於 09-10-29 09:40 發表
我想問下D 坐校車ge小朋友媽咪﹐ o係 學校訂果D冬季校服係吾係派比小朋友自己拎返屋企﹐ 定係要家長自己返學拎架?

10月28日已經派左校服了,校服同小朋友一齊搭校車返屋企,唔駛自己去學校拎。

回覆 1# maths 的文章

HIHI,大家好呀,我12月1日會轉a.m class喇,yeah~

醒目開學勳章

原帖由 lokyaobb 於 09-11-26 19:04 發表
HIHI,大家好呀,我12月1日會轉a.m class喇,yeah~

點解既 ?

原帖由 lokyaobb 於 09-11-26 19:04 發表

中英文班?

回覆 1# maths 的文章

因為有小朋友退學囉,係呀,係中英文班呀

請問讀中英班既家長, 你會唔會幫小朋友K1轉國際班呢? 怕唔怕會適應唔到呢? 我無同小朋友講普通話, 如果轉國際班佢會唔會唔明呢? 而家讀緊國際班小朋友當初又有無呢個問題呢? THX!

原帖由 lokyaobb 於 09-12-2 00:52 發表
因為有小朋友退學囉,係呀,係中英文班呀

唔好意思呀,咁多位媽咪!我個仔係0810架,上星期interview咗。我見有其他媽咪話細仔in得幾好,都係waiting list,係唔係真架?你地知唔知上年有冇細b第一round就收咗?我睇完之後,好囉囉亂呀,又未有咁快有結果!希望咁多位媽咪解答到我啦!唔該晒!

原帖由 gromityaya 於 09-12-4 19:42 發表
唔好意思呀,咁多位媽咪!我個仔係0810架,上星期interview咗。我見有其他媽咪話細仔in得幾好,都係waiting list,係唔係真架?你地知唔知上年有冇細b第一round就收咗?我睇完之後,好囉囉亂呀,又未有咁快有結果!希望咁多位媽咪解答到 ...

N1要足兩歲先讀得喎!任何一間學校都係的!
出年九月,你仔仔都未足兩歲呢!

原帖由 nc2000 於 09-12-4 13:31 發表
請問讀中英班既家長, 你會唔會幫小朋友K1轉國際班呢? 怕唔怕會適應唔到呢? 我無同小朋友講普通話, 如果轉國際班佢會唔會唔明呢? 而家讀緊國際班小朋友當初又有無呢個問題呢? THX!

...

我仔仔讀緊國際班,屋企都無人講普通話,只係喺學校聽同講,有時返黎佢會唱普通話歌、或者有啲普通話詞語,幾好呀!佢都學得好開心!

thx maths! 咁老師有咩comments? 小朋友初時適應ok 嗎? 會唔會話佢小講or唔係好聽得明呢?

原帖由 maths 於 09-12-4 22:08 發表

我仔仔讀緊國際班,屋企都無人講普通話,只係喺學校聽同講,有時返黎佢會唱普通話歌、或者有啲普通話詞語,幾好呀!佢都學得好開心!

醒目開學勳章

原帖由 gromityaya 於 09-12-4 19:42 發表
唔好意思呀,咁多位媽咪!我個仔係0810架,上星期interview咗。我見有其他媽咪話細仔in得幾好,都係waiting list,係唔係真架?你地知唔知上年有冇細b第一round就收咗?我睇完之後,好囉囉亂呀,又未有咁快有結果!希望咁多位媽咪解答到 ...

是的. 出年9月你小朋友都未足2歲, 佢地要足2歲的.  另外, 我個仔呢班真係咁岩無10月同11月出生的同學, 9月就唔係好知有沒有.

原帖由 nc2000 於 09-12-5 00:37 發表
thx maths! 咁老師有咩comments? 小朋友初時適應ok 嗎? 會唔會話佢小講or唔係好聽得明呢?

最初,我地都會擔心小朋友唔知老師講咩。
不過原來老師會配合動作,小朋友一定會明白,而且有小朋友一齊學,學得會好啲。
個別閱讀方面,老師會單對單咁教小朋友讀普通話生字,效果好好。

而老師聯絡家長都係講普通話,反而喺我地做家長嘅,唔識講呢,嘻嘻。

咁又係,家長唔識普通話又點算呢? 普通話老師識聽廣東話OR識講廣東話嗎?

原帖由 maths 於 09-12-5 22:03 發表

最初,我地都會擔心小朋友唔知老師講咩。
不過原來老師會配合動作,小朋友一定會明白,而且有小朋友一齊學,學得會好啲。
個別閱讀方面,老師會單對單咁教小朋友讀普通話生字,效果好好。

而老師聯絡家長都係講普通話,反而喺我 ...
‹ 上一主題|下一主題