用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
樓主: JoJo
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

你地好AR, 第一次入黎... 睇左好多你地講升小一既情形, 我已經開始好緊張, 點算好...
同埋呢, 我想問如果K1係PM, K2轉AM既機會大唔大呀?

原帖由 ahnew 於 11-10-15 09:38 發表

Hello!
我估機會不大,但你可問問老師加上勤力寫信,始終要上午班有多學位才可以讓下午班轉上去。以前機會大一點是因為有些男同學k2轉升st. Jo 但今明兩年沒有了(st. Jo 停辦KG) ...

原來係咁,多謝你提醒~
初初入學前都寫左信,之後乖乖等消息,打左兩次去學校都無消息...最後唯有接受LA,但後來問個朋友,佢係不停咁打去學校,之後先轉到, 睇黎真係要再積極主動D先爭取到

原帖由 iadalovebb 於 11-10-18 06:37 發表
其實每年都有幾個同學仔由下午班轉去上午班,可以嘗試叫小朋友畫張卡以表誠意。不過,我覺得下午班時間好用些,夜晚返到屋企,仲有好多親子時間,因為囡囡吾需要太早去瞓。

...

可能我屋企情況特殊D, 屋企人個個都要返工, 所以平時朝早七點半左右都要叫醒佢, 湊俾住係附近既一個EE代湊半日, 放學返EE度食飯,跟住再返屋企, 夜晚都唔係好早瞓...我見佢D脾氣差左,唔知係咪因為成日唔夠瞓, 坐校車一定瞓著覺, 好擔心會影響佢既學習,上堂會唔專心恰眼瞓,或者吸收得唔好咁...
佢上年係海怡返N班上午班,我自己係海怡返工,朝早自己湊返學, 放學再搭校車返EE度, 最起碼可以瞓下晝覺, 唔洗全日都無得瞓..>.<

已經問左班主任, 佢既回覆係話暫時K1 AM都無小朋友退學, 可能要睇下K2個時有無位咁LOR...不過我都會再嘗試問下GE...

原帖由 iadalovebb 於 11-11-4 09:06 發表
有冇人會去今個星期日維園的明愛賣物會?我建議如有時間,值得一去,有好多遊戲玩。

本來滿心歡喜諗住帶佢去玩, 仲買多左幾張飛, 諗住等佢玩得開心D...佢同我都好期待, 由星期一開始就晚晚都提住去賣物會...點知星期六晚半夜發高燒,仲燒到差唔多40度, 朝早同佢睇完E生, 諗住下晝如果佢退燒都同佢去行下, 感受下個氣氛, 見下D老師, 但係佢食左藥好攰, 成日都係度訓...最後都無去到...好可惜~唯有下年再去過LA~

原帖由 七點半 於 11-11-7 06:18 發表
有去到...下年可以買多幾張TICKET.....HEHE.......屋企多左幾架車...又多左幾個公仔...兩個小朋友多左幾樣玩具...好開心!!!!

好羡慕呀~下年可以約埋一齊去玩^^

joanie731 發表於 11-12-19 00:12
大家好啊~聖大收咗我仔仔k1,將會喺下年加入聖大o既大家庭~將來或者有好多嘢要請教各位,請大家多多指教~:f ...

恭喜晒~^^
‹ 上一主題|下一主題