用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95校網家長 幫幫手, 十萬火急
樓主: MakYY
go

95校網家長 幫幫手, 十萬火急 [複製鏈接]

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-22 01:37 發表
完全同意Kchiu168的意見.

現在的小學生,講求全面發展,五育並全,學術以外還得兼顧很多活動,省下車程,用以多看兩本課外書,與朋輩多聊點時事更化算,養足精神,吸收力的提升更顯著.

想順帶回應一下,

陸慶濤98年創校以 ...

DEAR ANNABELLALAW

我想問程度是否深 ? 例如 黃永機或將天呢 ?
MIHO

原帖由 ChloeMammy 於 09-9-22 15:27 發表

我估都係, 我9/12去左個入學簡介會, 間學校真係好細, 好舊.  跟住去登記, 但係竟然搵唔到我地個名, 但係之前學校打過兩次同我CONFIRM, 行政上似乎有D"LUCK漏".  接待既女教師, 好有老油條FEEL.   到聽TALK時, 校 ...

HI CHLOEMAMMY

我是5/9 去的反而當天人數不算少喎, 我個人都覺得校長今次是主力說給大家知道一條龍的好處, 老師方面一般LA. 而中, 英, 數介紹方面的而且是一般左少少, 不過學校有中學的背景而他校一直辦學不錯. 我想應都不差. 只想程度會否太深及小朋友學習開心嗎 ? 我又忘了問雙班主任方面只是班內分配, 或中英數三科 ? 而EC 就比較多人成差不多成33人一班, 老師比較新但我又覺得她們有熱誠, 但又不知道12年是否行. 我個人覺得各有各好. 起碼LHT比較近一般學校要跳出來應不難....我比較擔心跟不上但又很想一條龍, 因很定是如囡囡BAND 2 都可以上到有一定程度的中學不用煩及擔心, 只有專心學習同合格 , 如有時間又可以多方面給予小朋友學習其他活動. 我不是要求小朋友是考第一名的家長, 我只想她可以多方面作常試 .
MIHO

原帖由 BSCYL 於 09-9-29 17:38 發表
是否已交表
留意可在小一選校下列標題找到有關景林天主教近兩年的收生資料
08/09 自行有學位75個, 收12人
09/10 自行有學位50個, 收13人
收生嚴重不足

你在自行收生部份, 可以不選此校, 因報名必收, 再無機會參加統 ...

dear all

請問有沒有人喜歡將天 ?? 她會否很嚴 ?
MIHO
‹ 上一主題|下一主題