用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問選邊間好呢?
go

請問選邊間好呢? [複製鏈接]

我b係細B,  今年會讀N1 插班, 較早前有一間較出名既學校收左佢(只是我心儀既第3位度), 但就要搭車, 之後要行一段路(我會自己湊返/放學), 而今日又有一間不太出名學校都收左佢, 呢間只係屋企樓下!

而就算佢讀邊間, 我出年都會幫佢報其他心儀K1, 請問到報K1時, K1既學校會唔會睇你之前讀過咩學校而收生呢?
請幫幫解答......TKS!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

細B~ 你怕唔怕如果唔要心儀#3, KG會考唔到更好?
如果你對小朋友有信心嘅, 咪响樓下讀囉, 如果怕連#3都唔收, 就讀住先, 騎牛揾馬!
我諗一般會睇面試表現多d~

原帖由 MEOWKLP 於 09-9-12 12:39 發表
我b係細B,  今年會讀N1 插班、較早前有一間較出名既學校收左佢(只是我心儀既第3位度)、但就要搭車、之後要行一段路(我會自己湊返/放學)、而今日又有一間不太出名學校都收左佢、呢間只係屋企樓下!

而就算佢讀邊間,  ...

我覺得你話其他心儀K1應該唔只一間,如你有信心嗰幾間都會收你b,我就覺得而家讀屋企樓下嗰間就OK啦!因為到你考K1時d學校唔會太過計較你喺邊度讀N班,只會睇你個b表現,屋企背景(因我聽過某d學校公務員子女/全職媽咪子女會大機會d), 或者大細b之分. (純粹個人意見)

我覺得考學校最重要係面試表現,

就算你bb唔係讀名牌n班, 但表現好, 相信一樣可以入到.
‹ 上一主題|下一主題