用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦節點解唔係人人都可以有機會參加囉???!!! ...
樓主: CurrieCheung
go

校際朗誦節點解唔係人人都可以有機會參加囉???!!! [複製鏈接]

法子,

唔通你係member???

原帖由 法子 於 09-9-10 19:19 發表
我一向都係自己報,自己train,自己去比賽~唔經學校free好多!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

how to get forms if not through the school?

Hi 你哋好!

我都想知邊度可以報朗誦班訓練呀. 啊仔剛返小一, 俾學校選中佢參加朗誦節獨誦, 要每星期提早返學校訓練2日. 但我真係怕佢唔得, 想出面再報下幫佢訓練下.
你哋如果知道邊間好既可否介紹下呢. tks!

回覆 1# cheukheimama 的文章

我本來都係自己在外面報,但有一日阿仔個老師問我個仔報唔報名參加,我個仔就話好,所以先至經學校報,我覺得比佢玩吓同攞經驗,學校報、自己報都一樣,無所為啦!

原帖由 Sigma 於 09-9-10 23:18 發表
mud 唔係一定要 member (通常係學校或者補習社) 先可以報名咩??? 自己報有 mud 手續?  我今年都攪左好耐先"哎"到老師俾亞仔參加. ...

之前經出面的學習中心參加訓練班,報埋名要200蚊,如學校70蚊就得。

delete

Hi overview,

你講得好啱,出面果啲朗誦班真係好貴.  以往女女都係靠老師利用小息啲時間去教. 其實我都係想比個機會佢參與吓,所以我冇同佢係出面揾私人教嫁,當然攞到獎就緊開心啦,如果冇咪當係一個經驗囉,不過好彩女女係呢方面都叫做有啲天份.

其實女女間學校如果邊位同學拿到第一的話,佢哋係可以係全校同學和老師面前再演繹一次她們所背的詩,所以佢個中文老師係知道佢舊年的成績.  女女已經向老師要求過,話今年好想參加,但無奈老師都係吾批准,不過最奇就係其他班的同學就乜野詩都可以報哂.  唉!真係吾公平.  校長好free hand俾老師,所以個個老師的做法都吾同 .

原帖由 overview 於 09-9-10 19:18 發表
不如你叫囡囡直接問老師, 可能老師唔知佢以前既成績.  始終有學校train, 時間多d, 因可以利用埋小息....出面d centre學, 一般收百幾二百, 進度又慢又唔妨有好成績, 起碼charge你十堂八堂, 唔係好值. 有d好好既老師, ...

wynma, bkmum2005,

吾好意思,女女開左學之校都無乜時間入BK. E +回覆吾知會吾會遲左呢!  灣仔有間叫俊慧教育中心,佢哋有好多朗誦班而且仲可以幫埋學生報名嫁! 你哋可以去check吓

原帖由 加油 於 09-9-19 13:47 發表
Hi overview,

你講得好啱,出面果啲朗誦班真係好貴.  以往女女都係靠老師利用小息啲時間去教. 其實我都係想比個機會佢參與吓,所以我冇同佢係出面揾私人教嫁,當然攞到獎就緊開心啦,如果冇咪當係一個經驗囉,不過好彩女 ...

我今年都有幫2個小朋友報名, 去年大女有參加過, 成績ok, 細仔就在暑假參加外出的普通話朗誦比賽,所以我拿着2個小朋友的成績, 返學校自薦.
學校都接納我2個小朋友參加,但講明不會train 我2個小朋友, 無所謂啦因一直有普通話老師教我2 個小朋友.
到最後不需要我交報名費, 我當自己賺咗.

(我朋友個女返學校自薦,要佢自己交報名費)

我巳經學校報左名,自己出報名費及自己training。本來我已問左俊慧,它們說會開到班教#31小五女子英詩,所以我都報左#31。點知原來佢地只有另一個學生報讀,所以開吾到班。所以現在要找其他centre training。有冇人有好介紹,請pm我。

原帖由 加油 於 09-9-19 13:51 發表
wynma, bkmum2005,

吾好意思,女女開左學之校都無乜時間入BK. E +回覆吾知會吾會遲左呢!  灣仔有間叫俊慧教育中心,佢哋有好多朗誦班而且仲可以幫埋學生報名嫁! 你哋可以去check吓 ...

原帖由 法子 於 09-9-10 19:19 發表
我一向都係自己報,自己train,自己去比賽~唔經學校free好多!

想請教如何自己報名?
‹ 上一主題|下一主題