用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期 [複製鏈接]

退了燒就好呀, 天氣又時冷時熱, 小朋友大人都要小心呢!  我聽囡講一丙都有留班生架!

原帖由 peanut03426 於 09-11-3 11:35 發表
考完中文返來了,亞囡今朝退咗燒冇事了,真太好了。呢排太累了

90分以上只是係我哋理想啫,考成點,冇太差就算。獎勵既嘢係投其所好,希望肯合作溫下書,嘻!

聽聞中英數一科唔合格就要留班,唔好話唔緊張,盡可能打好個底穩陣些呀 ...

Thanks!

原帖由 fwy1222 於 09-11-3 16:55 發表

呢次5會有RANKING.

要等待1月總評後先出school report,d次40%,總評60%.

but only 全級1,2,3先會列出.

全班的1,2,3都唔會show出來(但應該會講俾家長聽).

可能唔想比家長同小朋友有壓力呀!

原帖由 fwy1222 於 09-11-3 16:55 發表

呢次5會有RANKING.

要等待1月總評後先出school report,d次40%,總評60%.

but only 全級1,2,3先會列出.

全班的1,2,3都唔會show出來(但應該會講俾家長聽).

april 仲係唔舒服, 咁lee幾日測驗佢咪好辛苦囉, 要休息多d瞓多d先得呀!

水咯, 幾時電腦科評估我都唔知添, 係呢, 普通話做了評估, 又會幾時知結果呢, 會唔會測驗後有得見下班主任, 老帥同我地講返每個小朋友各科情況咁架?

原帖由 peanut03426 於 09-11-5 09:34 發表
聽日應該唔出去玩了,April呢幾日唔舒服,一到黃昏時間就開始有小小燒,晚飯都冇食就瞓了,已經三日冇食晚飯了,水都唔肯多飲,話驚嘔。所以聽日都係留係屋企休息下算了

名次既嘢真好亂,平均分9x都攞唔到A呀,咁點先得?

...

咁咪只可以知道自己個小朋友的分數, 又唔知佢大概考第幾囉, 100-90分數又咁激烈, 好難知佢地在上游定中游喎, 可能92都係中間架咋喎, 又冇得見老師!

原帖由 fwy1222 於 09-11-5 15:08 發表

會唔會測驗後有得見下班主任, 老帥同我地講返每個小朋友各科情況咁架?==> NO la~~

下...仲要唔派卷呀, 90分同99分都差好遠架喎, 咁我咪唔知囡係唔識做題目定係主要大意失分囉???

原帖由 amy625 於 09-11-5 17:55 發表

而且每個學期的總評估,每科d卷係唔會派比小朋友睇番,所以每科有幾多分都唔知,成績表只用A,B,C...比分。

7/12-18/12 術科總結性評估週
12/1 至 15/1 上學期總結性評估

咁係咪12 及 1 月都有評估呀, 咁多

咁多評估我會暈架喎

原帖由 fwy1222 於 09-11-6 11:33 發表

我成日同囡囡講,考試最緊要係盡力,分數反為係次要~自己個人學到知識又運用到先係有用~~

唔該晒

原帖由 amy625 於 09-11-6 12:40 發表

7/12-18/12 係考d閒科,英文,中文默書等
12/1至15/1 係考中,英,數,常

我有事出席唔到呀, 也不參選

原帖由 peanut03426 於 09-11-7 18:00 發表
會出席,但不參選

APRIL 好返未呀

原帖由 peanut03426 於 09-11-5 09:34 發表
聽日應該唔出去玩了,April呢幾日唔舒服,一到黃昏時間就開始有小小燒,晚飯都冇食就瞓了,已經三日冇食晚飯了,水都唔肯多飲,話驚嘔。所以聽日都係留係屋企休息下算了

名次既嘢真好亂,平均分9x都攞唔到A呀,咁點先得?

...

唔會掛 but好返就好!

各一甲媽咪:
昨日派了一份作文卷, 那份是其中一份測驗卷嗎, 或只是quiz呢?  會計分在成績表上嗎?

原帖由 peanut03426 於 09-11-9 11:00 發表
好返了, 一考完試即刻龍精虎猛, 真懷疑佢係咪考試緊張症, haha

係咩, 等我去睇下先....我囡都冇講喎....呵呵!

Jasper 星期五出去講英文故事呀, 佢仲一舊雲呢!

原帖由 羊咩囝 於 09-11-10 09:46 發表

早晨!
我仔仔話你女女上咗官网! 睇咗未呀?

我估計係作文分樹!
我記得對上有一次, 今次係第二次作文.
全部帶有分數的.
如果係咁, 作文我估計平時分, 唔似得其他學校個別有作文測驗同考試.

明天測电腦, 星期五唱 ...

我地好似派返晒喎, 我諗應該lee次比我地keep呀!

小朋友&家長們:  MERRY XMAS & HAPPY NEW YEAR!!!!!
‹ 上一主題|下一主題