用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期 [複製鏈接]

7/12-18/12 術科總結性評估週

10-16/1/10

12/1 至 15/1 上學期總結性評估

上述資料from官方网站德雅小學

我哋一乙班下星期一pre-dict, 星期二正式默. 我覺得今次多咗d生字要串, 雖然d字唔係好長, 不過要比d心機先得.

係, 真係十一月考試啦, 3號 至6號, 好快要温習咯!!

原帖由 sengayy 於 09-10-1 15:41 發表
我哋一乙班下星期一pre-dict, 星期二正式默. 我覺得今次多咗d生字要串, 雖然d字唔係好長, 不過要比d心機先得.

係, 真係十一月考試啦, 3號 至6號, 好快要温習咯!! ...

邊樹知道呀?
我無去家長會, 係唔係家長會時講GA?
我先生一個字都無提過
仲以為係學校网站所講先啱TIM!
抱歉啦!

手冊內嘅行事曆有講

原帖由 羊咩囝 於 09-10-1 17:04 發表

邊樹知道呀?
我無去家長會, 係唔係家長會時講GA?
我先生一個字都無提過
仲以為係學校网站所講先啱TIM!
抱歉啦!

一甲班家長:
請問下星期中默, 是否照鏡子果課? 亞囡講得唔清唔楚, 又話好似小小船兒果課, 會否是默小小船兒果課的詞呢?
唔該晒

星期二英默果篇好長呀, 好多生字, 睇來呢個星期六日有排忙

原帖由 peanut03426 於 09-10-2 10:34 發表
一甲班家長:
請問下星期中默, 是否照鏡子果課? 亞囡講得唔清唔楚, 又話好似小小船兒果課, 會否是默小小船兒果課的詞呢?
唔該晒

星期二英默果篇好長呀, 好多生字, 睇來呢個星期六日有排忙 ...

8/10 中默背(六)照鏡子, 詞(四)門鈴響了 (資料:FROM德雅一甲班可以看到)

http://www.tnps.edu.hk/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=121

即係呢篇

我看他 他看我

我親他 他親我

大眼睛 小耳朵

英默果篇好長, 但深字反而比起前一次無咁多.

我反而覺得今次會舒服點.

原來聽阿仔講詩X坐在他後面, 佢話詩詩好多東西都係公主產品, 我聽阿仔講詩詩英文名字叫APRIL?

唔該晒唔該晒, 係bor, 我又醒唔起可上學校的網站睇

亞囡英文名都係叫April, 四月出世呀. 佢勁鐘意公主嘢, 忠實粉c呀, 買乜都要係公主既, hehe

聽亞囡講,佢哋幾個好似都坐係隔離左右呢

原帖由 羊咩囝 於 09-10-2 14:17 發表

8/10 中默背(六)照鏡子, 詞(四)門鈴響了 (資料:FROM德雅一甲班可以看到)http://www.tnps.edu.hk/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=121
即係呢篇我看他 他看我我親他 他親我大眼睛 小耳朵英默果篇好長, ...

原帖由 peanut03426 於 09-10-2 15:14 發表

亞囡英文名都係叫April, 四月出世呀. 佢勁鐘意公主嘢, 忠實粉c呀, 買乜都要係公主既, hehe

...

差唔多又到放學了 都要落街準備
詩詩搭校巴 定 你本人自接呀?

亞囡都有講, 仲問我點解佢個名唔係叫 JUNE.... 佢在六月出世喎  跟著DADDY聽到話, 你個英文名我改架喎, 唔好聽咩, 你唔鐘意咩 傻佬!

我囡坐在你囡後面呀, 佢地2個日日小息都一齊架喎!

原帖由 peanut03426 於 09-10-2 15:14 發表

...

自接呀, 搭校車朝早太早上車了. 自接雖煩些, 但亞囡早上可以瞓多些, 嘻

原帖由 羊咩囝 於 09-10-2 15:22 發表

差唔多又到放學了 都要落街準備
詩詩搭校巴 定 你本人自接呀?

你個囡好搞笑呀, 係呀, 佢哋日日小息一齊玩, 有時我個囡放學返來, 份小食只吃咗小小, 話掛住玩冇時間食唷

家長會果日課室門口有張一甲的集體相, 我翻影了張, 你囡囡好高呀

原帖由 Kwan 於 09-10-2 16:00 發表
亞囡都有講, 仲問我點解佢個名唔係叫 JUNE.... 佢在六月出世喎  跟著DADDY聽到話, 你個英文名我改架喎, 唔好聽咩, 你唔鐘意咩 傻佬!

我囡坐在你囡後面呀, 佢地2個日日小息都一齊架喎!

...

但係好瘦呢, 成日唔肯食飯架, 問佢在校點, 佢又話食剩少少姐, 真係唔信佢呀

原帖由 peanut03426 於 09-10-2 16:46 發表
你個囡好搞笑呀, 係呀, 佢哋日日小息一齊玩, 有時我個囡放學返來, 份小食只吃咗小小, 話掛住玩冇時間食唷

家長會果日課室門口有張一甲的集體相, 我翻影了張, 你囡囡好高呀

...

各位:-

你哋小朋友JOIN咗什麼活動呀?
我仔仔參加LEGO班
有沒有小朋友也JOIN LEGO班呀?

另外:-
默書都要計分嗎? 計入成績當中?

我囡抽到摺紙班呀, 只須$15, 好抵!!

默書係計分架, 班主任話上學期默6次, 計最高分嘅5次.

祝大家中秋節快樂, 賞完月, 食完月餅要開始温習默書啦  

原帖由 羊咩囝 於 09-10-2 21:42 發表
各位:-

你哋小朋友JOIN咗什麼活動呀?
我仔仔參加LEGO班
有沒有小朋友也JOIN LEGO班呀?

另外:-
默書都要計分嗎? 計入成績當中?

原帖由 kongkong7794 於 09-10-3 00:11 發表
我仔仔都係LEGO班,佢話陳X偉同學都係,唔知係咪呢,

1A班三個男仔都上LEGO班喎!

我囡係爵士舞呀!

原帖由 羊咩囝 於 09-10-3 08:50 發表

1A班三個男仔都上LEGO班喎!

國慶假期那天我囡都做了好多耐功課呀, 99投訴好多功課 其實做得快都ok, 最慘我囡唔合作...

原帖由 kongkong7794 於 09-10-5 11:11 發表
唉..學校真係好多嘢要做呀,下個月開始我都係放棄公文英文,真係唔掂呀 我本來想呢個月尾嗰幾日同亞仔去上海玩,但係我都唔咁BOOK呀,都唔知仲飛唔飛好,一放假就咁多嘢做 ...

原帖由 kongkong7794 於 09-10-5 11:11 發表
唉..學校真係好多嘢要做呀,下個月開始我都係放棄公文英文,真係唔掂呀 我本來想呢個月尾嗰幾日同亞仔去上海玩,但係我都唔咁BOOK呀,都唔知仲飛唔飛好,一放假就咁多嘢做 ...

我睇暫時都幾難去外遊, 因為又話十一月頭有測驗!
我睇之前有媽咪留言話十一月有評估
‹ 上一主題|下一主題