用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 最後再談TTCA
go

最後再談TTCA [複製鏈接]

在此先多謝carrie媽的回覆和祥細解釋,使我更明白事件的始末,亦很明白妳的感受。
之前因為忙碌,所以無暇回覆,但我覺得仍有一些值得討論的事項,
第一,只是聖經科及學習態度分不合格而留班,但這兩科又沒有得補考機會,是否有商樑。而學習態度分是比較主觀的分數,事先有沒有為學生訂立目標,學校有沒有在過程中積極與家長跟進和溝通。
第二,我贊成Mother-cat 所說絕大部分BAND1學校不會收取非BAND1的學生,直資的一條龍小學,更不是保證能百分百直上其一條龍中學....等等,但我覺得這不是與'有教無類'背道而馳,因這樣能方便因材施教,不是因材勸退,而大量自己挑選的學生被勸退或留班,會否意味著學校令學生不是正增值而是負增值呢?
第三,在以前很多學校都是金字塔式教育,後來政府提倡普及教育,投放大量資源,使學額不斷增加,大學也由當年二間變為今天十多間,使學生更可在平常心來學習,但相比西方國家,大部份人能升讀大學仍有不足之處,所以我絕不同意某些家長說”金字塔式教育一早已經響世界各地運作緊”,相信只是家長想把TTCA的情況合理化吧。
學校最重要的是”以人(學生)為本”,而不是要打造一間超級學校,如果某一天TTCA成為人所共知的名校,請回頭看看,是否屍橫遍野,在過程犧牲不少學生,傷害了不少學生的自信心,這是不是真正的教育呢?
在過往的討論中,有這麼多的家長或同學為學校說話,相信學校也有極可取的地方。
最後希望TTCA有權位的明白對學生有,以學生的好處為先,這才是學生和家長之褔氣。
   0    0    0    0

原帖由 Love_dd 於 09-9-7 18:12 發表
第三,在以前很多學校都是金字塔式教育,後來政府提倡普及教育,投放大量資源,使學額不斷增加,大學也由當年二間變為今天十多間,使學生更可在平常心來學習,但相比西方國家,大部份人能升讀大學仍有不足之處,所以我絕不同意某些家長說”金字塔式教育一早已經響世界各地運作緊”,相信只是家長想把TTCA的情況合理化吧。 ...

香港既大學冇錯係有十幾間, 但亦分左等級, 港大同嶺大畢業既已經差天拱地, 香港既學生有邊一個唔係想入頭3位既大學? 學額不斷增加有乜用, 好似國內咁成街都係大學生, 畢業後亦只係搵到2-3千蚊人工
呢一個情況係全世界都好普遍, 係知名大學畢業同響普通大學畢業既待遇亦有好大分別, 唔係我想合理化金字塔式教育, 只係某些家長唔肯接受現實
其實我唔覺得有乜好討論, 每間中學都有自己一套教學方法, 既然你已經唔接受呢間學校既方式, 又何必免強人地去接納你既想法呢?你覺得ttca沒有愛, 亦唔等於其他學生或家長既感受, 起碼到目前為止, 小兒仍然好熱愛自己學校

在《大國崛起》的美國部分,講到十九世紀末、二十世紀初的攏斷事業。其中表表者就是石油大王洛克菲勒。他用其市場上的優勢,將近乎所有的競爭者擊倒,形成一個攏斷事業。片中引他的名句:「當紅色的薔薇含苞待放時,唯有剪去四周的枝葉,才能夠日後一支獨秀,綻放成豔麗的花朵」,在1890年,已經吞併百家企業,將全國90%的煉油業收歸旗下。一將功成萬骨枯,洛克菲勒的風光,背後是用了多少家企業破產的代價換取的。當然,怕熱就不要進廚房,做生意,要賺大錢,就得要冒賠本的風險。不過,學生是否就應該在高度淘汰的環境下受教育呢?

我囡囡在一間Band 1讀中二,有幸地連續兩年就讀精英班。這是一間普通的學校,留級人數不多。不過,如果學校將Form 1成績最差的25%留級或勸退,跟著在Form 2又再將剩下的25%留級或勸退,這樣去蕪存菁,到高中時,會剩下最乖、成績最好的學生和小女一起讀書。單從自己的利益去考慮,這是最好的校政。

女兒的同學,絕大部分在小學畢業時都是Band 1生,如果他們被勸退,意味著他們很難找到另一間Band 1中學去讀。他們能找到Band 2收留也算幸運吧。如果學校實行這種金字塔式政策,得益的是我女兒,受害的是她慢熱的同學。

記得小弟讀中學時,很多學校都採取金字塔,當時有很多被冠上「學店」的私校如「威記」、「利記」等,往往Form 1 有十五班,Form 2只得8 班,因為很多學校都只從自己利益著想,不以學生為本。今天,教育界的共識是,「因材施教」是要服膺在「有教無類」之下。

TTCA也許有很多優良傳統值得家長、同學為學校保駕護航。但如果硬要為金字塔式教育法辯護,你們有沒有想過,你們是既得利益的人,你們所得,正是多少人得不到應有的待遇而得到的。

eviepa

其實都無需要講到太遠, 現時好多行業亦係攏斷式事業, 超市興起淘汰幾多士多?微軟又是否攏斷整個電腦市場?碼頭亦歸李氏家族擁有...例子多不勝數, 身邊有幾多例子係因為咁而被人淘汰?
如果用小兒與你囡囡相比已經係一個例子, band1生有權先選擇喜愛既中學入讀, 而學校入面亦係100%band1生,呢一的唔係已經挑選好咩?我可以好大膽地講一句, 假如貴子女學校出現一些學生成績明顯下滑, 或者開始收多一些band2生, 校方必定會作出相應行動以維持band1中學地位.
當然,我亦希望找到一間係十全十美,校風好,有崇高辨學理想之餘,亦兼顧到每位同學需要既中學, 但事實上又有多少間可以做到?做得到既又是否輪到小兒選擇?理想歸理想, 事實就是事實, 有權作出選擇既往往係社會上比較優良既份子...
再講ttca, 以我所見校方亦好努力為未達標既同學安排, 有部份試升亦有部份留級, 離開既好多時只係不滿留班安排, 我唔覺得要打好基礎先再升學有乜問題?
我並非校方中人,不是既得利益者, 衰的講其實係一個受害者, 有得選擇點解唔好似你咁可以比囡囡入讀免費中學??享受香港人應有既9年免費教育?
作為家長, 我沒有祟高辨學理想,唔知道亦不關心校訓是什麼, 只是希望自己子女愉快地學習成長, 而我亦係只想表達內心看法, 如果硬是要將我們冠上為學校保駕護航稱號, 我亦無可奈何...

原帖由 eviepa 於 09-9-8 00:13 發表
今天,教育界的共識是,「因材施教」是要服膺在「有教無類」之下。

你講既只系教育界掛在口邊的共識...
實際情況or現實肯定相反,「有教無類」是要服膺在「因材施教」之下。

同意eviepa 的理念!
學校雖為社會縮影,但學校應該是一個講愛的地方,除了學業成績,還有很多方面可培育小朋友成材。若硬要將物競天擇,適者生存這一套用於校園內,實為殘酷!學校是一處講愛的地方,當學校愛學生如子女,就應對能力不及者多撥資源照顧,鼓勵和發掘其他內在潛能,這亦是基督的教義和精神。
昨天閱讀了沙崇開學禮的一篇同學分享,深被其文章中所述的生命教育所感動,沙崇從不放棄這位在別人眼中有問題的同學。
http://www.sttss.edu.hk/obj/0910/whatNew/090904/student_CYM_sharing.pdf

奇怪為什麼同一教學團體,會有這樣大不同的教育理念!
本人無意評論該學校的校政,只是唏噓現今的教育意義已被扭曲!

原帖由 kychanhkg 於 09-9-8 10:59 發表
學校雖為社會縮影,但學校應該是一個講愛的地方,除了學業成績,還有很多方面可培育小朋友成材。若硬要將物競天擇,適者生存這一套用於校園內,實為殘酷!學校是一處講愛的地方,當學校愛學生如子女,就應對能力不 ...

請看清楚作者是被編入最弱的一班, f.6一樣要留班....
根本:「有教無類」是要服膺在「因材施教」之下....
學校應該是一個講愛的地方,學業成績就是學生既目標,只講愛和平等,只講「有教無類」,根本對能力不同的學生都沒有好處.... 有留班, 分精英班有實際既需要....至於"勸退",個人覺得無可厚非....只能怪自己當初入到間唔系"門當戶對"既學校or怪自己不能像作者一樣以弱勝強...

原帖由 kychanhkg 於 09-9-8 10:59 發表
學校雖為社會縮影,但學校應該是一個講愛的地方,除了學業成績,還有很多方面可培育小朋友成材。若硬要將物競天擇,適者生存這一套用於校園內,實為殘酷!學校是一處講愛的地方,當學校愛學生如子女,就應對能力不 ...

每一年初中選校都有沙崇既新聞, 幾百人爭十幾個後補位, 呢一樣唔係物競天擇是什麼? 沙祟亦一直好在意同區中既名次, 幾間band1學校爭取精英已經係不爭既事實...
你所表達既只不過係已經被挑選好既精英, 係校內唔會再受到排擠, 但入唔到band1學校既小朋友呢?佢地響搵學校,面試時一早已經嘗到現實既殘酷
我同意會有個別例子, 就好像你文中所寫既同學(雖然佢講係自閉但想必然佢係band1生,因為沙祟係收100%band1生), 但又有幾多個例子會相同?校方比機會亦要同學努力, 假如學校有許多這類學生資源又如何分配?成功既例子固然有, 但失敗既例子更多...
不知你是否ttca家長, 假如由外人去判斷一間學校辦學理念,而又不是親身經驗是否有點那個?如單純為"聽回來"既個別事件而影響大家對學校既睇法我覺得好無奈,難道你認為沙祟從未發生過令家長不滿既事情嗎?
這裡我無意抵委沙祟,而且我亦同意沙祟係一間好學校, 只係我拿一個比喻, 不應放大其缺點, 而忘記其他優點.

另一方面, 將一間經營多年,無需擔心收生既band1津貼學校, 與一間只辦了幾年既直資學校作比較好像有點不妥,在現今家長們都是以成績作選擇既情況下,就算傳統名校都極力爭取精英以保校譽, 何況係一間只有幾年歷史既直資學校?
好同意你所講學校應該係講愛的地方,除了學業成績,還有很多方面可培育小朋友成材, 所以有很多band3學校致力培育其他學科發展, 亦有許多是很有熱誠既教育工作者, 可惜既就係, 冇人會以他們作例子,縱使他們就算多努力, 家長仍然唔會優先選擇佢地...呢一個就是教育理念與事實

原帖由 samuel89 於 09-9-8 12:00 發表

請看清楚作者是被編入最弱的一班, f.6一樣要留班....
根本:「有教無類」是要服膺在「因材施教」之下....
學校應該是一個講愛的地方,學業成績就是學生既目標,只講愛和平等,只講「有教無類」,根本對能力不同的學生都沒 ...

agree, 「有教無類」是要服膺在「因材施教」之下, 假如將未達標既同學勉強升班, 受害既只係同學而唔係學校
我公司每年都會請實習生,  好多時見到都係響中學階段"hea"完5年出黎社會工作, 眼見現時年青人無論做事態度, 學識等等每況愈下,做事斤斤計較, f.5畢業連一封簡單既英文信都唔識寫, 錯字百出, 想一想又是否現時既教育制度同家長態度所形成既果呢?

校長赤裸 !

家長更加赤裸裸!

原帖由 huayan 於 09-9-8 13:58 發表
校長赤裸 !

家長更加赤裸裸!

估唔到而家仲有人相信地星會有"烏托邦"....

原帖由 samuel89 於 09-9-8 14:11 發表

估唔到而家仲有人相信地星會有"烏托邦"....

無人要求烏托邦... 但總有一些道德要求既...

原帖由 huayan 於 09-9-8 14:21 發表
無人要求烏托邦... 但總有一些道德要求既...

人系自私既.....道德要求如果做唔到雙贏,....就等同要求烏托邦...

人天生已經一定唔平等....
幸福唔系必然....擁有左盡力去發揮點樣叫無道德呢
有風永遠都要駛盡.....除非你唔趕時間....唔系到無風果陣就要用手"爬".....當然如果你先預備左"人造推進器"甘又當別論啦.....

星期六聽香港家書,是張超雄寄比佢患有智障的女兒,佢女兒已經十八歲,因政府政策她今年沒有津貼學額讀書,他懇求學校給女兒一個機會,因他認為有問題的小朋友應接受較長時間的學習,將來再銜接其他職業訓練,學校雖然資源緊逼,又要照顧其他有嚴重智障的同學,但幾經她父親的苦苦哀求,校長最終讓佢女兒繼續上學。
每個父母都希望自己的子女在良好學習環境中成長,縱然力有不逮,學科成績唔好,都希望可以有個愉快的學校生活,將來銜接其他職業訓練,就如張超雄對女兒的期望一樣。當因學業成績唔好而被要求離校,家長心中的感受,同學內心的徬惶和失落,有同理心的人都應該感受得到,我作為一個過路人,只想舒發一下自己的感受來鼓勵這群無奈的家長!

原帖由 samuel89 於 09-9-8 14:35 發表

人系自私既.....道德要求如果做唔到雙贏,....就等同要求烏托邦...

人天生已經一定唔平等....
幸福唔系必然....擁有左盡力去發揮點樣叫無道德呢
有風永遠都要駛盡.....除非你唔趕時間....唔系到無風果陣就要 ...

BINGO !
果然夠赤裸...

同一教學團體中, 最值得學習既, 吾係沙中, 係沙小.

今年逆市增班, 學下人點解甘成功, 同時甘得人尊重啦.

原帖由 huayan 於 09-9-8 14:38 發表

BINGO !
果然夠赤裸...

用赤裸形容似乎唔合適, 應該係接受現實先岩

原帖由 kychanhkg 於 09-9-8 14:36 發表
星期六聽香港家書,是張超雄寄比佢患有智障的女兒,佢女兒已經十八歲,因政府政策她今年沒有津貼學額讀書,他懇求學校給女兒一個機會,因他認為有問題的小朋友應接受較長時間的學習,將來再銜接其他職業訓練,學校雖然資源緊逼,又要 ...

我無話過唔應該給比較差的特別照顧....相反我贊成tim...
但我反對要求band1學校收到band3學生以符合"有教無類".....甘做法只系雙輸既局面....band3學生真系要系band1學校又唔分精英班, 我完全睇唔到對該位band3學生有什麼好處....相反如果政府俾多d資源在band3學校實施分流政策, 將讀唔到書既band3學生其他技能發揮出來,對band3學生先系最佳做法.....

但好多人就永遠執著在"標籤效應"..."道德"..., "同情心"....結果教育界講一套,做一套....各自為自己利益, 自然有"勸退"呢d情況出現....被"勸退"既自然大呼無道德,無愛心...

原帖由 huayan 於 09-9-8 14:44 發表

同一教學團體中, 最值得學習既, 吾係沙中, 係沙小.

今年逆市增班, 學下人點解甘成功, 同時甘得人尊重啦.

成功?尊重?點解增班要值得尊重同成功呀?係當如一盤生意咁做???
如果要講,咁鮮魚行既校方更值得尊重啦

幾十年前,留級、踢出校是很多中學重要的管理手段。不過到現在,香港絕大部分學校都已經摒棄了這種粗暴做法。

在收生前,學校會很小心,收取最優秀的學生,非常市儈。但到學生註冊後,他就是學校的一個成員,學校就要盡量將他教好,如非太離譜,就不會飭令留級或勸退。Band 1學校好、Band 2學校好、Band 3學校也好,絕大部分都有遵守著這原則。

這和男女人求偶的性質有點相似,小弟選女友,當然盡量選擇樣子漂亮的,性格大方的。但到註冊結婚後,情況就完全不同,絕不可以因小事而離棄對方。你同意嗎?

將一間經營多年,無需擔心收生既band1津貼學校, 與一間只辦了幾年既直資學校作比較好像有點不妥,在現今家長們都是以成績作選擇既情況下,就算傳統名校都極力爭取精英以保校譽, 何況係一間只有幾年歷史既直資學校?

新校就有實施「金字塔式教育」的權利?

全香港有很多新校,每間學校的管理層都知道,去蕪存菁可讓學生質素提高,為什麼別的學校不做,只是TTCA做呢?辦學要考慮的因素,除了要把學校的Banding提高,還要不要良心呢?

Band 3學校面臨殺校,實施「金字塔式教育」以提升學校質素的逼切性比TTCA更大,為什麼那班傻校長不做呢?

Band 2學校校長當然希望學校晉升至Band 1,避免跌下Band 3,應該大條道理實施「金字塔式教育」。

英皇書院似是一間漸漸退色的名校,但這學校的校長還只是把很少量的學生留級。而沒有實施「金字塔式教育」。傻!

在中學裡,初中是一個完整階段,一個安穩的學習環境十分重要,如果小朋友在高壓下學習,朝不保夕,學習情緒會大受影響,受害的是整體的教育質素。

赤裸裸的弱肉強食,還是不應在中學出現。

eviepa
‹ 上一主題|下一主題