用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門龍門居世佛會觀自在幼兒園好差
樓主: 11CC11
go

屯門龍門居世佛會觀自在幼兒園好差 [複製鏈接]

Re: 屯門龍門居世佛會觀自在幼兒園好差

請問有什麼全日制的幼兒園好呀.......我們好擔心個女再俾同學咬d老師都唔知呀........
謝謝呀

HI, 11CC11

我個女而家讀緊保良局胡蝶灣幼兒園好好.

Hi ccmother:
謝謝你!!請問幾多錢1個月?

我上網睇保良局及EMB的資料, 碼頭區個邊都無保良局幼兒園, 請問可以係邊到搵到有關的資料?

我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

HI. IRIS.

以下是佢地網,(1)有哂全部TEL NO. 及地址.

各區暫託幼兒服務
http://www.dphk.org/useful/book18a.htm

香港保護兒童會http://hkspc.d2g.com/center/be/index.htm

保良局蝴蝶灣托兒園(屯門蝴蝶

唔嚴遠既,依間喇.

救世軍三聖幼兒園(<--click)

社會福利署網址有哂全港幼兒中心名單, 屯門選擇都好多 -

http://www.info.gov.hk/swd/html_tc/ser_sec/fam_ser/index.html

(under 幼兒中心服務 - 西新界區幼兒中心一覽表)

thks!
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

謝謝你.......我會考慮的..... :
記住同d朋友講,唔好俾佢們的子女讀世佛會觀自在幼兒園呀!!

請問有無人可以告訴我....救世軍或聖彼得堂好d,我好難決定呀.......我想快d轉校.....間學校太差(世佛會觀自在幼兒園)....

其實屯門區ge佳寶/保良局都幾好.但係有冇全日我就唔知,可以上網check.http://plkkg23.hypermart.net/
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

hi 11cc11,

如要讀幼兒班即2歲8個月以下.又要全日的話.
聖彼得堂只有青山那間才有.而我本人比較鐘意救世軍,因為我去過佢地開放日覺得好舊.雖然救世軍都舊,但青山聖彼得堂內裏比它更舊.另外起碼救世軍出名d 大機構有保障d因有人監管往.所以你都可考慮下保良局或東華三院機構d幼園.

以下是這兩間既網址你可看看,再打電話去問了解下每班多少人.再唔係去佢校舍睇睇才決定.但以我所知救世軍有很多人要排.

聖公會青山聖彼得堂附屬幼稚園http://www.spckg.edu.hk/

救世軍幼兒園
http://ccs.salvation.org.hk/index.asp

有需要可打比我.61901680

萬二分的謝謝你.....乜救世軍和青山聖彼得堂有得參觀嗎?因為我個女讀緊世佛會觀自在幼兒園是不容許參觀的.....(在入讀前),所以我以為間間都無得參觀......謝謝你.....我會上網看看.... :

我都唔明點解o間世佛會觀自在幼兒園唔駛intervirw就可以入讀....我好後悔呀(個女俾同學咬後才識驚).....記得我們去交報名表時,d老師只對下我們的資料(ID,小朋友的出世紙)就得啦,回去等消息....等了大約6個月,便話做入學手續,早上去到,小朋友們便自行玩,家長在旁看,那時已見到有d小朋友好頑皮,但心想都唔關我個女事,因為我個女入K1組,見到那些是N組的.....點知間學校將N組及K1組夾在一起,用同一個課室呀)下午就到家長辦理入學手續,小朋友唔可以來,o個時,聽個園長係到發瘋.,講講講入讀須知呀,就講了2個鐘(但其實每位家長手頭都有1張,可以用眼看,唔駛聽,浪費時間),要聽完廢話後才俾老師問我們問題,但1個老師對4-5位家長,咪又係等...由2:00,做到5:00先有得走,都有病的....     

hi 11CC11

當然有啦.但要先打電話去或親自去.當然你要肉緊d .話你個女之前讀佢間d情況比他門聽.而因此害怕上學希望帶他來一同參觀 了解多d.
通常他門會叫你在放學后.因不會左外他門上堂.

好嬲呀.........我個女又俾同學弄到仆低,撞到個頭腫,瘀了...都唔知d老師點睇小朋友呀.(上次已經俾同學咬到.....)

ccmother 寫道:
hi 11CC11

當然有啦.但要先打電話去或親自去.當然你要肉緊d .話你個女之前讀佢間d情況比他門聽.而因此害怕上學希望帶他來一同參觀 了解多d.
通常他門會叫你在放學后.因不會左外他門上堂.

我想說一點,我問過幾間,都叫我最好平日上課時去參觀的,因為學校想家長看看他們上課的情況.

11CC11:

我剛剛跟你的想法相反,我從沒有遇過一間幼稚園是不讓家長參觀的.當我知道世佛會不讓人參觀,我已經不用考慮它.

我自己未去過青山聖彼德參觀過,有在門口經過,從外面看很殘,因為創校好像是197x年.聽說這學校都很不錯.不過校舍比救世軍大.全日班前者$3xxx.後者$24xx.兩間我都好喜歡.救世軍的開放日已過了,我看過,覺得很好.有很多人爭的,未必可以插班.我今年六月報名明年讀n1,我的輪候no.都要去到48.你要知道全校約100人,分4級,即平均每級約25人.我上週收到通知,12月4日上午去面試.

ALMAZ:
Thank you for your information!
Wise your child can get in the school la
:)

‹ 上一主題|下一主題