用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 宣道幼稚園 2009-2010 K3
樓主: 金毛B媽
go

宣道幼稚園 2009-2010 K3 [複製鏈接]

我都同意. 雖然感到宣道的程度較淺, 但小朋友在宣道真的很開心, 老師又很著重小朋友的品德培育, 為小朋友打好了良好品德的基礎.

我記得上學期的家長日, 和兩位老師分享了報讀小一的艱苦過程, 兩位老師不約而同的說, 天父定會有安排. 她們亦表示在幼稚園裡, 最重要的是建立良好的學習動機及態度, 以及學習解決困難及建立良好的品德, 如果能建立到這些東西, 將來無論到那裡讀書也沒有問題.

原帖由 magtam0520 於 10-4-27 20:42 發表

宣道雖然沒有很"高深"的課程,但卻提供了一個讓小朋友愉快學習,並且著重品德培養的環境。

小朋友在過去三年實在得著太多,多謝各位老師,以及已退休的李校長。 ...

jonahlee,

對不起, 這樣遲才覆你. 基本上面試也是問下英文串字, 加減數, 英文簡單對話. 還有一些問下生活問題, 例如你星期日會去邊度, 邊個帶你去等等. 唔係太難, 雖然我個仔入去時都太緊張, 連平時識串的ruler都突然唔識串.

你可以睇下下面的LINK:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2166411&extra=page%3D3
原帖由 jonahlee 於 10-2-8 19:26 發表
Pls advise.  Thanks a lot.

嘩!今屆舉辦聯校畢業典禮,大製作播,有勞老師們了.

我是藍的
錯錯錯
我是男的

請珍惜大家的投票權利!
5.16齊投票.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

小小畢業生們開始練習唱頌謝師歌了!
我是藍的
錯錯錯
我是男的

各位:
大抽獎完結後, 塵埃落定, 你地去向如何?
我地派得很後, 所以暫時都會係宣小啦!

double:

我覺得真係同你好有緣, 咁都比我知道你對孖嘅派咗去邊間 , 你再會去叩門嗎?
我個仔派咗去第一志願(本區)-----CSK (LS), OK嗎? 比D意見嚟聽下好喎

原帖由 double 於 10-6-7 01:18 發表
各位:
大抽獎完結後, 塵埃落定, 你地去向如何?
我地派得很後, 所以暫時都會係宣小啦!

咁又係, 又比你睇到
我會叩門, 但叩的都是難入的學校, 所以而家都係抱觀望態度, 星期六會去宣小註冊.
CSK(LS)係你個區都係一線學校, 你還會叩門嗎?

原帖由 aquarius828 於 10-6-7 14:25 發表
double:

我覺得真係同你好有緣, 咁都比我知道你對孖嘅派咗去邊間 , 你再會去叩門嗎?
我個仔派咗去第一志願(本區)-----CSK (LS), OK嗎? 比D意見嚟聽下好喎

...

DOUBLE:

我有叩門丫! 叩咗D跨區嘅! 學校嘅嘢真係好奇妙, 人叩我果間, 我又叩人果間

原帖由 double 於 10-6-9 00:26 發表
咁又係, 又比你睇到
我會叩門, 但叩的都是難入的學校, 所以而家都係抱觀望態度, 星期六會去宣小註冊.
CSK(LS)係你個區都係一線學校, 你還會叩門嗎?

...

樂樂琴日係屋企表演埋我睇, 我聽埋首歌嘅歌詞, 真係好感動, 直頭眼有淚光 (天父的花園----歌詞真係好有意思) 我估果日畢業典禮上一定唔少父母會感動到流眼淚, 我真係好慶幸樂樂讀到E間幼稚園, 真係好感謝老師所付出嘅一切!

原帖由 OO記 於 10-5-20 11:34 發表
小小畢業生們開始練習唱頌謝師歌了!

原帖由 double 於 10-4-28 00:19 發表
jonahlee,

對不起, 這樣遲才覆你. 基本上面試也是問下英文串字, 加減數, 英文簡單對話. 還有一些問下生活問題, 例如你星期日會去邊度, 邊個帶你去等等. 唔係太難, 雖然我個仔入去時都太緊張, 連平時識串的ruler都突 ...

double,

Thanks a lot for your reply.  Appreciate a lot.

Wish your kid has a good study in P1.

除了聯校畢業禮、畢業生茶聚之外,到底自己學校有沒有另一個畢業禮?
原帖由 aquarius828 於 10-6-9 12:39 發表
樂樂琴日係屋企表演埋我睇, 我聽埋首歌嘅歌詞, 真係好感動, 直頭眼有淚光 (天父的花園----歌詞真係好有意思) 我估果日畢業典禮上一定唔少父母會感動到流眼淚, 我真係好慶幸樂樂讀到E間幼稚園, 真係好感謝老師 ...
與您共渡快樂時...天天都唔簡單!

原帖由 ryanhcl 於 10-6-12 09:19 發表
除了聯校畢業禮、畢業生茶聚之外,到底自己學校有沒有另一個畢業禮?

我個人估計沒有另一個畢業禮, 不過會有和低年班一起的結業典禮.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

高班畢業禮好似係16/6 ?

同低班/幼兒班結業禮係25/5.

想請教宣幼k3的各位靚媽媽, 小朋友的功課的深淺程度同數量多嗎? 學校有要小朋友默書嗎..?英文要串生字嗎? 你地覺得中文,英文的程度如何..? 請幫忙一下回應一下... many thanks..

三年係咪都係同一班架? 定係去到K2 會轉其他同學仔的組合?我個仔今年K1, 希望K2佢都可以同佢而家的同學仔一齊啦!

原帖由 aquarius828 於 10-4-26 10:42 發表
各位早晨丫!

還有3個月唔夠, 小朋友就畢業了, 在這3年裡, 除了小朋友之間建立了感情外, 我們一班家長都由唔相識變相識, 由相識而建立了一份真摰的感情, 真係唔捨得 ......希望大家日後都保持聯絡, 出嚟飲下茶 ...

其實我覺得, 宣幼K3 的程度比起其他學校, 應該算淺吧? 每天大約兩樣抄寫功課 (多數是中及英), 間中有數學功課或工作紙, 星期五則會有綜合練習工作紙. 到K3 下學期較後間時開始星期五會有兩張綜合練習工作紙, 及週記. 不用默書. 他們每隔一段時間便會做評估, 但不會告訴家長.

我覺得英文程度較淺, 特別係ORAL 方面, 所以要自己補充.
自從發現小朋友常常忘記學過的東西後, 平時每星期都會和他們稍稍溫習. 上學習考小學期間, 溫得較認真, 下學期都鬆懈了一點.
原帖由 yinjoey 於 10-6-12 18:59 發表
想請教宣幼k3的各位靚媽媽, 小朋友的功課的深淺程度同數量多嗎? 學校有要小朋友默書嗎..?英文要串生字嗎? 你地覺得中文,英文的程度如何..? 請幫忙一下回應一下... many thanks.. ...

三年都係同一班, 但會和不同的同學同一組. 負責的老師也有機會不同.
原帖由 Polly627 於 10-6-13 20:20 發表
三年係咪都係同一班架? 定係去到K2 會轉其他同學仔的組合?我個仔今年K1, 希望K2佢都可以同佢而家的同學仔一齊啦!

咁結業禮係咪家長不用出席呢?
原帖由 OO記 於 10-6-12 10:27 發表

我個人估計沒有另一個畢業禮, 不過會有和低年班一起的結業典禮.

回覆 1# double 的文章

沒有聽過有結業禮喔.
三年的幼稚園生涯好快結束,真係好多謝已退休的李校長同老師的教導,讓小朋友愉快學習,健康的成長.好唔捨得.
‹ 上一主題|下一主題