用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 詠斯媽咪
go

2年班家長 [複製鏈接]

我囡都係今日中默, 佢琴日仲唔記得帶本中文書番屋企.  我就好似傻婆咁揾人借書 copy.  
頭先放學佢話今日中默應該識嘅, 不過唔知我睇見 result 會點呢.......

原帖由 satdonna 於 09-9-22 16:45 發表
你地小朋友默完書未呀?第一次用普通話默,我囡話佢班有好多同學都唔識喎,唔知係未真呢?我囡當然成績麻麻啦..唉...

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-9-22 16:54 發表
pris_cheng,

阿囡今日放學時話佢果班有五個同學仔冇返學, 包括你囡囡, 冇事嗎 ?  Take care.

我囡2B班都有3個同學請病假喎,重有體育科萬老師,同中文科吳老師都病左...

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-9-22 17:03 發表
我囡都係今日中默, 佢琴日仲唔記得帶本中文書番屋企.  我就好似傻婆咁揾人借書 copy.  
頭先放學佢話今日中默應該識嘅, 不過唔知我睇見 result 會點呢.......

...

睇完result上黎分享下吖..

2E班楊老師都病呀...

原帖由 satdonna 於 09-9-22 17:22 發表

我囡2B班都有3個同學請病假喎,重有體育科萬老師,同中文科吳老師都病左...

原來老師都病埋......

原帖由 詠斯媽咪 於 09-9-22 18:59 發表
2E班楊老師都病呀...

想問小朋友抄齊功課嗎?? 有冇要做的功課, 黑板冇寫呢!

我囡有試過有兩次, 係有一份功課係老師講出嚟但冇寫黑板, 但我唔記得邊科啦.

原帖由 詠斯媽咪 於 09-9-23 08:14 發表
想問小朋友抄齊功課嗎?? 有冇要做的功課, 黑板冇寫呢!

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-9-22 17:03 發表

...

禽日默中文, 仔仔話老師有用廣東話讀喎 唔知真定假~

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-9-23 09:09 發表
我囡有試過有兩次, 係有一份功課係老師講出嚟但冇寫黑板, 但我唔記得邊科啦.

係呀, 我記得有一次中文詞語, 明明派左詞語簿, 仲係旁邊寫左1, 2,......6, 但仔仔話手冊無寫, 所以無做~  最後我要打俾其他同學媽咪問, 即刻叫佢做返 佢懶得就懶

有無媽咪可以幫下我呀....
有無人知今次英文默書Itchy Witchy默邊幾句呀?
我囡明英默,但無帶番黎,可唔可以打出黎幫下我呀pls...

原帖由 satdonna 於 09-9-23 18:35 發表
有無媽咪可以幫下我呀....
有無人知今次英文默書Itchy Witchy默邊幾句呀?
我囡明英默,但無帶番黎,可唔可以打出黎幫下我呀pls...

2D's notes as below:-

Seen Dictation
1. When Itchy Witchy sneezes, she blows away the cat.
2. She blows away the mouse.
3. She blows away the garden.
4. She blows away the house.
5. She blows away the clouds.
6. She blows away the rain.

Unseen Dictation

原帖由 詠斯媽咪 於 09-9-15 16:56 發表
請教各媽咪, 我囡囡做功課好慢, 有冇方法改善呀!!

already the 4th week of the new school term, my son still not concentrate on doing homework.

原帖由 IrisCheng 於 09-9-23 21:53 發表

2D's notes as below:-

Seen Dictation
1. When Itchy Witchy sneezes, she blows away the cat.
2. She blows away the mouse.
3. She blows away the garden.
4. She blows away the house.
5. She blows away  ...

真係唔該哂你呀!阿囡而家重溫緊,咁請問你知唔知邊d係unseen dictation呀?阿囡話係Bears,Everywhere全課喎?唔知係唔係呢?

原帖由 satdonna 於 09-9-23 22:21 發表
真係唔該哂你呀!阿囡而家重溫緊,咁請問你知唔知邊d係unseen dictation呀?阿囡話係Bears,Everywhere全課喎?唔知係唔係呢?

i'm back.

my son 唔知邊dunseen dictation bor.
2D is going to have dictation on next Thur (one week later).

原帖由 IrisCheng 於 09-9-23 22:42 發表

i'm back.

my son 唔知邊d係 unseen dictation bor.
2D is going to have dictation on next Thur (one week later).

oic 唔該哂你先,不過都唔緊要啦,我囡已累到訓著左,睇黎明天都係默天才啦....
係呢,2D多唔多功課呀?平時you son 幾點多做得哂呀?

原帖由 satdonna 於 09-9-23 22:49 發表
oic 唔該哂你先,不過都唔緊要啦,我囡已累到訓著左,睇黎明天都係默天才啦....
係呢,2D多唔多功課呀?平時you son 幾點多做得哂呀?

今天的功課
中默correction
英文 x2
數學 x2
常識 x2
other x1
he spent 3 hours to finish all.

how about 2B, 一般多少功課?

咦!2B又唔係好多喎,平均每日4至5樣,平均中,英各一,數2至3樣咁啦...
不過都要做二,三個鐘...
咪又係做做吓又要飲水,去廁所等等....一D都唔尊心,遲d仲話要課外活動,到時實唔夠時間用啦

咁你囡今個星期有冇中默呀 ?

原帖由 satdonna 於 09-9-23 22:49 發表

我地d homework 都唔算多, and 亞仔有2days 有課外活動, 我同class teacher 講俾佢係school 做homework ga.

佢做homework 都好分心, 一有人係度, 佢就講多過做, 會俾家姐炳, 叫佢做快d.
原帖由 satdonna 於 09-9-24 00:33 發表
咦!2B又唔係好多喎,平均每日4至5樣,平均中,英各一,數2至3樣咁啦...
不過都要做二,三個鐘...
咪又係做做吓又要飲水,去廁所等等....一D都唔尊心,遲d仲話要課外活動,到時實唔夠時間用啦 ...

我地yesterday 默咗.
原帖由 貓頭鷹3號 於 09-9-24 05:58 發表
咁你囡今個星期有冇中默呀 ?

‹ 上一主題|下一主題