用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009, 1B班 , 請進 !
樓主: goodmama2003
go

2009, 1B班 , 請進 ! [複製鏈接]

原帖由 tonytiger 於 10-6-4 21:43 發表
my wife confirmed that she signed it last night.

尋日先收到張分紙, tks for all of your reminder!!!!

阿仔收起左張phonic pre-exam既分紙, 攪到尋日無呀呀又欠功課。

仲有呀, 我一直以為oral考左試, 但原來上次佢地分享my favourite toy係pre, 下星期oral要再講一次,唔可以睇張紙,大家記住帶玩具呀!(哈哈,其實可能大家都知架喇,係我個仔咁遲先話我知jei)

原帖由 goodmama2003 於 10-6-8 10:28 發表

還好像有一題是 " 上海" , 阿女又不說不清, 不知是不是考有關世博..

仔仔好sure講左2條, 就係世博係邊樹舉行, 同埋邊個歐洲國家火山爆發, 其餘3題, 佢無答我

原帖由 goodmama2003 於 10-6-8 21:42 發表
我都不懂, 請問是否5個呀 ~, 小女當然也是不知道, 但....她選了”5個”做答案.

sure 5喇, 五區公投呀嘛, 我有同呀仔講5區, 不過, 唔知佢記唔記得

原帖由 IP 於 10-6-17 18:01 發表
這兩周每周只返2日學, 真好似暑假提早開始, 點樣同小朋友安排活動呢? 有什麼好介紹?

nothing!!呢幾日真係由得佢係屋企hea呀!

原帖由 filleul 於 10-6-21 12:46 發表
家長會通常在開學頭一個月左右(如果我没有記错!)主要是講解来年的課程纲要,测考要求等注意事项。

一般都會大兜亂再分班,讓小朋友有机会認識不同同学,也讓每班都平均分配不同性格和兴趣,不同学术水平的同学,讓小朋友有多元化 ...

tks!!!! 我都同仔仔講左, 佢升二年班後, d同學可能會唔同哂架喇

原帖由 goodmama2003 於 10-6-21 14:20 發表

小女可能會有小小失望, 她好鐘意e + 的同學仔, ..
我個女好長情, 當年升小一, 個女話好希望在宣小可以見到k3的一二個同學仔, 點知影都無個.

不過我好支持宣小的安排, 覺得學校是用心良苦.:fu ...

可能呀仔幼稚園個時都係咁打散, 所以慣左, 無咩特別開心或失望咁囉

唔好意思, 佢地係咪無暑假功課呢??

仔仔病左, 明天應該都返唔到學, 所以唔知會唔會明天派暑期功課, if so, 咁星期五我去拎書, 係咪都可以去拎埋呢??

BTW, 恭喜各個得獎既小朋友呀!!!!

原帖由 tonytiger 於 10-7-7 17:28 發表
My son said students need to study 5 ditti books (English in red colour) in summer.

tks, 我仔仔都話比我知要睇5本英文書, 但條友仔又食咁d, 無話係ditti books

原帖由 goodmama2003 於 10-7-8 20:10 發表

放假啦, 放假啦,

女女有幾樣野玩架..
我同女女報了:
1)游泳班.   我女終於識浸個頭落水啦, 巴幣啦..
2)剛琴
3)國畫

你地小朋友有咩活動呀, 分享下.. ...

我屋企附近有間青協, 我幫佢報左幾個興趣班,
有佢最愛既「機械恐龍」、「泥膠海洋動物」, 「象棋」
又有佢最唔愛既「中文寫作」、「Gamenglish」
亦有d佢都唔知咩黎既「書法」、「日文」
+埋平時學開既「鋼琴」、「小號」
務求令到佢唔好咁得閒

原帖由 tonytiger 於 10-7-10 21:58 發表
my son needs to do more exercises because he is just so overweight (about 90 pounds).  He is the heaviest boy in P.1....

唔知你仔仔係咪上次我係陸運會時同我地一齊玩個個呢?? he is so cute and lovely!!!

原帖由 goodmama2003 於 10-7-9 20:46 發表
8樣 , 哈哈, 你仔仔有個非常充實的暑假. 佢仲忙過返學呵..

佢充唔充實我就唔知, 但我就係唔想佢成日係屋企睇電視囉

原帖由 goodmama2003 於 10-8-26 20:16 發表

個大提琴好似阿女咁高, 佢收琴開琴都雞手鴨腳, 唔記得螺弓己經好畀面, 好在仲未跌爆個琴, 我己經多謝神了.  .

話咁快個暑假就完喇, 下星期四就返學喇!!! 好奇怪(應該要感恩既), 呀仔好似好期待返學咁喎!

係呢, 我想問幾時知道編班架?

原帖由 goodmama2003 於 10-8-27 14:46 發表

你仔仔真乖巧, 令我羨慕不己 .
我女講鐘意放假. .
內聯網未有通告, 都唔知幾時先知分班.

阿女勁鐘意有公主d書包, 我唔敢買, 等開學睇定d , 有無同學仔用, 而老師又唔閙... 我先買. ...

出左分班名單喇, 仔仔分左去2D, 上互聯網睇下喇

原帖由 IP 於 10-8-31 12:47 發表
goodmama, 上年2B班留下10人? 數字有點驚人! 其他班接收留班生的情況又怎樣呢?

我估goodmama唔係話有10個留班,而係話有10個1B 讀番 2B, 其他30個同學仔就來自其餘3班

原帖由 goodmama2003 於 10-8-31 14:41 發表
蕉媽你估中晒..  sorry IP媽媽, 我講野一舊舊, .

另外, 你們買左閱讀理解2下未呵, 我昨日去旺角天利行, 佢地話無, 你地如果有, 在哪間買架 ? ...

下, 要自己買架咩???? 死得, 我都同呀仔包書, 諗住聽朝同佢一齊包

原帖由 goodmama2003 於 10-8-31 16:12 發表

我沒有在學校買, 所以自己買.. ,
同仔仔一起包書, 好溫馨呵.... 不過, 我唔打算包書了, 節省money.. & 環保.

唔係溫馨呀, 要佢自己做下自己野, 唔好依賴哂其他人。

仔仔d書唔包唔得, 因為佢好好好求其, 將d書求求其其放入書包, 唔包書的話, 唔夠一個月, 肯定個書皮爛哂

你地有無留意今年改左3次測驗而唔係2測2考呀??
‹ 上一主題|下一主題