用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09/10 K1 - 校巴-返學2個月對校車有何意見? ...
go

09/10 K1 - 校巴-返學2個月對校車有何意見? [複製鏈接]

A.開學了,對於校巴服務 - 你覺得如何?
(#2-#43匯總意見如下)

1. 車內安全及上落車時的安全/讓小朋友坐頭位的安全問題?
  (不少家長提及坐位編排,如坐頭位/邊位問題)

2. 由學校至上校車/落校車至入學校間的安全?
  (此問題沒其他人提出CONCERN)

3. 安全帶會不會太鬆?
  (不少家長提及安全帶太鬆太舊,而且3-4個小朋友同一條,另有司機在小朋友未扣安全帶已開車)

5. 不等人/不call遲到的人/校車遲到?
  (對於此各有意見,多涉及行政問題)

6.有沒有家長乘褓姆車回校的?可否分享一下?
   (暫未有家長發表)

7.有些線,如6,12,16,17的服務都受讚賞.

=========================
B.返學2個月了,對校車有什麼意見, 請跟貼說明, 說明時請說明是那一條線,越具體越好,如果問題很大,可以集中向學校反映.

0    0    0    0

I feel it's quite ok.

According to the school bus stop notice, we had to walk a distance to the bus stop.  In the 1st day, the school bus "EE" asked me where we live and I told her that actually the school bus passes via my mansion.  Finally, she said she will ask the driver to stop right in front of my mansion, so that we don't have to walk to the bus stop to drop off / pick up my daughter.

But the only thing I would like to raise out is the safety seat belt.  It's really loose, not tight enough when fastened.  If like this, it will lose the safety purpose of the seat belt.

cheers
icbb1230

自己先答:

1. 車內安全及上落車時的安全?
校車是大巴, 我個B條線(#6 PM)將有近60個小朋友搭, 但只有2個褓姆,尤其是有小朋友上/下車時車廂內的安全不知如何.各位點睇?

昨天我收到一個朋友的電話, 都是新生家長, 她問我覺不覺得校巴安全帶好舊,我覺得我個條線的還是OK,不知其他如何?

2. 由學校至上校車/落校車至入學校間的安全?

我跟了2天,2天來由落校車至入學校是OK的,因為車停正在門口,一下車就有老師看著他們入學校. 

不過,由學校至上校車則有很大的問題,因為這2天下課時都是很多校巴線一齊上車, 而我條線那架車就是泊在距離門口有3架大巴左右的位置, 沿途都是其他線的大巴,這2天都是由家長帶小朋友行這一段路.

我問過跟車褓姆,她們說平時沿路有2-3位老師的.我問過我husband, 他几個月前去過, 當時是校車沒有位所以去找褓姆車問價, 他說當時也是見到有2-3位老師看小朋友,不過當時事不關己, 沒有看得那麼仔細.

我不想小看這一段路, 因為小朋友可以好頑皮, 又或者是趺朋什麼或者大風吹走, 走到巴士底或者走出馬路對他們來說是很容易的事, 只稍一不慎後果是不可想像...

不知大家覺得如何?

當然,另一大問題是有沒有別的選擇.
不知有沒有乘褓姆車的可以分享一下?

首天不快經歷 - 好嬲但no choice

8月31日SC開學俾駕校車激C我 – 當我地準時到達車站時見冇人冇車, 我 call駕校車啦, 點知佢地話 : “我地走左, 一夠鐘就走, 唔等的, 我地呢個站上左7個小朋友啦, 麻煩你自己返學啦!”  (後來工人同我講我出門口後佢係窗口見到駕車, 即係我地可能”遲左”半分鐘)。

喂 ! 乜佢地唔知個站有幾多個小朋友上車咩 ? 未齊人就走, 連call都唔call我, 咁我俾$搭校車做乜 ? 第二, 第一日返學, 可能家長找唔到個站, 就算人地真係遲到都等一陣掛? 啦個係處事”馬夫”問題, 我交個小朋友俾佢地佢地咁攪好唔掂 !

醒目開學勳章

個褓姆同我哋講夠鐘唔見人就走,唔會等.

佢都唔等人, 尾站應該唔會遲嫁 ?

我明係唔應該遲,我早一日都俾電話佢confirm冇話唔搭校車,咁第一日如果唔齊人,打個電話都可以掛 ? 我既point係佢地點解冇點人數, 唔係要佢等遲到的人.

想問大家知唔知有冇校車會去青衣盈翠半島架? thanks.

我架車坐成50幾人,兩個跟車EE,如果個個都乖乖,無突發情況還OK,但如果有咩事,都擔心兩個人搞唔搞得掂。
另外,我覺得佢地有時為求方便,唔理安全,因為我個小朋友係第一個站落車,佢地就將我個仔安排將係第一排。學校通告都話明甘細唔好坐前排,話好危險,唔建議家長甘做,但d ee就覺得甘樣方便落車喎。不過我同佢地反映後佢地都肯掉位。
至於安全帶,我都覺得略為舊左,同埋佢係一排位得一條,即係要兩個/三個小朋友坐好哂先扣得穩,如果得一個就會好鬆,d ee都無幫佢拉番緊.
另外,都講下司機叔叔,話說尋日第一日無家長陪,我個條線有個小朋友喊得好犀利,唔肯上車,同媽咪係車門前拉扯,個司機就唔好老脾,好惡叫佢比其他人上車先,我覺得佢好無愛心同耐性囉。
如果我地對校車有意見,係咪可以同學校反映? 學校有無責任架??

簡單講佢地但求自己方便,get the job done ! 唔會理你咁多 ! 果日我同班主任反映, 個ee猛話唔好意思, 但第日上車都無數人數.  想搵細車睇怕好難因為放學時學校門口己排滿大校車, 細車似乎冇地方上車wor ! 總之我地自求多福啦 !

原帖由 puibpuib 於 09-9-3 13:24 發表
我架車坐成50幾人,兩個跟車EE,如果個個都乖乖,無突發情況還OK,但如果有咩事,都擔心兩個人搞唔搞得掂。
另外,我覺得佢地有時為求方便,唔理安全,因為我個小朋友係第一個站落車,佢地就將我個仔安排將係第一排。學校通告 ...

學校似乎同校車公司好緊密(指合作方面),我想可以同學校講.

原帖由 Jojolaw99 於 09-9-3 14:18 發表
簡單講佢地但求自己方便,get the job done ! 唔會理你咁多 ! 果日我同班主任反映, 個ee猛話唔好意思, 但第日上車都無數人數.  想搵細車睇怕好難因為放學時學校門口己排滿大校車, 細車似乎冇地方上車wor ! 總之我地自 ...

校車是大車,褓姆車可能反而是細車.學校的安排是先讓校車走.校車走了之後就應該到褓姆車接人.
校車如果有安全問題,我會考慮轉不轉...或者先同學校反映?

咁, 遲到就係唔啱嘅, school bus notice 都寫明要早5分鍾落樓架啦, 唯有自己準時d啦! 不過, 電話都唔打過問下就走, 感覺又真係好d唔舒服嘅。

之前阿女係第二間幼稚園讀2歲班時, 個間學校d admin. 出名混亂, 但校車服務就好好, d ee 同 d 車機哥哥都好好, 一定等d小朋友坐好晒, 扣好安全帶至開車, 仲好有禮貌同好好笑容。如果係車站見不到小朋友, 佢地會馬上打寺屋企或打俾我架。但而家SC架車個ee同司機哥哥, 頭兩天都幾好, 今早自己帶落去時, 佢就好似打仗咁, 動作好快, 早晨都無講, 我問佢阿女有無喊, 佢面無表情亦都無望我答我: "無, 佢好乖", 好似有d敷衍我咁囉.......

算啦, 點都好, 我贊成坐校車的, 因為自己帶番學, 一來困身, 二來日曬雨淋時, 大人都辛苦, 何況小朋友呢。

cheers
icbb1230

原帖由 Jojolaw99 於 09-9-3 09:54 發表
8月31日SC開學俾駕校車激C我 – 當我地準時到達車站時見冇人冇車, 我 call駕校車啦, 點知佢地話 : “我地走左, 一夠鐘就走, 唔等的, 我地呢個站上左7個小朋友啦, 麻煩你自己返學啦!”  (後來工人同我講我出門口後佢 ...

我囡囡都係坐大車, 條安全帶係我最concern, 因為2-3個小朋友用一條帶, 如果坐最開o既小朋友按了鬆帶制, 咁另外的小朋友就會好危險, 唔知點解唔係一個位一條 同埋條安全帶真係幾鬆.......
仲有, 小朋友好自然會在車上瞓覺, 坐近走廊位o既小朋友又係好危險, 司機一個轉彎就好容易跌左出走廊 問過跟車的姑娘, 佢都只係話會放個書包在旁邊比佢傍住瞓....
[img][/img]

For my past four years experience, school bus No.5 was OK.
Of course, all the parents are so concern their children's saftely on the school bus.  One side, we would like our kids receive the better education in SC, on the other side, this is not good for children to have long travelling time to schools.  It's better to put our kids just downstairs kinder.
So, I would remind my children not to sleep on the bus and be-careful all the time when the car or bus is moving (even I'm the driver for my family).
Please give the confident to the EE and school bus driver in SC.
You also understand there're around 30 to 40 children a bus and most of them between 3 to 5 years old.  They already provided two EE on the bus.
Teach your child how to face to the any incident happen and try the best not to sleep and alert on the bus.

原帖由 Jojolaw99 於 09-9-3 14:18 發表
簡單講佢地但求自己方便,get the job done ! 唔會理你咁多 ! 果日我同班主任反映, 個ee猛話唔好意思, 但第日上車都無數人數.  想搵細車睇怕好難因為放學時學校門口己排滿大校車, 細車似乎冇地方上車wor ! 總之我地自 ...

Jojolaw,
校車EE 唔打電話問不出現的學生家長究竟學生係唔係返學, 呢樣我覺得校車 EE 冇錯, 佢亦都唔應該打電話, 因為一站若然有兩三個學生唔出現, 校車EE 就要花好多時間打電話, 咁樣打一打, 根本唔會準時到每一個站. 而且, 校車EE要照顧車上的小朋友, 何來有功夫打電話!

其實就校車的服務來說, SC算係有系統, 唔洗家長麻煩. 總之校車 pickup/drop off 之前5分鐘家長就要在站頭等. 唔返學唔洗打電話比EE, 因為 EE要照顧車上的小朋友係唔會得閒聽, 我以前的校車 EE應講明唔會在接學生時接聽家長電話. 遲o左出門口的話, 趕到上校車係家長好彩, 趕唔到都冇得怨. 所以如果小朋友係由工人送接校車, 要比定工人學校的地址& 錢, & 一部手提電話等工人通知家長 & 帶小朋友坐的士返學.

小朋友如果有一日半日放學唔坐校車, 只需要將名牌掛在小朋友身後, 校車EE在上學接小朋友時會跟家長再 confirm 一次係唔係唔坐校車..... 我覺得非常有系統 & effective.

比個位我讚下12號校車的私機同2位EE, 我個女坐左2年校車, 非常有禮貌和親切, 對小朋友又細心.

我琴日就係遲左半分鍾, 電話都冇架校車就走. 我覺得佢地冇點人數就開車!!! 最後我要飛的追站.
同埋我個校車EE有食煙, 個身好大煙味, 我好唔鍾意.

You have to report to school if you can smell the smoke on her body.

原帖由 irisdog 於 09-9-4 13:43 發表
我琴日就係遲左半分鍾, 電話都冇架校車就走. 我覺得佢地冇點人數就開車!!! 最後我要飛的追站.
同埋我個校車EE有食煙, 個身好大煙味, 我好唔鍾意.
‹ 上一主題|下一主題