用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 09-10 K2 (A.M.) Family
樓主: DhaMgc
go

09-10 K2 (A.M.) Family [複製鏈接]

原帖由 DhaMgc 於 10-4-23 17:37 發表

Dear Kandy,

p1 搵學校係你自己估者.. 未必既.. 唔好咁擔心﹗寫未出界者..唔會升唔到班.. 英文同佢多d溫多d串lor..

班主任之前都有打來話我個仔中文退步左啦﹗隻衰仔自從放完新年假之後就心散哂.. 成日都唔願溫書. ...

老師都話我囝小肌肉唔得, 寫中文字唔係好得喎.  
串英文字都有d難度, 我上星期有一晚同佢串father, mother, brother, 教左成15 mins.  隔左2-3日再問佢, 佢又記得喎, 吹脹.

原帖由 DhaMgc 於 10-4-23 17:34 發表

hihi... 好耐無上來啦﹗

今次評估呀仔退步左.. 真係擔心佢上唔上到小一, 中英文都有默啦﹗但今年唔同上年lor 上年有派返屋企比家長簽名今年就無lor ﹐所以都唔知幾時默.. 同埋想問下你地老師有無教加數﹖我朋友話佢個女上 ...

我個囝都話未教加數, 我個囝係出面學緊加數, 減數仲未.

你地報唔報學校的summer course呀? 我仲諗緊, 得10天, 如再要報其他summer course, 變左要就時間.

嘩!  我都係同阿仔串平時寫果d 咋, 即係 ant, bee, cat....house...呢d...

原帖由 MandyLau13 於 10-4-26 11:45 發表

老師都話我囝小肌肉唔得, 寫中文字唔係好得喎.  
串英文字都有d難度, 我上星期有一晚同佢串father, mother, brother, 教左成15 mins.  隔左2-3日再問佢, 佢又記得喎, 吹脹. ...

我唔報呀.

原帖由 MandyLau13 於 10-4-26 11:48 發表
你地報唔報學校的summer course呀? 我仲諗緊, 得10天, 如再要報其他summer course, 變左要就時間.

我無問阿仔學校有無教+-數, 我有比阿仔係出面學珠心算, e+佢對簡單的+-數有概念, 學左o岩o岩3個月, 佢唔肯再上堂, 激到我彈起呀!

原帖由 MandyLau13 於 10-4-26 11:46 發表

我個囝都話未教加數, 我個囝係出面學緊加數, 減數仲未.

原帖由 MandyLau13 於 10-4-26 11:48 發表

我都唔報喇,上次係學校報咗YMCA D English Science,D 老師俾我嘅感覺好似hea 吓hea 吓,我反而想揾D好似返學時間嘅playgroup形式,有得keep住D進度,又唔太辛苦,haha,都唔知邊度先有!
我個仔10位數加減完全冇問題,而且見到乘數表仲想學,係唯一令我有番D安慰

原帖由 carsonethan 於 10-4-26 17:00 發表
嘩!  我都係同阿仔串平時寫果d 咋, 即係 ant, bee, cat....house...呢d...

mother, father, brother 都係佢地學緊果本書咋.

原帖由 carsonethan 於 10-4-26 17:03 發表
我無問阿仔學校有無教+-數, 我有比阿仔係出面學珠心算, e+佢對簡單的+-數有概念, 學左o岩o岩3個月, 佢唔肯再上堂, 激到我彈起呀!

我個囝都係話唔上, 但我要迫佢返.

原帖由 kandy 於 10-4-26 18:15 發表

我都唔報喇,上次係學校報咗YMCA D English Science,D 老師俾我嘅感覺好似hea 吓hea 吓,我反而想揾D好似返學時間嘅playgroup形式,有得keep住D進度,又唔太辛苦,haha,都唔知邊度先有!
我個仔10位數加減完全冇問題,而且 ...

我個囝依家都上緊Eng drama, 第一堂個老師比我感覺好cool, 之後開始有返d 笑容.

你個囝好勁喎, 佢想學乘數表咪比佢學囉, 難得佢地有興趣.:;pppp:

係呀﹗家陣佢地串生字都係同佢串學校個d. 中文佢就寫得好肉酸.. 琴日同佢溫書, 成本英文串返個d生字, 咩bee, table, circle, doctor 個d.. ant個d 咪好快串出來lor, 長個d就續隻字’done’出來.. 有d就求其作出來既.. 激到我死.. 我咪將佢唔識個d寫出來叫佢每個寫5次.. (一共有10個唔識) 普通話就好d佢都識讀返哂比我聽.. 係有d讀得肉酸d lor (呵呵) 

加數我係佢k1個陣已教佢.. 所以佢家陣10以內既加數都無問題..呢幫教緊佢減數..暫時都ok.. 

至於暑期班..我覺得學校個d好似麻麻..even比佢學我都會出去搵lor.. 今日我朋友會去九龍灣個d睇.. 有咩好我到時post上來一齊研究啦﹗
大少奶

我都想參加校外,有沒有好介紹呢?

你個仔咁肯學就好啦!!!

今個星期五係生日會,主題:動物嘉年華!

昨日家長日,個仔有小小進步。仍未確實知到可否升P1。

琴日問左班主任, 佢講我仔升小一冇問題, 總算放心哂.

原帖由 小黑咪 於 10-6-20 19:00 發表
琴日問左班主任, 佢講我仔升小一冇問題, 總算放心哂.

老師都話要keep住現在的成積就無問題啦, 我都安心d.:;pppp:

想問下有冇人係學校學珠心算,ENGLISH DRAMA?教得好唔好呀?因為我小朋友升K2,想知道好唔好先報.

大家一齊報告下k3讀邊班呀? 我囝囝K3H.
‹ 上一主題|下一主題