用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009一丁班,請進!
樓主: 913
go

2009一丁班,請進! [複製鏈接]

I see, Thanks!
今天派中文測驗卷,囝囝話唔知會唔會零分,我都好擔心

請問明天(11/11)是否不用帶普通話和常識課本(因為要去check牙)??另外,我想問英默,I'm Rita. I'm ten. 是否要改為I am Rita. I am ten. ??這些都是囝囝講的,但唔知有冇錯

我囝囝無需覆診,没有覆診卡。
請問你地知唔知這類檢查(e.g.洗牙)一年有多少次?
原帖由 913 於 09-11-12 15:46 發表
各位:

我囝囝昨天補了一隻牙, 牙醫在那本手冊上剔了:請案覆診咭上的日期覆診! 但我找不到覆診咭. 請問你們的小朋友有沒有此咭?

4.1是語文新天地單元四課文一''天空真大......",而新句囝囝話係'我是中國人,碧咸是英國人。...'那三句,如有錯,請糾正。
原帖由 may58 於 09-11-12 20:53 發表
請問中文默書範圍 :

18/11 默識字(十五) + 四.1 (課) + 新句

4.1 課文即係邊度呢? 新句又係乜呢?

新句可能我搞錯了,應是老師加的三句:媽媽工作真辛苦。媽媽......有待求正!
原帖由 may58 於 09-11-14 23:49 發表

hinhinmami,

Thank you so much!

May

唔該晒你幫手照顧我地的小朋友.
我想問常識科要交的五條時事題是否要學生寫在白紙上交呢?可用printer印出來嗎?這可省回些時間用來温書呢
原帖由 YCWPS 於 09-12-8 23:38 發表
好開心第一次被老師選做義工家長,
不過今日天氣不太好下著毛毛雨,
到公園落車時小朋友有的穿雨衣,有的拿雨傘,
又要上落少許樓梯,斜路......真不方便!
好彩回程已停雨,相信佢哋今日個Lunch特別好味,
因為好多小朋友回 ...

Yes, my son also showed me the X'mas stick candy. Thanks so much!

請問常識同科學是怎樣考法?係唔係填充(會供詞嗎?)時事常識評估是否像上次測驗咁五題multiple choice??

請問在通告上填了'未能依時領取成績表'的一丁家長,班主任和你們聯絡了未? 是否要自己主動打電話?

默課文是否讀默only,不是背默?

Thanks a lot!

原帖由 YCWPS 於 10-1-22 13:51 發表
hinhinmami,

讀默

YCWPS

班內有些男仔喜歡'玩'打人,你地有冇聽聞??

Thanks! Happy CNY to all!
請問放假後是否要交下列功課,如有遺漏,請幫忙告知:
1. 23/2 交閱(四)+對
2. 26週3,5,10 + 對
3. 創工(七)
4. 中作P. 9, 10 改正
5. English supp 9 corr
6. Prepare Oral Task
7. Reading 1A P. 21-24 + Corr
8. 常作4+改
另外,請問需唔需要交揮春,我見其他班話要交,阿囝又唔知.
Oral 背的My Senses是否只有一版,因我見題目是Five Senses,但內文只有four senses,i.e. see, hear, taste and feel,我驚漏了!!
星期一小朋友返學後又要再搏鬥,大家努力!!
原帖由 Kittycherry 於 10-2-14 22:44 發表
Dear Classmates,

Happy Chinese New Year!!!

考樂器那天學生要帶自己的樂器返學嗎?如果好大件好重,味好麻煩lor
原帖由 YCWPS 於 10-2-25 13:21 發表
WPY,

你小朋友學緊邊種樂器就用那樣樂器便可.
希望幫到你!

YCWPS

多謝回覆,我唯有問問音樂科老師吧!
中默囝囝只寫了默課文8.1,沒有寫詞語9.1,不知其他小朋友怎寫呢?還有,今次是讀默or背默??
原帖由 YCWPS 於 10-2-25 23:47 發表
hinhinmami,

我未有帶大型樂器經驗,相信學校"姨姨"可幫手拿上課室.
請其它家長代答吧!

YCWPS

urgent! 請問誰人有中文造句工作紙(十三),可否email 一個copy 給我 謝!

請問有冇小朋友遺失了語文新天地,我囝囝書包多了一本,没書的請pm我.
‹ 上一主題|下一主題