用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

原帖由 chrischiu2002 於 09-9-3 17:22 發表
20090903 0830-0930
校長見面會內容

1, 校長個人介紹.

2, 介紹老師, 學校方向, 校徽, 全校大約720多名學生.

...

謝謝妳記下了,那天本來有報名要參加的,結果仔仔生病請了病假去看醫生

仔仔是1B班的(好像還沒看到同學);仔仔說今天班上有五個同學沒到…所以還是要多保重身體啊~

想請問前輩,學校除了絃樂隊外有沒管樂隊還是鼓隊?仔仔說音樂會裡有人打鼓、打鈸、吹喇叭,他想參加那種,不過他說"大人說"(不知道他指的是誰?)要三年級以上才能參加,一、二年級還不能參加。仔仔還說演奏的人是大人,不是學生?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-5 11:58 發表
木管樂/銅管樂: 小二至小六
敲擊樂: 小三至小六
(好彩對住張通告至識答 )

以我所知, 初學都收架

Charlotte_mom:
感謝了!那就可以先不用選絃樂了,一方面時間和外面的phonics衝突到,另外仔仔學鋼琴要叫他練習都已經 ,挑有興趣的學,大家都會開心些!

原帖由 EmilyMami 於 09-9-11 10:03 發表
關於訂書事宜,想請問各位:
向Scholastic Hong Kong Lit 訂書是否一定要訂的?而且如要訂金額是如何計算的,昨天和爸爸看了通告一晚,還是搞不清楚,謝謝各位的指教。 ...

在通告第十二號(購買學習資源)的Page 2, 第6項寫著us x 11(含運費),有錯請指正!

請問除了體育課外還有什麼課要穿運動服?(小棟樑、舞蹈、戲劇、武術、視藝)謝謝!

原帖由 TomDog 於 09-9-15 18:12 發表
視藝(通常拍住音樂課)、音樂單元、早操、參觀...我都給囡囡著運動衫, 小棟樑未上過所以唔係好清楚, 不過我估要.

謝謝KooKoo、TomDog:
仔仔班是體育課和音樂單元同一天,視藝、音樂都是各獨立一天。小棟樑是寫以遊戲方式進行,所以我唸穿運動服應該合適吧?(對了!還有一個節奏藝術可以穿運動嗎?)

了解!我仔仔的班應該是3st Term時會有三天穿運動服。

仔仔就是當"午飯管理員"呀!他說不出個全名來,我問他是不是叫"飯長"?他說:不是呀!名稱很長記不起來!
我又問他是不是叫"海盜飯團團長"?(夠長了吧?)他說:也不是啦!可能是叫"餐長"(因為他說每科有科長,那午餐派飯的可能叫"餐長)

我那傻仔連續二天係校巴內掉門牙,星期三那天含著脫落的牙齒及血水一直"忍"到下車(在車上安靜無聲,之前還被校車ee投訴說"太吵") ,還好沒有因為煞車將牙齒吞下去;昨天醒的,用紙巾包住脫落的牙齒,一下車就送給我(天天有"驚喜")。

原帖由 TT 於 09-9-18 12:01 發表
Hi,

請問你地d小朋友有無返黎講過上中,英文堂, 老師會講廣東話?  因為2個女都話老師有用廣東話同佢地溝通.  有d出奇...

TT

仔仔的班主任是普通話老師及常識科老師,普通話老師會講普通話及英文(少講),廣東話則識聽唔識講,就連點名都是用普通話點名,所以有時候同學會反應不過來。

英文老師則是英國人,全程英文,仔仔說教室裡還有個"英文角",還誇讚說英文老師的英文比普通話老師的英文好!   

TT請問你的二個囡囡同班嗎?

原帖由 iwff 於 09-9-18 13:48 發表
small_cc,

你可以同仔仔講下次有咩野事都可以同校車ee講的, 唔駛怕羞喎。不過佢都幾叻仔可以忍到落車。

我仔仔間中都會係學校流鼻血的, 所以已經係醫療室常客 , 同你仔仔講萬一學校有什麼唔舒服都要同老師 ...

iwff:

仔仔是含著牙齒無法開口,不是!應該是說不敢開口,因為怕弄丟牙齒,回去沒得放在乳齒盒裡!

仔仔昨天放學後約5點多開始說眼睛痛、手指痛,量一量38.1, 到了晚上八點多燒到快39度,剛好班主任打電話說學校停課。後來到醫院急診求診,醫生說是普通流感,開了藥就回家了。

今天早上還燒到39.2,全身痛得很厲害,再帶他到中九龍診所去看(新流感指定診所),醫生說喉嚨和鼻子輕微發炎,回去多休息、多喝水,如果二天後還是發燒,還要再回去看診。

原帖由 KooKoo 於 09-9-28 11:46 發表
small_cc, 你仔仔退到燒未呀? 好彩學校今個星期停課, 可讓你仔仔多啲休息

本來今日係學校假期, interview要順延至10月10日和11日, 咁12日咪都係要放假law ...

謝謝!仔仔燒了二天,燒退了,結果換我低燒37.5~38.2、咳嗽,昨天開始鼻塞…這波的流感真的很厲害~(頭還在痛,眼睛很酸)
想請問一下仔仔9/10要默單字(family),有沒有中文提示?還是一張白紙自己寫,能寫多少就寫多少?
另外想問仔仔課外活動沒抽到童軍,小二還可以再抽嗎?(真的好想他參加)

原帖由 KooKoo 於 09-10-1 18:06 發表

hi small_cc, 你都要保重身體呀, 呢個菌真係好鬼煩, 係咁傳黎傳去, 你指默單字, 是中文/英文, 是不是bonus word? 兩科嘅bonus word 都係寫關於個主題, 真的是能寫幾多就幾多, 寫岩就加分, 寫錯亦不會扣分, 當然越 ...

我終於好了!但仲有幾聲咳,不知是過敏還是?(咳真係好煩!)
不知道妳指的小童軍是不是今天內聯網的"香港童軍229旅"?是要向學校老師報名還是自己報名?有人知道參加地點在哪?(怕很遠~)謝謝!

原帖由 KooKoo 於 09-10-8 12:45 發表

iwff, thank you, 睇到啦, 張form問父母畢業年份和讀邊間大學, 同埋係咪會員, 我諗唔會咁揀人卦 , 你係咪有興趣畀你仔參加? 我早一兩年前就想畀我仔參加, 但我老公話驚會有好活動要參與, 會冇晒啲時間, ...

我想父母的學歷也是個參考,因為我看那張from右上方有寫hkuga,可能是有相關的關係會優先取錄,但應該還是會參考面試結果吧?(朋友囡囡的學校參加童軍要面試小朋友及父母的)

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-19 19:39 發表
hi各位
我仔得左喇, 25日註冊, 安樂晒

恭禧!恭禧!好快仔仔就有學弟妹了~(一年過得好快,記得才interview完沒多久…)

前些日子中、英、數、常識、音樂派些評估結果回來,原來不知何時老師已經幫他們評估口左!仔仔平時都沒溫書的,真的都是靠實力

請教前輩有沒有人教我讓仔仔動作快些?每天都不夠睡

原帖由 cocokaka 於 10-5-8 00:41 發表
各位媽咪前輩,我個女都係今年九月讀小一,請問學校有無開小一預備班?

歡迎你的小朋友入讀小一,學校有迎新,大約在八月下旬,到時會家長和小朋友一起去,家長領書、購買校服、簡介學校及班主任,小朋友到班房和班主任、同學一起活動,認識。(囝囝去年不在香港,只有老公參加,不過開學還有二週適應週,所以很快就能適應和認識老師、同學和環境了)

另外想請問有關插班的事情; 朋友剛報了學校插班考(中年級),有沒有人有經驗或身邊同學的經驗?大約用什麼形式?父母要不要面談?取不取錄約多久會通知?謝謝!

原帖由 iwff 於 10-6-3 14:07 發表
剛剛入內聯網睇, 校車費又加價了, 我坐單程, 真係要認真考慮下開學後仲坐唔坐校車好。

iwff

我們這條線加了140元 , 雙程的都要考慮考慮了!

原帖由 KooKoo 於 10-6-22 13:44 發表
頭先又打左返學校問, 有關唔使綵排嘅學生係唔須要回校啦, 冇參加水運會嘅又唔使去泳池, 即係話下星期起(乜都冇參與嘅學生)只要返6月28日, 29日, 和7月7日(小一至小三結業禮)就得啦, 變相提早放暑假, :cryin ...

我昨天看了通告,仔細看真的是只有7月7日要返校(本來以為有4、5日),我是選了7月不坐校車,要不然我們這一條線,700元/日

請問有沒有人可以分享6月15日的內容?謝謝!(沒人看小朋友,沒得去聽)

原帖由 iwff 於 10-6-30 12:57 發表
Tomdog,

Please check pm, 我答了你校車的問題。

我仔仔仲未好返, 昨晚仲燒到39度, 今早請了半天假帶他去睇醫生, 係腸胃炎, 要苛清才會好喎, 阿仔有些累但精神都ok的, 好再今天已不用返學了, 多謝關心。

係呀! 三 ...

保重呀!暑假這個期間,病毒真的比較多!

本來想說,現在的小孩都沒有寫毛筆?原來三年級有,好期待…讓仔仔修身養性一番!

原帖由 KooKoo 於 10-7-6 11:13 發表

我都好期待我仔學毛筆字, 但驚佢啲字會嚇c人 , 我想知, 而家啲墨有冇改良到呢, 以前我地用個啲墨滴左落衫到係洗唔luck, 唔知而家會唔會改良左係可以洗得luck ...

可以建議寫毛筆字時穿一下畫畫的圍裙…要不校服就會件件七彩啦!我仔連用鉛筆字寫都嚇人了,我想他寫毛筆字會更…
‹ 上一主題|下一主題