用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 請問 interview 完幾時先會收到通知
樓主: happymama_jkc
go

請問 interview 完幾時先會收到通知 [複製鏈接]

原帖由 emilykwy 於 09-9-9 13:49 發表
happymama_jkc,

我囡囡下個星期 1st interview, 請問是幾個小朋友一齊見,或單獨接見. 另外, 小朋友是不是要著波鞋面試呀?

我囡囡今日INTERVIEW左啦, 係有需要著波鞋架.
我FRIEND個囡囡上星期INTERVIEW,佢話6個小朋友一組, 我囡囡今日係4個小朋友一組.

原帖由 emilykwy 於 09-9-9 22:25 發表
Chincco,

Thanks ! 你囡囡著褲定著裙呀? 因為著裙好難襯波鞋. 佢哋答問題是不是用英文作答.

我囡囡著裙呀 ! 囡囡話有外籍老師同佢傾計, 又有老師用普通話問問題, 要計數, 要做少少運動, 要寫自己個名喎 ! 佢interview左成65分鈡, 不過佢話好好玩喎 ! 家長要填一份問卷, 不過好簡單架, 無王錦輝個份問卷咁煩.

原帖由 emilykwy 於 09-9-10 13:18 發表
Chincco,

謝謝你!

唔洗客氣, 囡囡話老師有叫佢哋單腳跳喎, 我朋友個囡就掟豆袋喎.

原帖由 happymama_jkc 於 09-9-10 15:43 發表

我女女 26 號 1st interview , but 都而家都未有通知 ..
噤即係係唔係唔得呢 ?

有家長話最快要3個星期先有通知喎! 再等一下啦 ! 我都知你好心急.

原帖由 happymama_jkc 於 09-9-10 20:07 發表

dear Chincco

多謝你安慰我呀 ...
但我真係好無心機, 我老公打去問過佢同我老公講有得2nd interview 個 d 咪收到信囉 .. 噤講, 我老公問佢噤係唔係即係唔得? 噤佢話收左信就知 .. 叫我地等下, 如果一個月後都收 ...

佢哋好似仲有一個簡介會,係咪呀 ? 可能要等埋先呢 ! 你咁有心, 一定得架.

原帖由 kakaloklok 於 09-9-18 02:07 發表
各位團友 :

我喺8月23日交表, 即日安非月8月26日第一次面試,
係9月2日收電話(手提) 約9月6日第二次面試.
9月17日收到信通知被取錄.

第二次面試內容如下:

首先,小朋友自己跟職員進入會議室, 由一位副校及英文科主 ...

你小朋友係咪讀Standford架, 好似之前向一個討論主題同你傾過, 你小朋友好叻呀, 有15個盾. 我囡囡向3月底都有返大陸考, 咁當然無15個盾咁叻啦 ! 我囡囡向9月9日都去1st interview左, 希望有機會做埋同學仔啦.
好多謝提供有關2nd interview 啲資料.

原帖由 happymama_jkc 於 09-9-18 18:08 發表

你都好呀 ... 我連信都未收到呀 ..

死啦 ! 我都開始心急啦 !
你仲有幫小朋友報邊間呀 ? 我囡囡暫時interview左兩間, 但暫時都仲未有消息, 26/09會再interview另一間, 大家一齊為小朋友努力啦 !

原帖由 leil_girl 於 09-9-18 23:12 發表
Chincco

你26/9 去 interview, 會否與我個囡一樣interview 一間女校 ??

大家一齊努力啦 !!

應該係啦 ! 咁大家一齊加油啦 !

原帖由 happymama_jkc 於 09-9-19 07:23 發表

你仲 in 左邊間呀 ? 我女女都係 in 左 d 一間
等 10月10日先 in 香港真光小學 , 我仲有同佢報左培僑但未有叫我 interview , 所以我都唔知點好 , smc 我信又未收電話又無 , 我都諗係唔得啦 .. 所以我都唔得佢, 總 ...

我囡囡係讀到"YORK"架 ! 佢之前interview左"王錦輝", 26/09 會去"德望" interview. 其餘幾間都仲係等緊消息. 你小朋友幾多月出世架 ? 我囡囡係12月出世細囡. York都有推介培僑, 不過我無報.

原帖由 leil_girl 於 09-9-20 01:22 發表
大家一齊努力啦, 你小朋友interview 幾點, 我interview 11:00am

3:30pm呀 ! 一齊加油啦 ! 我對囡囡都好有信心, 只係担心家長個part,之前去王錦輝, 見到好多家長攞埋本校刊去勁抄, 但自己又無帶, 又無咩嘢寫.

[quote]原帖由 Flying-Man 於 09-9-20 10:55 發表
Chincco,

My daughter is in P2 now. She was from YORK. Hope your daughter can get a place and be my daughter's schoolmate.

[/quote

你好呀 ! 真開心又遇到讀過york啲家長, 囡囡個日interview已經盡晒力, 佢話佢自己全部都識喎, 雖然佢係細囡, 但其實佢成績都ok架, 希望有機會同你囡囡做埋schoolmate啦 !

原帖由 happymama_jkc 於 09-9-20 07:47 發表

Hi,

我都想報德望呀 .. 但 5 號個日我唔記得左去..
唔知而家仲有無得報呢?
同埋我有個朋友話 smc 通常都收 d 國際幼稚園 ... 我女女唔係讀國際幼稚園架..

我26號都去interview 優才, d 人話都幾好..
...

好似得一日可以報咋. 點解你會唔記得架 ?  
york都唔係國際幼稚園, 只係英文幼稚園, 希望有機會2nd  interview

原帖由 Maggie422 於 09-9-21 21:22 發表
Hi, Chincco,我仔仔都係讀York ,pm class,7/9 in 咗聖瑪加利,都係末有消息,平常心啦

會唔會係同班同學仔呀 ? 我囡囡係U3A1架, 你仔仔呢 ? 你仔仔有無考劍橋呀 ? 我囡囡向3月底返大陸考架.
如果聖瑪加利得左, 都唔想再去INTERVIEW其他啦, 見到小朋友左IN右IN, 都辛苦.

原帖由 Maggie422 於 09-9-22 18:14 發表
我仔仔讀U3B,喺新校舍果邊返學,佢3月都有返東莞考Starters,我都報咗最熱門果幾間直資同私校,今個星期五見英華校長,盡力而為啦,呢段時間真係好...忙。大家都加油吧! ...

我都未去過新校舍, 環境ok嗎 ? 你仔仔考Starter考成點呀 ? 我囡囡考得麻麻哋, 得12個盾咋 ! 另外向出面幫佢報左兩個英文試, 就考得唔錯, 可能因為有左考Starter啲經驗啦 ! Anyway,大家一齊加油啦 !

原帖由 Flying-Man 於 09-9-29 11:15 發表
Sim,

My girl is a P.2 student in SMC. My son will be studying in SMC in Sept next year just as your son. Both of my kids come from YORK.

You're so great that you're able to teach your son Mandarin.  ...

好似好多a branch of York啲小朋友喎, 我囡囡都係YORK架, 希望大家有機會做埋同學啦, 我囡囡09/09 INTERVIEW 架, 但仲未有消息.

原帖由 ViannDadi 於 09-9-30 22:07 發表
Hi, may I know how long had you child studied Cambridge English ?  As I had seen from most of the schools, the kid who attend the test are mostly rom P.1 or above.

讀york或者係york姊妹幼稚園啲小朋友, 會由K2開始讀Cambridge,佢哋今年3月份就考左 starter, 我囡囡考starter啲時候,得4歲3個月.

原帖由 ViannDadi 於 09-9-30 23:07 發表
Hi Chincco,  thanks for your info, my daughter is in K2 also this year and prepare to join the Cambrige in ABCpathways.  I hope she can be able to take the starter test before April 10.  Is there any  ...

我囡囡考啲時候得4歲3個月, york係安排佢哋返大陸考架, 香港就5歲先可以考, 家吓距離4月仲有一段時間, 相信你囡囡都一定可以考到好好啲成績. 加油呀 !
‹ 上一主題|下一主題