用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 融合教育做得好嘅小學介紹
樓主: boc
go

融合教育做得好嘅小學介紹 [複製鏈接]

我囝囝有言語遲緩,佢專注力又唔夠喎, 想搵D少D功課0既學校,屯門有邊幾間算係OK呢?

如果40區有沒有好的融合學校選擇?就算附近區都可以.

请问你知唔知天主教總堂區學校几时有 Open Day 呀?  

另外, 可否分享一吓你当初帮个女轉到這间学校的理由。  轉左之后容唔容易適应呀?  (我个仔今年又是三年级)  谢谢!

原帖由 Noemie 於 09-9-4 10:19 發表
不知道你是否指天主教總堂区學校?小女剛剛今年在這校畢業,老師、校長対小朋友很好、有耐性、有愛心。老師也要上ー些特別課程来照顧特別的小朋友。這是小女和我的経験。(小女是三年班轉到這校)

...

你試試看以下website:
http://www.cms.edu.hk/index.htm

因為之前的学校認為小女影呴校外成績、説了很多話、令你自己離開、加上小女給同学打。於是我便四出call学校、ーcall天主教総堂、校長便覆電、当然我把小女的問題全部告訴他、他並没有拒絶並立刻收了小女。轉了校、你可以和老師商量怎様去配合。小女也很開心在這校。

原帖由 gho 於 09-9-10 13:59 發表
请问你知唔知天主教總堂區學校几时有 Open Day 呀?  

另外, 可否分享一吓你当初帮个女轉到這间学校的理由。  轉左之后容唔容易適应呀?  (我个仔今年又是三年级)  谢谢!

...

醒目開學勳章

hehe~放心~大家都各有不同見解而已~^^無問題的

原帖由 Noemie 於 09-9-9 09:07 發表
請不要誤會!我不是説你不對、因為大家都只是説出自己的感受。老師不只是対小女好、対其他学生也是一様。其実大家都是説出所見所聞和大家分享、没有対或錯、因為毎个人的感受都不同。:bashful:   

...
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

醒目開學勳章

哦~我之前都係媽媽會個邊Post過有Talk
但我不知地點~只知電話~
原來係呢間學校耶~~

從前也有這間學校既學生同佢地補習
家長們都很喜愛這間學校的
因為學校的同工真的很努力~
而且,這間學校有愛。

而家已經少左補中西區學生
但係我仲有keep contact(同家長)
聽見小朋友讀得開心,最緊要係有進步~
作為曾經的補習老師,就已經足夠了!!^^

原帖由 windyli 於 09-9-8 20:44 發表
考慮上環的新會商會學校。
本人從事教育工作多年, 從未見到一所那麼具熱誠的團隊。
這所學校由校長至工友均具熱誠工作, 一切也為學生著想。
新會商會學校於9月12日及19日均為開放日, 並邀請鄧藹霖小姐及狄志遠先生演 ...
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

原帖由 kikiboy 於 09-9-9 09:42 發表

我住16網, 我都考慮緊培僑同埋崇真, 聽聞培僑做得不錯, 但近年多咗好多呢類學生, 呢個都係考慮因素. 兩間都有開放日, 得閒去睇吓了解吓啦.
培僑: 9/20 (日) PM2:00-5:00
崇真: 9/13 (日) & 9/19 (六) PM3:00-5:00  ...

就是培僑. 當時都是排培僑, 祟真和筲箕灣官立, 因為三間都算有經驗. 培僑應該比祟真輕鬆一點, 但又比祟真收得較多特殊需要學生.

你去開放日了解下, 再決定吧.

回覆 24# 12312 的文章

將軍澳天主教 & 馮晴 最好不要 選擇此 2間小學, 要在學習好谷 小朋友 和好多功課 , 除非小朋友 成績好好.
我聽講馮晴好難入,將軍澳仲有咩好既學校介紹?

醒目開學勳章

原帖由 beesiu 於 09-9-11 11:43 發表
我聽講馮晴好難入,將軍澳仲有咩好既學校介紹?

馮晴學生真係好好,佢地好乖
(以前教興趣班教過..)

另外有間我都覺得好好,校長同工及老師都好有愛心
係我教甘多間學校以來,係我認為有5間有愛心既學校
佢係其中之一,
就係港澳信義會小學
佢係甲子年中學隔離的。
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

請問信義會小學是否活動教學?功課多嗎?我囝比較適合活動教學,溤晴雖然好,但我怕太傳統令囝囝讀得辛苦,另以下幾間小學如可,請給我意見,'甲子年中學'即是那間學校呀
田家炳
梁潔華
聖公會基德
播道書院
原帖由 SoNyPig 於 09-9-11 14:53 發表

馮晴學生真係好好,佢地好乖
(以前教興趣班教過..)

另外有間我都覺得好好,校長同工及老師都好有愛心
係我教甘多間學校以來,係我認為有5間有愛心既學校
佢係其中之一,
就係港澳信義會小學
佢係甲子年中學隔離的。 ...

多謝你的分享。 我在網站上找不到 open day 的日子。 我會聯絡學校。

原帖由 Noemie 於 09-9-10 15:24 發表
你試試看以下website:
http://www.cms.edu.hk/index.htm

因為之前的学校認為小女影呴校外成績、説了很多話、令你自己離開、加上小女給同学打。於是我便四出call学校、ーcall天主教総堂、校長便覆電、当然我把小女的 ...

請問祟真係咪 "深水涉祟真小學暨幼稚園" 呀?

原帖由 mamee 於 09-9-11 08:27 發表

就是培僑. 當時都是排培僑, 祟真和筲箕灣官立, 因為三間都算有經驗. 培僑應該比祟真輕鬆一點, 但又比祟真收得較多特殊需要學生.

你去開放日了解下, 再決定吧. ...

原帖由 yokolee 於 09-9-14 10:53 發表
請問祟真係咪 "深水涉祟真小學暨幼稚園" 呀?

講緊係筲箕灣崇真學校, 深水步間係私立.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我想下啟業果間呂明才ok唔ok呢? 聽講呢間行少班教學, 一班得15個人咋喎, 係唔係呢?

原帖由 靚寶 於 09-9-17 20:20 發表
我想下啟業果間呂明才ok唔ok呢? 聽講呢間行少班教學, 一班得15個人咋喎, 係唔係呢?

我唔係住呢區, 亦都唔識呢間學校, 但你要留意小班教學係每班25人, 得15個人睇怕都係收生不足, 小心小心!!! 要了解多d.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章

原帖由 amon28 於 09-9-11 17:21 發表
請問信義會小學是否活動教學?功課多嗎?我囝比較適合活動教學,溤晴雖然好,但我怕太傳統令囝囝讀得辛苦,另以下幾間小學如可,請給我意見,'甲子年中學'即是那間學校呀
田家炳
梁潔華
聖公會基德
播道書院
...

信義會唔係活動教學黎既..功課真係同一間普通學校差唔多。當然同馮晴俾,就無馮晴甘harsh。
你指田家炳個同聖公會基德,係指邊區?
因如九龍灣都有基德呢~
謝謝。
甲子年中學即保良局甲子年中學
佢隔離就係信義會~

^^
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

田家炳和聖公會基德都是將軍澳

原帖由 SoNyPig 於 09-9-18 10:57 發表

信義會唔係活動教學黎既..功課真係同一間普通學校差唔多。當然同馮晴俾,就無馮晴甘harsh。
你指田家炳個同聖公會基德,係指邊區?
因如九龍灣都有基德呢~
謝謝。
甲子年中學即保良局甲子年中學
佢隔離就係信義會~
^^ ...

本人住在南區, 請問應選那些小學較合適呢? thanls!

原帖由 irenenghm 於 09-9-4 10:54 發表
大仔啱啱上左油塘基法, 因佢有adhd, 所以報校時我已經click左需要協助.
向暑假時, 副校長已經聯絡我傾有關亞仔既事, 又幫我約見佢地既輔導主任, 開學第一日佢班主任就打黎比我講左佢對囝囝既印象, 而且佢地亦都幫囝 ...

油塘基法係咪計分入架?
咁派位果時你仔仔有無填特殊需要架?
你大仔幼稚園係邊間?
‹ 上一主題|下一主題