用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 就快又開學我已經開始心驚膽戰
go

[讀障] 就快又開學我已經開始心驚膽戰 [複製鏈接]

亞囡今年升小四, 老師講明高小唔再係'是是但但' 求其渡過. 小三已有同學要留級(又係有讀障)但我個女照升都唔知係好定唔好.佢三年級已經讀到c c 吓! 唉!四年級都唔知點捱....
   0    0    0    0

我個女間學校本來有直屬英中(不過冇接龍,因為中學話小學的程度唔夠). 我知道一定返唔倒去, 已經開始搵直資中學資料亦有心儀的中學希望亞女考倒啦!

Man^o^
我唔係好識用pm你check吓有冇收到啦!.

Man^o^
我個女有明顯讀寫障, 專注力不足, 手腳不協調加上夢遊. 算唔算嚴重都好難講. 比起自閉, 過度活躍已經好好多 但同佢溫習係好考我的EQ同IQ. 因為之前係初小我會自己幫佢做卷,測/考前中英數常我各做一至二份卷,自己出題目有供詞及不供詞填充.我會用繪畫形式幫佢溫習,有時會用故事或唱歌形式..真係想得出的都會做  
最最可惜係我始終放唔底佢的成績,好似自己出咗好大力幫佢,亞囡又肯做(當中必然有威迫利有)但成績出嚟時永遠都係50幾,60分(中,英已經有調適)常識今次有大進步竟然有80幾分(因為常識係冇調適所以我懷疑係有d課外題部份比我tip中咗).
佢學校係有留班的制度,仲好鼓勵我哋成績差的學生轉校添!但係亞囡唔係好想轉校,我都係等佢踢先走.

貓大姐
當亞囡讀得辛苦時佢自己都想轉校,但過咗之後佢又話唔想. 唉!!明白明白...其實個個家長都心大心細好怕又'簡'錯多一次, 又怕亞囡唔開心, 唔適應...
想問吓妳個囡係轉直資定係普通政府的學校? 係唔係年中已經要決定入紙? 因為我個朋友到7月取成績表老師叫佢留班先搵學校, 好多已經話收晒生  所以校長都係講得對..佢話7月份仍有位招生的學校程度一定唔會高適合我哋的小朋友

貓大姐
間學校肯超收都好好'wor', 我曾經問過私校但校長話私校唔及政府的津貼學校對於有讀寫障的小朋友的支援不及津校.

我冇參加特殊讀障協會, 返而小童群益會就有file. 不過d姑娘成日叫我體諒個囡佢哋係有問題 但係個囡真係完全唔肯有腦, 無心機做功課, 上堂或者做緊功課都可以遊魂.. 原本我想幫佢發展體育潛能(因為佢身型好fit適合做運動) 點知佢原來有手腳唔協調, 這樣事小最可惜係佢冇毅力遇到小小辛苦就要放棄. 玩了5,6年芭蕾舞和溜冰因為要考試, 愈來愈難考和辛苦便立即放棄 游泳有d天份學了差不多一年四式學會但不肯操水..踏單車唔錯體力夠(由大埔踏去大圍即刻返轉頭佢都好輕鬆, 佢老豆就謝咗一半) 現在又玩羽毛球唉! 睇吓又keep倒幾耐.

溫書係好考我的創意, 單是默書呢!
每次亞女寫詞語時
1.我都會叫佢一邊寫一邊拆字念口訣, 好似(竹, 工, 凡, 木=築), 建築的築.
2.寫完詞語便默一次. 通常即晚都有90% ok!佢信心會大d
3.要背默課文便一邊背一邊做動作, 當自己係文中主角. 因為唔駛坐定定佢會有心機d

英文仲頭痛-除咗用併音外, 有時我會幫佢拆成圖像. 好似bottle, 我用b形容成一個'b'形水樽, 'o'字係樽蓋, 兩個t t 字係左, 右兩邊的handle, 'l'字係飲管而最後一個'e' 字就係 "e"起棚牙飲水囉.

好似好白痴一個好簡單的英交字都要拆成幾段, 不過我只係想佢記得牢固一些, 什麼方法我都會用.

珀珀,慧慧媽
唔煩!唔煩!我都經常上bk搵其他媽咪幫手, 同多d有經驗的人分享又學倒嘢!又有人明自己的困難係好大的支持.要努力!
其實妳的囡囡幾大? 讀幼稚園定小學? 因為唔同年齡的小朋友可以接受的讀書時間唔同. 我個囡升小四,佢間學校一向多功課平均一日有6-7樣(唔計改正加重改) 一個唔好彩會變成10幾樣功課.所以佢都要做到都夜,飯後練琴的時間只有15-20分鐘都好趕. 溫書的時間必然小唯有用盡星期六,日的時間.所以亞囡成日話辛苦會發爛渣唔合作,有時我對佢都冇晒辦法考試,默書盡晒力都唔合格都冇計啦!唯有我再想多d佢喜歡的活動式方法教佢, 有時我都覺得在家手舞足蹈哋教佢有d似癲婆.

我係上班族, 放工返屋企先開始同亞囡博殺. 我家住大埔但在太古城返工單單上,下班已經要3個鍾. 所以每晚食完飯再教亞囡做功課已經有d'謝'加上佢唔合作我好易便會發顛

Me too 啦! 芭蕾舞6年, 溜冰5年都放棄咗! 因為兩樣都要考試而且愈考愈難佢就唔肯再學. 佢話如果唔使考試佢就會繼續學.

我有帶個女去仁愛堂社區中心做治療但成效不明顯, 一對一半小時一個星期唉!真係去做心理輔導多d. 跟住又排咗去小童群益會做遊戲治療,每個course我哋兩公婆都要見姑娘. 明天又要去了... 不過c6話成效唔明顯又想cut咗去. 唉!點會上幾個月就有明顯進步...我要堅持, 堅持再堅持!!!

原帖由 Man^o^ 於 09-8-28 22:59 發表
honeysara,

甘妳囡囡有冇補習 ? 我依家仲考慮九月開學俾唔俾仔仔去補習社.......

去補習社 ~ 永遠功課都唔會做得晒, 通常完成一半都已經偷笑, 成日俾人投訴唔專心 (已經轉過好多間), 所以補習似乎唔適合我個小朋友 ...

Hi Man^o^
我都轉過幾間補習社, 次次都會俾人投訴唔專心不過一開始我已經同老師講明佢有讀障加專注力不足, 比定心理準備個老師. 所以一定會安排她對住老師or牆坐. 去年好d學校有課後功課班,始終在學校做功課會好d但我擔心今年入唔倒呀! 到時又係死路一條

仁愛堂有姑娘教亞囡做中文拆字訓練和小量記憶力訓練. 佢成日話亞囡有能力只是表現唔倒出嚟所以成績就會差. 好快就out咗亞囡冇得繼續training. 至於小童群益會就有遊戲和沙遊治療, 都係通過小朋友在遊戲時的行為表現或同姑娘的對話慢慢等囡囡內心潛藏的問題浮現出來再幫她解決. 我相信要用的時間會多些, 希望真係可以有所改善啦! 我同姑娘講我唔係想中心幫助囡囡的學業有所進步, 我擔心的是囡囡的行為及情緒多d.

約$360-6堂(每堂1小時), 妳問幫助情緒定讀障唔...好難肯定, 因為以我個囡為例佢情緒隱定d自然就會同我合作多d間接都有幫助. 妳可以打電話去小童群益會-家長專線留低資料自己會有姑娘覆妳.

我直接打電話去佢哋Headquarters有姑娘同我傾完之後再pass落分區的姑娘等接見.
‹ 上一主題|下一主題