用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 ♣ 09/10 2J ♣
樓主: wasyinyin
go

♣ 09/10 2J ♣ [複製鏈接]

Wasyinyin,
Brandon報料正確, Arthur星期三真係買運動服,

Arthur都尋日話無上普通話堂, 因為好busy.

原帖由 wasyinyin 於 09-11-5 16:29 發表
All,

Brandon星期二放學講Ms Poon無同佢地上普通話. 因為太忙. 又話原本Ms Yu昨日話做大paper. 但太忙. 所以今日做. 我諗應該係講緊revision paper掛.

Ms Lam戴眼鏡. Brandon覺得好新鮮. 我話平時Ms Lam可能戴隱形 ...
Arthur 媽媽

等我今晚問吓Arthur先, 都好家, 老師話囝囝上堂都幾專心 (間中都有遊雲, 好快返來) 哈哈! 希望轉組對Brandon 有幫助啦.  

原帖由 wasyinyin 於 09-11-6 15:01 發表
Amy,

Brandon昨日調咗去黃組同Arthur一組.

我話點解只係佢要調. 佢話Ms Lam想佢專心d. 呵! 我問佢係唔係唔專心呢. 佢話唔係. 只係Ms Lam想佢再專心d   咁即係唔專心喇

...
Arthur 媽媽

吓, 調咗位, 等我問吓亞仔先.

我想問... 係唔係考完試啦.

原帖由 wasyinyin 於 09-11-12 14:36 發表
Hi all,

大家又調哂位喇.
Arthur 媽媽

Arthur仔話調咗去"紅組", 佢只記得Racheal坐佢左邊, 仲有葩葩同佢同組, 其他組完就話唔記得d人名.
Arthur 媽媽

係呀景堯媽, Arthur仔 (梁肇麟)同景堯調轉咗本英文簿, 但係佢做完功課先發覺.
Please check PM
Amy
原帖由 yiuyiubama 於 09-11-14 23:04 發表
Dear Arthur Mum,

King Yiu had exchanged seats with Arthur on last Friday and he wrongly took Arthur English Homework book. Did Arthur took King Yiu's?

Please send your contact to me and I want to co ...
Arthur 媽媽

Arthur就無話要卷任張紙做, 只係話做聖誕野, 我問佢係唔係星期二交, 佢又話唔知. 我未同佢做, 如果明日交, 我今晚要趕工 ...
Amy

原帖由 Carrie_Yip 於 09-11-16 13:01 發表
請問各位媽咪,

上星期帶返有4張不同顏色的紙,逸翹話要做聖誕吊飾勞作,仲話要卷住張紙來做喎,
請問是否屬實呢?
Arthur 媽媽

哈哈, Brandon好得意 望住Arthur仔, (我估當時個情境都覺得幾好笑! ) 係 呀,佢地依家同組, Arthur 之前轉咗去紅組, 但後來話有個黃組小朋友唔太聽話, 於是Ms Lam 叫Arthur仔仔同個小朋友調組,  所以佢又返咗去黃組.

原帖由 wasyinyin 於 09-11-24 14:18 發表
大家交咗廁紙筒未呀? Brandon成日強調唔可以帶"林 bat bat"的廁紙筒

Amy,

Brandon同我講一次上Ms Yu堂. 佢掛住望Arthur. 所以比Ms Yu叫醒呀. 笑c我. 我問Brandon做咩望住Arthur. 佢話唔知. 不過佢話Ms Yu ...
Arthur 媽媽

嘻嘻, Brandon真係好可愛, 我都希望Arthur可以同佢成為好朋友.

尋晚我同囝囝講Brandon望佢件事, 佢有D奇怪, :媽咪, 妳點知家? 我答:Brandon同佢媽咪講, 然後佢媽咪話我知羅. ..

我問佢知唔知Brandon望佢, Arthur陰陰咀笑..話唔知 (都唔知真唔真), 不過佢記得Miss Yu Brandon專心d.

係呀, Brandon講得啱, Arthur真係勁大汗, 玩一陣, 個頭可以濕哂, 好誇張.

原帖由 wasyinyin 於 09-11-24 22:44 發表
哈. 佢又話想同Arthur做好朋友. 昨日放學講小息拖咗曼兒去玩. 但星期二,三,四,五都想拖Arthur. 要同佢做好朋友. 仲有可能天氣熱咗. Brandon話Arthur流汗流到頭髮亂哂. 而佢自己都有流汗. 不過係流一條線.  ...
Arthur 媽媽

又一新歌:

昨日捉得一條魚,
大得好像一條柱,
告訴我, 怎麼辦,
      最好放進鍋裡煮.
Arthur 媽媽

Brandon ,
謝謝你們的Christmas Card.
祝大家聖誕快樂嘻嘻哈哈, 健健康康.

原帖由 wasyinyin 於 09-11-27 22:31 發表
All,

我真係覺得Ms Lam好好呀. 因為Brandon昨日唔見筆袋. 咁Ms Lam想佢自己去office攞番. 但Brandon又唔敢又話唔識自己去等等(唔知係唔係搵籍口)  咁Ms Lam叫咗一位女同學陪佢落去office. Brandon講位女同學 ...
Arthur 媽媽

吓! 好似好複雜, 等我今晚問吓Arthur仔先. 佢無講.

佢尋晚問我, 如果遇到D 百厭小朋友應該點幫佢? 又話試過因為同學唔乖, 要全班罰企.

原帖由 wasyinyin 於 09-12-17 13:44 發表
Brandon前日講做mental時老師要轉班. 校長會o係咪度講請d老師(講全名)去轉班. Ms Lam轉去2T. Ms Wong就去咗佢地班度做. 仲話又聽倒Ms Law個名........而mental係用新紙做. 唔知咩叫新紙呢 ...
Arthur 媽媽

祝各位 2010 年, 新年快樂, 小朋友聽教聽話, 健康可愛. :) :D

放完長假後, 開始串字啦. 星期一串"ONE", 星期二串 "TWO", 唔知今日會唔會串"THREE"呢 ?
Arthur 媽媽

Dear chanpeggy,
Thanks for your information.

Amy
原帖由 chanpeggy 於 10-1-14 21:27 發表
hi, hi, 我係 kristi 劉思彤嘅 媽咪.  K2J 共有31位小朋友.  Kristi 係藍組, 由K1G 升上來的.
根據kristi 講, 各組名單如下, 根據坐位順序.
(sorry spelling may be not correct)

藍組: 翁哲, Bosco, 林子 ...
Arthur 媽媽

聽講話今日開始exam, 我都無時間同Arthur囝溫, 要考佢天才加天份喇.
Arthur 媽媽

又一新歌: (普通話)

我的家庭真快樂,
有哥哥, 有妹妹。
爸爸媽媽都愛我,
大家快樂笑哈哈。

原帖由 wasyinyin 於 10-1-21 14:32 發表
Kristi Ma,

如果你有時間 pm 你 email address 比我, 我 send 相比你認o下佢.

Brandon 一d都唔精靈, 所以網上睇背影夠了
Arthur 媽媽

祝2J 同學,快高長大,聰明乖巧,健康愉快!
Arthur 媽媽

Dear yiuyiubama,
我都想join, 4月5日 或 4月6日可以嗎 ?

原帖由 yiuyiubama 於 10-3-18 09:39 發表
Dear Kristi's Ma,

我4月4-6号先得, 平時星期日都o.k., 你夾吓其他mami再confirm時間好嗎?

Thanks a lot!
Arthur 媽媽

請各位幫幫忙 : 有無家長可以幫我調時間?
因為學校安排咗我哋7月5日8:45分Mock Interview+家長日, 但係7月5日我哋要上機去新加坡, 我已同Ms Lam講過,佢話暫時未有家長要求轉7月5日. 所以未調到.

因為個Mock Interview 好重要, 所以在此, 希望各位幫幫忙,  可以的話, 調7月3曰比我呀?

For any, 可以PM比我.

謝謝大家!

Arthur 媽媽
‹ 上一主題|下一主題