用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道and黃永樹
樓主: BRENDALAM
go

播道and黃永樹 [複製鏈接]

原帖由 midcochow 於 09-8-18 12:09 發表
我終於明白點解小朋友成日話有讀書壓力, 要跳樓自殺, 點解到依一刻, d 家長仲仍然未醒覺, 仍然要活係讀band 1, 入精英班嘅生活入面, 係咪band 1 學校先比到教育小朋友, band 2 或以下嘅學校係冇教育可言, 如果係o甘 ...

你認為唔讀播道(非傳統校)就等同家長要死谷孩子上精英班, 會唔會太主觀? 如果你小朋友讀梗高小,我諗你會知點解家長100%希望仔女入band 1.
我唔係一個催谷既家長, 亦唔希望小朋友有太大的讀書壓力. 如果我再為孩子揀小學,我會揀間有質數既活動教學學校而唔會單一選擇. 講師資,經驗,給學生既照顧, tko真道,優才都很好.已我所見,貴校既課程都係向其他直資取經,數質卻不說了.
自殺既人係性格極端,不懂得舒緩壓力. 識得為孩子把壓力化為動力既係我地做父母應做的. 不然有3個孩子入牛津的那對父母便日夜擔心仔女會自殺了.

原帖由 中英數常 於 09-8-20 10:00 發表
A.在外邊有學校的教導
A.在家有父母的教導
A.小孩子自主思考,
  素造出獨一無二的自己,
  慢慢變得擁有自我教導 ...

大部份香港既小朋友都擁有以上條件,咁即係讀邊間學校一樣。駛鬼俾錢讀間資源一般既直資。

我都係以過來人身份講出對新思維直資和傳統教學觀點.
我係BK有6年,看過數百章與你相同觀點的發表.
我好了解你對活動教學的看法,因為我自己都係咁諗.
只不過我覺得貴校在各方面(除了校舍)都未達到優質直資的水準.
你的言論和想法=貴校校長給家長們的訊息.不過校長會包裝得好好聽,家長百份百信賴,亦深信自己孩子不接受活動教學就會變成高分低能族.(我起碼聽過4個校長咁講)
過去幾年我大大小小聽過數十個不同講者(包括校長)在教育/教兒的講座.
我只是鼓勵家長去多幾個學校講座, 攞多d學校資料(大部份都可以係學校網頁搵到),尤其是問清楚學校用什麼方法去做activity approach.新學校無問題,無track record無問題,但一定要知間學校有無做好所有forms既curriculum.而課程特色是什麼,用什麼方法引導學生去思考.
到考公開試時學校唔谷係無可能,如P.3要考TSA學校要唔要學生做練習卷? 有做又點係唔谷呢. 好多家長話對學校有信心,其實係對個校長有信心.咁校長的承諾有無兌現? 校長既抱負通常要幾年先見到成效,你有無信心幾年後會有預期的效果.
要知愉快學習好易做到,但係咪真係訓練到學生思維就好要睇老師有幾多功夫.就算用外語上堂都要睇個老師母語係乜.家長最終心願都係仔女入名牌 U. 既然有競爭壓力自然有. 我幾個兒甥在Can長大,佢地都要補習谷到衡先入到UBC. Buy活動教學都要monitor住間學校做到幾多成績架!

原帖由 midcochow 於 09-8-20 15:33 發表
其實我從無講過唔係播道嘅學校就等同死谷孩子, 其實現在大部分政府學校都已經係活動教學啦!

其實每個家長幫小朋友選學校時, 我相信都一定會有少少主觀時候, 不過只要係適合自己小朋友嘅, 對大家來說都一定係好學校 ...

[quote]原帖由 fongyuen 於 09-8-21 14:37 發表

你的看法我大致同意。除了兩點:
1. 並非所有家長都要求子女入名牌大學,有些家長會希望培養子女如何處世待人、以及對知識不斷地追求,而名牌大學跟對這種種根本沒有必然關係。-->對, 要求和期望是兩樣東西. 我係assume一般家長未確定小朋友的能力時都會期望孩子入讀名牌大學. 你講到好似讀到書就唔會識處世咁.我印象中你都係老師黎,你認為教小朋友如何處世父母既影響大還是學校影響大? 況且學校是一個小社群每一個學生接受平等的對待. 孩子要學會處世不是在短短6年12年就學會.我敢肯定大學畢業都未學會處世待人.
對知識不斷地追求-->用係小學生和研究生好適合.高中學生追求知識根本是為上大學做好準備. 你同意嗎?

2. 播道在德育及對學生的關懷一向做得不錯,這是許多學校所欠缺/不重視的。家長重視子女德育多於成績,並無可厚非。-->我上一個post只講教學方法, 並未提及其他方面. 德育同愛心係佢既selling point. 成班教職員都係基督徒,等於日日番教會,無好能做得唔好.但你話許多學校不重視,呢種睇法會唔會過氣.而家好多學校都好重視生命教育喎.

‹ 上一主題|下一主題