用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島區中六收生最肉酸的 5 間英中﹝官津﹞: ...
樓主: b-7
go

港島區中六收生最肉酸的 5 間英中﹝官津﹞: [複製鏈接]

張祝珊學生無疑會考成績勁,但我識有唔少該校學生自信好低,皆因經常早會俾校長鬧冇用。為咗谷會考成績,完全唔著重課外活動,搞到我响HKU讀書時,唔少張祝珊嘅同學狂走堂去搞課外活動。

張祝珊,冇錯出咗名好耐,出名製造「考試機器」嘛。

原帖由 littlefaith 於 09-8-15 23:40 發表
張祝珊學生無疑會考成績勁,但我識有唔少該校學生自信好低,皆因經常早會俾校長鬧冇用。為咗谷會考成績,完全唔著重課外活動,搞到我响HKU讀書時,唔少張祝珊嘅同學狂走堂去搞課外活動。

張祝珊,冇錯出咗名好耐,出名製造「考試 ...

你d消息係好早之前ge事,換左新校長後已經完全唔同曬。你可以上學校網頁睇下。
http://www.ccsc.edu.hk

原帖由 Ericmo 於 09-8-15 12:28 發表

的的確確好勁!!!

好多學校都唔夠膽咁公佈d成績,多數都係報喜不報憂。

原帖由 ccspy 於 09-8-16 06:49 發表

好多學校都唔夠膽咁公佈d成績,多數都係報喜不報憂。

This is a test.  Please ignore.

原帖由 88muimui 於 09-8-10 11:35 發表
第一階段一定要先收自己14分或以上的學生, 有多出位才可在第二階段或以後收外來生。

咁又唔係喎, 我母校以前都有出現過唔收自己校14/15分而留位收人地校的廿多分,留意收生未必只睇成績架, 尤其band1校會睇操行架。
ps:利益申報, 我係樓主所提的學校之一。
愛收集舊書包、背囊的傻人

你講既情況係第一階段之後才會發生。

原帖由 jessc 於 09-8-20 17:08 發表

咁又唔係喎, 我母校以前都有出現過唔收自己校14/15分而留位收人地校的廿多分,留意收生未必只睇成績架, 尤其band1校會睇操行架。
ps:利益申報, 我係樓主所提的學校之一。 ...

很多年前未有「分階段收生」時,確有這種情況。

東九龍的 「X 良一中」就是精於使用這種「無良」手法的中學,將自己親手調教了 5 年的學生掃走,換了別校的菁英, 2年後誇耀這批學生入大學的成績。

現在的分階段收生,是針對以上不良手法而施行的。

原帖由 jessc 於 09-8-20 17:08 發表

ps:利益申報, 我係樓主所提的學校之一。 ...

回覆 21# catcatmom 的文章

的確真人真事發生在我friend個仔身上,25分不收去咗婦女會, 最後入HKU, 現在已經畢咗業.

原帖由 samuel89 於 09-8-14 22:56 發表

200人縮剩60人 即系升中 band1 生再"西"剩1/3都唔夠
唔怪得之前聽過話可以入大學率100%啦...原來系f.5提早出局...

入大學比率係計果六十人入u架..............好多學校都係得兩班,又唔見100%

若單只計六十人,不少中學也能做到100%入U率。就以近年經常遭人譏諷奚落的兩間華人書院,每年都有不少於六十人升上大學。若他們也只開兩班中六,豈不是也是100%入U率。

對不起!應該是"華仁書院",不是"華人書院"。

原帖由 Passerby 於 09-8-22 11:32 發表
若單只計六十人,不少中學也能做到100%入U率。就以近年經常遭人譏諷奚落的兩間華人書院,每年都有不少於六十人升上大學。若他們也只開兩班中六,豈不是也是100%入U率。 ...

明眼人一看便知是數字遊戲

係好多年前睇報紙既報導, 係甘講既! 比較outstanding 既中學, 所以上埋報紙,  當時我都唔知邊間婦女會, 其後問人先至知係果區top既中學之一. 我又搵唔留果段新聞, e+又家長有出來說真有其事, 唔係我作野!

e+係 bk, 真係少左家長講野!         

原帖由 WongMummy 於 09-8-22 02:30 發表
的確真人真事發生在我friend個仔身上,25分不收去咗婦女會, 最後入HKU, 現在已經畢咗業.

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-8-10 15:13 發表
但有些學校考十四分以上太多,中六學位不夠,十四分也返不回原校!據聞前幾年張祝珊二十幾分都返不回原校中六!

張 祝 珊 英 文 中 學 的 林 同 學 , 會 考 二 十 五 分 仍 未 可 升 讀 原 校 , 她 最 終 獲 得 莊 啟 程 取 錄 , 笑 逐 顏 開 。
許 慧 芝 攝

11-08-2005

我係cheuk yu爸爸!

原帖由 cheukyu 於 09-8-31 13:59 發表

張 祝 珊 英 文 中 學 的 林 同 學 , 會 考 二 十 五 分 仍 未 可 升 讀 原 校 , 她 最 終 獲 得 莊 啟 程 取  ...

好明顯林 同 學系人望高處啦 ....., 唔系 考 二 十 五 分 仍 未 可 升 讀 原 校 ...

今年 6A高考狀元來自 King's, 相信佢當年都系飛的去咗桓商.   

原帖由 catcatmom 於 09-8-26 22:27 發表
係好多年前睇報紙既報導, 係甘講既! 比較outstanding 既中學, 所以上埋報紙,  當時我都唔知邊間婦女會, 其後問人先至知係果區top既中學之一. 我又搵唔留果段新聞, e+又家長有出來說真有其事, 唔係我作野!

e+係 bk,  ...

真係有識得既人廿幾分升唔到原校,你無作野
‹ 上一主題|下一主題