用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 傳統名校學生藏毒 - 唉!
樓主: kuenkuenmum
go

傳統名校學生藏毒 - 唉! [複製鏈接]

原帖由 kittylock 於 09-8-8 11:32 發表
基本上吸毒問題已發展成世界性的問題,成為一股洪流(潮流?)!

你看今天報章頭版大字標題有關酒井法子拒捕失蹤案,再加上前排菲比斯的吸毒新聞,便知"毒禍"已無遠弗屆地滲透地球村每一角落!

作為家長責任重大,更加要教導子女 ...

今日報紙講酒井法子在丈夫的教唆下,開始嘗試毒品....今次我覺得可信啦......其實嘗試毒品一定要有渠道,受不了壓力,只不過系藉口...尤其親朋戚友既引誘,少d思考定力都頂唔順

向毒品說不....
以下唔記得邊到睇過, 幾搞笑
1.  我有藥物敏感,唔可以亂食藥
2.  食呢d 野我問下阿媽先
3.  吞藥咁辛苦,我唔食啦 (呢句我個女加既)

一起為下一代努力罷 !

有d可悲, 呢個小朋友p6時應該係一個 band 1 生 ...

更加提醒我們, 教導小朋友係不可掉以輕心 ....

其實香港傳媒亦要負很大責任,雜誌報紙為求銷量,作出嘩眾取竉失實的報道,將「吸毒」美其名為「濫藥」,「賣淫」為「援交」,笑貧不笑娼之觀念扭曲是非,令心智未成熟的學生對正確人生觀及價值觀改變!

其實睇得多呢個區既內容都唔難明白我地既下一代點解會攪成咁?

我睇唔到做學生、做仔女既有d咩出路,亦睇唔到做父母既有幾明白自己仔女,只係俾band1、催谷、名校、成績沖昏頭腦......
‹ 上一主題|下一主題