用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 傳統名校學生藏毒 - 唉!
go

傳統名校學生藏毒 - 唉! [複製鏈接]

【明報專訊】剛誕生十優狀元的名校[url=]喇沙書院
[/url],一名中四男生公然把3粒「搖頭丸」及小量受管制藥物帶返校園,昨於九龍城法院認罪。校方昨有老師到庭,表明會盡力協助被告改過自新,其校內操行成績不會受是次案件影響。
16歲張姓被告早前否認管有危險藥物及管有第一部毒藥兩項控罪,案件原定於下周開審,惟被告昨突然認罪。裁判官將案件押後至9月16日判刑,以索閱感化官及驗尿報告,其間准以1000元保釋。
教師發現神色有異 搜身揭發
案情指出,今年4月3日下午兩時許,喇沙書院一名男教師及風紀隊長在學校走廊遇見被告,見他神色有異、鬼鬼祟崇,懷疑他藏有香煙,故吩咐被告到教員室搜身,但搜出的卻是毒品。
被告在左褲袋取出一個透明膠盒,內有兩個塑膠袋,分別裝着3粒藥片,含0.21克亞甲二氧基甲基安非他命(即俗稱「搖頭丸」),以及3.68克粉末,內含甲芬那酸。男教師立即通知校長及報警。警員接報到場拘捕被告,被告在警誡下懇求「畀次機會」,並向教師及警員表明不會再接觸毒品。
事件揭發後,被告一直獲准保釋繼續學業。辯方昨求情時指出,他剛於上月派發成績表,成績屬中等,但比以往有進步。辯方又指被告十分後悔,驗尿報告顯示他沒有再服用「忘我」(搖頭丸)及氯胺酮(K仔)。此外,被告的父親及胞姊均為他撰寫求情信,指被告在家裏「幫得手」,會做家務及照顧小孩。
【案件編號:KCCC2817/09】
   1    0    0    0

原帖由 kuenkuenmum 於 09-8-6 09:32 發表

【明報專訊】剛誕生十優狀元的名校喇沙書院
,一名中四男生公然把3粒「搖頭丸」及小量受管制藥物帶返校園,昨於九龍城法院認罪。校方昨有老師到庭,表明會盡力協助被告改過自新,其校內操行成績不會受是次案件影 ...

因為有人食丸仔,先會有十優生。

原帖由 happyvalley 於 09-8-6 09:37 發表
因為有人食丸仔,先會有十優生。

我就話可能食咗大麻,先至有咁嘅幻覺!

原帖由 judy 於 09-8-6 09:54 發表

我就話可能食咗大麻,先至有咁嘅幻覺!

我唸妳話緊我,我的意思係宜家讀書都幾大壓力,十優生就係大壓力之下成功培養出來的,不過後果係亦會製造大量的失敗者,佢地先至會去食K迷幻自己,唸住可以忙記所有。

所以有得有失,乜野學校都會發生,只要現在的教育方向不變的話。

醒目開學勳章

Really?!

但似乎食K仔嘅學生都大部份係無心向學!

原帖由 happyvalley 於 09-8-6 12:56 發表

我唸妳話緊我,我的意思係宜家讀書都幾大壓力,十優生就係大壓力之下成功培養出來的,不過後果係亦會製造大量的失敗者,佢地先至會去食K迷幻自己,唸住可以忙記所有。

所以有得有失,乜野學校都會發生,只要現在的教育方向不變 ...

原帖由 happyvalley 於 09-8-6 12:56 發表

所以有得有失,乜野學校都會發生,只要現在的教育方向不變 ...

我以為呢啲說話只會出現係法庭上律師的求情書上。

回覆 2# kittylock 的文章

Agree entirely with what you said.

原帖由 kittylock 於 09-8-6 14:05 發表
Really?!

但似乎食K仔嘅學生都大部份係無心向學!

成屋都係獎牌、獎狀,就唔會雖要食K。食K都係所謂的失敗者,自己認為被社會放棄的一小部份人,為左逃避現狀。

好多時名校家庭生活應該不是問題,最主要是成績壓力大,要得到好成績不太易,加上家庭不諒解,好容易有錯敗感,走上迷糊的路。個人意見…

醒目開學勳章

噢!又把學生食K仔的責任推到學校的頭上去?!

所有的錯似乎都是社會、學校的錯!難道學生自己全不需要負責任嗎?

這就是Y 世代的處世態度?可悲......

原帖由 happyvalley 於 09-8-6 17:20 發表

成屋都係獎牌、獎狀,就唔會雖要食K。食K都係所謂的失敗者,自己認為被社會放棄的一小部份人,為左逃避現狀。

好多時名校家庭生活應該不是問題,最主要是成績壓力大,要得到好成績不太易,加上家庭不諒解,好容易有錯敗感,走上迷 ...

原帖由 kittylock 於 09-8-6 17:34 發表
噢!又把學生食K仔的責任推到學校的頭上去?!

所有的錯似乎都是社會、學校的錯!難道學生自己全不需要負責任嗎?

這就是Y 世代的處世態度?可悲......

...

成績壓力大,要得到好成績不太易,加上家庭不諒解,好容易有錯敗感,走上迷糊的路.

完全唔明家陣好多人可以將以上既過程, 理解成可以接受既過程,理由,....然後站在道德高地反過來要求社會要包容,諒解做錯事既青少年......

其實要社會包容,諒解....首先是否要犯錯既青少年先認知自己做錯, 先承擔自己做錯既後果....然後才有改過自新既機會呢

原帖由 samuel89 於 09-8-6 18:28 發表

成績壓力大,要得到好成績不太易,加上家庭不諒解,好容易有錯敗感,走上迷糊的路.

完全唔明家陣好多人可以將以上既過程, 理解成可以接受既過程,理由,....然後站在道德高地反過來要求社會要包容,諒解做錯事既青少年.... ...

毒妹說:『所以錯就錯在自己無知,誤聽壞人說話,我錯,我錯。』如果懂講以上的說話,就代表佢地是大人。

唔懂包容,可來解決,OFF Topic。

原帖由 happyvalley 於 09-8-6 19:53 發表
毒妹說:『所以錯就錯在自己無知,誤聽壞人說話,我錯,我錯。』如果懂講以上的說話,就代表佢地是大人。

唔懂包容,可來解決,OFF Topic。

唔系嗎?...她講幾句你就信到十足....
甘講真系咪都可解決,OFF Topic。

傳統名校學生藏毒 - 唉!

同意各位所講每個人都有她/他的選擇並各有所好但最重要是認清楚自己誰錯誰對認知就最重要吸毒就是毒聰明的人不會毒自己你們是否聰明人

原帖由 happyvalley 於 09-8-6 17:20 發表

好多時名校家庭生活應該不是問題,最主要是成績壓力大,要得到好成績不太易,加上家庭不諒解,好容易有錯敗感,走上迷 ...

你又知咁多十優狀元一個都無濫藥,捉唔到未必等如無,但本人當然希望十優狀元們和大家都珍惜前途啦,但你真笑話,失敗者先至去吸毒濫藥,咁Michael Phelps又點呀,如果佢係失敗者咁我仲失敗,你就失敗中之失敗,寫一佰隻字咁嘅歪理,為啲濫藥吸毒青少年開脫,難為啲社工、家人、朋友、做咗咁多嘢幫佢哋去戒,被你輕描淡寫俾個藉口鼓勵佢哋去食番,呢啲唔係包容、諒解,係幫兇,是非不分,製造更多毒蟲遺害社會。

還有,我們重視青少年嚴重濫藥吸毒的問題,是整個社會接班人的大是大非問題,無論街頭童黨、屋邨小孩、名校學生、Band3學生、都應該一視同仁,幫他們正視這個問題,無須標韱名校生藏毒,好似有錢佬富婆高買一樣,有乜嘢稀奇。

醒目開學勳章

菲比斯是一個很好的例子說明濫藥/吸毒者不盡是失敗者。 事業有成者亦如是!Danny Chan 是另一個例子。

濫藥/吸毒者多是逃避現實壓力之輩,借助毒品在迷幻中減壓,實在大錯持錯!不但陪了個人的健康和前途,也可能送上寶貴的生命....

我們理應遣責這種不當行為和協助學生們更生回歸正途,而不是找萬千藉口去為他們開脫自己應付的責任!

原帖由 greendotdot 於 09-8-7 00:12 發表

你又知咁多十優狀元一個都無濫藥,捉唔到未必等如無,但本人當然希望十優狀元們和大家都珍惜前途啦,但你真笑話,失敗者先至去吸毒濫藥,咁Michael Phelps又點呀,如果佢係失敗者咁我仲失敗,你就失敗中之失敗,寫一佰隻字咁嘅歪理 ...

原帖由 greendotdot 於 09-8-7 00:12 發表
你又知咁多十優狀元一個都無濫藥,捉唔到未必等如無,但本人當然希望十優狀元們和大家都珍惜前途啦,但你真笑話,失敗者先至去吸毒濫藥,咁Michael Phelps又點呀,如果佢係失敗者咁我仲失敗,你就失敗中之失敗,寫一佰隻字咁嘅歪理 ...

而家d傳媒就好似心理專家甘....一有d悲劇, 青少年問題新聞....佢地一定可以寫到當事人既背景...繼而推論出:學生吸毒系受到壓力引致, 名人高買系受到壓力or強逼症,倫常慘劇系因為包2奶or紅杏出牆.....睇完諸如此類推論...而家港人d思維咪出現左佢d結論甘:失敗者先至去吸毒濫藥.....跟著就"愛心爆棚"到話要包容, 諒解....

呢班名人濫藥, 正正可以比小朋友作為反面教材,  令小朋友明白濫藥的壞處!!!  以菲比斯為例, 阿仔見佢今次游水成績差, 阿仔都覺得係因為他濫藥!!  這些例子可以比阿仔反思, 當然我會在旁輔導及解決!!   

原帖由 kittylock 於 09-8-7 11:21 發表
菲比斯是一個很好的例子說明濫藥/吸毒者不盡是失敗者。 事業有成者亦如是!Danny Chan 是另一個例子。

濫藥/吸毒者多是逃避現實壓力之輩,借助毒品在迷幻中減壓,實在大錯持錯!不但陪了個人的健康和前途,也可能送上寶貴的生 ...

青少年吸毒問題, 係香港社會整體問題, 唔關名唔名校事喎. 我覺得家庭關懷係好重要.

醒目開學勳章

基本上吸毒問題已發展成世界性的問題,成為一股洪流(潮流?)!

你看今天報章頭版大字標題有關酒井法子拒捕失蹤案,再加上前排菲比斯的吸毒新聞,便知"毒禍"已無遠弗屆地滲透地球村每一角落!

作為家長責任重大,更加要教導子女是非對錯,堅定不移向毒品說不,避免毒品有機可乘!

原帖由 Glau 於 09-8-7 17:03 發表
青少年吸毒問題, 係香港社會整體問題, 唔關名唔名校事喎. 我覺得家庭關懷係好重要.

成功者百份比有幾多?咪整個社會既人都要吸毒?吸唔吸係睇自己既啫,而家d細路咩觀念都無,一味就係識搵借口
‹ 上一主題|下一主題