用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇是否漸失傳統名校地位
樓主: samuel89
go

英皇是否漸失傳統名校地位 [複製鏈接]

原帖由 samuel89 於 09-8-8 14:29 發表

哦....甘情況...梁絕對唔系"尖子'....不過肯定系"叻仔"..

振英哥的父親是警察,做咗36年,守過港督府,當年好多警察家庭,就算做散仔,家境唔太好,啲子女都排住隊去英國升學,因為祇要夠年資,可以申請警察福利助學金,重好過一般公務員申請果種,一年重有張免費來回機票返香港探親,咁俾你揀你會唔會留低係香港被填鴨!

振英哥係叻就肯定啦,不過唔怕得罪,幫子女改名有時真係好緊要,如果個名跟住自己一世,就要求神拜佛成世都唔好改朝換代.....攪吓笑啫,有怪莫怪。

英雄莫問出處,睇吓馬時亨咁,HKU third-class honours畢業,但他成功建立人際網絡的能力,唔係所謂尖子能夠做得咁成功。個人認為讀書叻唔等於處世都叻

原帖由 畢學武 於 09-8-8 18:22 發表
King's 成績一向比SPC, SSC好,近年應該都係,WYK唔知。
King's 學生多年來和其他學校一樣,有人係King,有人係屎。

我就記得30幾年前,King's (英皇) 和 Queen's (皇仁)  齊名,確是風頭一時無兩, 當年他們的畢業生入去HKU,情況就如今日的軒小上午和下午校入皇仁咁,現在好多資深醫生唔少都是由King's 入HKU醫學院畢業。當年King's 收過F6女仔添。

不過世事如棋,今天的Queen's 仍然紅極一時,但今天的King's 就今非昔比,情況和九龍區的伊利沙伯中學如出一轍,當年的QE都是多少讀書叻的學生首選!

原帖由 慧妮會員 於 09-8-8 21:51 發表

greendotdot,

想請問:聽聞當年係由於BPS冇理科而令KING'S男校收女生此說是否屬實?

我記得當年BPS中五都有理科喎,中六我就唔肯定,但King's收F6女生都唔一定收來自官校啩,當年都有天主教男中學F6收女生啦,天主教會都可以突破,證明香港上一代人的成功並非僥倖,勤力捱得苦仲要識變通。

不過你好像暗示緊政府現在的某些政策....聽講有啲官小一定要收一些無學校肯收的新移民子弟插班。啲官中又要收番大部分官小的畢業學生,咁樣唔知對官校的整體成績...

原帖由 畢學武 於 09-8-9 00:08 發表
振英哥一定是叻仔,不過當年升中六應該是King's 仔的首選,振英哥71年中五畢業74年理工高級文憑畢業,King's 76年金禧紀念有人見過佢,佢1977年布裏斯托理工學院 畢業,佢應該衹是讀了一年top-up degree,而布裏斯托理工學 ...

我又咁估,話就話可以申請警察福利助學金交學費啫,但係當年要用英鎊自己俾生活費(港紙十萬八萬一年),振英哥話過他求學時生活都算艱苦,在英國有無去酒樓做part-time幫補吓就唔知啦(犯法),不過當年在HK Poly讀完張Higher Dip去英國的Poly讀一年就攞個first degree,去University就要讀兩年,大家都攞first degree,但振英哥早一年畢業,慳一年錢,又早人一年揾工揾錢,年資又多咗,佢讀果科咁專業,經驗好重要,佢咁叻仔,條數相信佢會係咁計。如果你講果間係Bristol Polytechnic,當年都唔算差。

原帖由 畢學武 於 09-8-9 18:34 發表
呢個有可能,振英哥和劉山青71年5B班畢業,即是中四考全級四十至八十,算中上。中五入HKPoly HD都不容易,當年Surveying 好似得Poly有開,HD畢業加考試加經驗已經可做Charter Surveyer,好多Poly畢業生留學都是過吓瘾、還 ...

咁講估計你也是當年的King's仔罷,難得聽到有人都咁體裇啲需要幫助的人,不愧是香港七八十年代受教育的中堅份子,對社會有承擔。新一代被寵壞了,父母太溺愛,又抵受唔住太多物質引誘,加埋個福利社會,價值觀變晒質...

其實有啲人唔鍾意振英哥,都怪佢個八萬五死橋,累到幾多中產雞毛鴨血,緊係誓神劈願駡佢,但我就估老董好心做壞事,身為船王長子都想幫香港社會做啲嘢,抄新加坡果套過嚟,讓人人有屋住,咁振英哥的意見咪對號入座囉,點知個figure計錯咗數,好似美國佬依家印銀紙咁,又唔用漸盡式慢慢加上去試吓,皆因為老董更唔信任啲公務員,落得如此收場。相比之下,老董對社會係有心無力,對下屬有情義,曾Sir就想做好自己份工,取悅其上師多過服務市民,對下屬更...

如果現在由我揀,兩害選其輕,我都會在曾xx、唐xx、梁xx、甚至xxx娥之中楝果個King's仔。

原帖由 davidmimi 於 09-8-10 17:04 發表
升中派位係4成自行6成派位,點解仲用以前那套看名校呢??名校自行收番來的4成學生,個個都係精英,餘下6成都係講彩數的,隨時派到全部band 1尾回來的.

即使轉做直資,好似DBS or SPCC,雖然收生質素較平均,但始終要俾錢,最 ...

呢位朋友真係好心水清,講出咗依家個big picture,既簡單又清楚,如果我們仍然用「傳統角度」去評價現在的所謂「傳統名校」,當然就會有咁多問題質疑她們是否褪色!試想想,政府多年當學校、老師、學生係白老鼠咁舞,有幾多間傳統名校還能夠保持她們過往的政策、校風、傳統等。

有中學根本唔准學生報9科,咁邊有十優狀元。

個人最欣賞是九龍華仁,真正薪火相傳的傳统名校,華仁教會真係為栽培年青人辦學,窮鬼個仔和有錢佬個仔都一視同仁,深水埗(全港最窮的區)、油蔴地等好多新移民子弟和基層家庭子弟都有機會入去讀(官校King's就話政府政策啫),有人都講依家啲精英補習風氣高漲啦,講得難聽:有錢補習就攞A機會大啲,佢哋無錢補習,九華校風又唔谷死讀書,公開試整體成績當然是比下去,不過,個別成績都有很多好叻。

不過,最近換咗新校長,政策唔知有無變化。

原帖由 cman_li 於 09-8-10 21:47 發表

基本上是政府教育政策的問題,Spcc不是轉直資妳女兒本應在貴區最top的津貼學校就讀。妳又知否直資中學(e.g. spcc)拿左政府資助而走去辦 IB 課程(Non NSS curriculum) 是不合理(甚至違規),但如不辦IB 課程,學校營運同資 ...

打從政府政策容許津校轉直資,巳經是個鬧劇,不但加深基層和中產學生的矛盾,學校更變成家長的名利場。營辦直資學校,不再叫辦學,係商業社會的一盤生意,好似電盈咁,生意唔好炒人,被市民鬧無社會責任,咁唔炒人蝕到入肉,又被股東鬧管理不善;營商之道,唔怪得佢用方法搶客。如果違規?違法?我唔清楚,唔敢評論。就算津校,唔夠學生咪被教育局陰乾,殺校,都想盡方法求存啦。

不過咁多間直資,個人最欣賞還是SPCC。

原帖由 samuel89 於 09-8-10 18:36 發表

點解唔俾能者選校先呢?
在家中你可以講親情...但如果有極端例子, 要出去賺錢養家既系唔系可以食先走先呢....如果無能力出去賺錢又食得慢既是否要為尊嚴要親人一直甘等呢, 甚至等到全家都無競爭力呢
但唔俾 ...

點解能者選校先呢?
都係其中一個方法,排隊、抽簽又是另一個選擇,平庸人話抽簽公平啲,叻仔咪話「能者居之」至公道,政府多年來咪將呢樣嘢改來改去!

如果你們認同子女能夠有快樂的校園生活,對子女將來成長、處世,會有深遠影響。咁係咪首選要揀間最適合子女自己嘅,並不是公認最Top最Best的學校呀?如果人人都咁諗去揀,就算用能者選校先的方法,結果出來,我絕對不相信,啲精英尖子會全部揀晒名校讀囉,咁精英教育咪係未必個個都接受。

我覺得學習環境,唔係咁樣「非黑即白」,有很多微妙變化在其中,好似新界很多屋邨學校都不乏尖子,同非尖子同學一樣相處愉快,有另一種互動的化學作用,成績好的學生教吓同學,都唔算拖累他發展,尖子都未必十全十美,人與人之間相處,可以互相幫助、互補不足,你們所謂「分類施教」,祇不過用學業成績分類,子女學習係全方位,待人處世、包容、樂助、正義感、承擔、誠信、關心等等,都不能在學業成績上反影,點算分類施教。

「古之欲明明德於天下者,先治其國。欲治其國者,先齊其家。欲齊其家者,先修其身。欲修其身者,先正其心。」
在家中你可以講親情...但如果有極端例子, 要出去賺錢養家既系唔系可以食先走先呢....如果無能力出去賺錢又食得慢既是否要為尊嚴要親人一直甘等呢, 甚至等到全家都無競爭力呢

家裏父母年邁,甚至家人有病,無能力生產,都並不是我們的負累,一家人須要互相尊重包容,請不要舉例一些刻薄的例子,會教壞子女。

原帖由 davidmimi 於 09-8-11 12:45 發表
以現今態度來看,傳統名校的優點不止於"成績",而是對學生一份"愛".

要做好會考成績,好難嗎??F1起每年將不達標的學生留班或趕出校,每年淘汰5%瘀血,再收5%轉校尖子,去到F5,已經大部分係尖子啦...還要擔心會成績差嗎??
...

啲人講學校成績講到炒股票咁係佢哋無知,嘩眾取寵的人無須理會,生命可貴,唔好咁介意!

聽你咁講,我更加敬佩九龍華仁佢哋嘅辦學精神。

原帖由 samuel89 於 09-8-11 11:12 發表

我舉例的系極端,冷血...但現實往往系殘酷,...唔講唔等於唔會發生,....況且反面教材未必會教壞子女。

現實係有殘酷的一面,亦都有相對美好的一面,大家嘗試樂觀地想想現實中美好的地方,或者可以減少社會上的怨氣。「樹欲靜時風不止,子欲養時親不在,滿目青山空望眼,勸君惜取眼前人。」表達對家人的關愛很重要,互相體諒,偶爾看到有些父母與子女像好朋友般相處,十分佩服。

原帖由 samuel89 於 09-8-11 14:25 發表

而家你是否贊同我之前舉個涼薄的「反面教材http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=83&cb=12345618&n=abe6460f」不會出現你之前講既:請不要舉例一些刻薄的例子,會教壞子女。情況吧 ....其實任 ...

samuel89:多謝提點,可能太心急,自己都覺得舉例不恰當。不過,我覺得「殘酷」令年青人變得太現實,如果求學時可以多「美好」,尋找自己的理想,雖然可能係發個春夢,但將來老咗都留番個寶貴的回憶。偶爾問吓啲同事,記唔記得學生時代嘅嘢,答案多數係「點記得呀!」

慧妮會員:
相反我只知道一個道理:今天不用時間換取知識,他日就需用時間及勞力才可換取金錢

我不甚認同這個說法,如果你認為不應自欺欺人,我覺得應該修改為:
相反我只知道一個道理:今天不用時間換取「成績」,他日就需用時間及勞力才可換取金錢

不過我覺得將來如果須要換取金錢,畢業成績優異是有幫助,但更重要是Job Competency,經驗、人際關係等,個人認為忍耐最重要,幾叻仔幾叻女都無份不勞而獲又唔花時間嘅荀工。

此外,愚見認為人生過程是不斷吸收知識(所謂Life Learning),有一次阿囝坐巴士時問我:「工人掘路好好玩,」我咪話:「如果唔俾心機讀書,大個仔要幫手一齊掘路啦,」阿囝話:「我唔識喎?」我話:「唔識咪學囉,嗱,有學問,地底有煤氣喉、電纜等、工人都要識得睇住幅圖,掘錯咗會爆炸!」阿囝驚說:「咁我俾心機讀書囉,咁危險,你都叫啲工人俾心機讀書啦,」我話:「咁揾邊個掘呀?無人修路你坐架巴士點行呀?」        原來社會上各階層都有其貢獻,互相倚靠,咁依家子女全民教育,第日揾邊個做基層...

學校係授業解惑的地方,如將子女為人處世,品德的教育也全依賴學校,那學校的責任亦太大啦!

絕對同意為人處世,品德的教育,學校祇是負上部份責任,家長梗係要負最大責任啦,好似啲學科咁,如果家長識教嘅,屋企都會指導吓子女,我以為「家長責任」呢樣嘢唔駛刻意講出嚟,大家都會心照嘅添。

原帖由 慧妮會員 於 09-8-12 22:28 發表
不過我覺得將來如果須要換取金錢,畢業成績優異是有幫助,但更重要是Job Competency,經驗、人際關係等,個人認為忍耐最重要,幾叻仔幾叻女都無份不勞而獲又唔花時間嘅荀工。

greendotdot,

無疑我都認同經驗及人際關係十分 ...

這個睇法我120%同意!

原帖由 cman_li 於 09-8-15 16:30 發表
今日睇見HSBC請人同埋D大學生去求職,完全感受到選中學不外如是。唉,入左HSBC又如何?.........都要自己努力先得

也不盡然。

古語有云:「 飛鳥盡, 良弓藏; 狡兔死, 走狗烹。」

企業口口聲聲話必須向股東交待,營運要講効率,HSBC幾個月前栽員時咪一樣大刀濶斧,GBO, PRO, Teller, RM, WMM, CSM, COM等等全部要交數,無論你幾努力 、performance appraisal幾靚、做咗幾十年幾老臣子,拉埋你一邊叫你攞番自己個手袋或公事包走人,枱面個人物品會速遞去屋企。打工仔,食得鹹魚抵得渴,東家唔打咪打西家,相對而言,求學時期確是很單純,自己肯努力,真係有「半斤八兩」咁理想!

原帖由 cman_li 於 09-8-16 12:48 發表
銀行(e.g. Hang Seng)跟投資銀行(e.g.UBS,RBS)是有分別,不關作風保守輿否。其實係HSBC走錯方向,想做武林盟主。

當大多數人滿足了基本與實際需要,想要的東西就愈來愈多、愈來愈好,開始變得貪婪!甚麽大小企業的管理層和股東又咪係「人」,大家處境不同,當然有不同的想法和做法,現在我批評人家,當角色對調時,人家又批評番我 ... 依家學校教年青人反思,我覺得要先讓年青人反思待人處世如何找出一個平衡點。無論處境點樣變,但自己守着的道德底線不變,咪心安理得囉。

看看其中一個至高境界的例子:81歲人巳經擁有很多好東西,乎復何求?但是 ...

http://www.youtube.com/watch?v=TZE9tfm8GPQ

http://www.youtube.com/watch?v=Gb0JcNgjTWY

小朋友偶爾打開垃圾桶,會笑說:「嘩! 心曠神怡。」

原帖由 samuel89 於 09-9-17 11:38 發表

原來天文台長林超英都系KING'S仔

橫睇掂睇"超英"哥點都政治正確過"振英"哥啦

真係服咗你!

不過我係你就唔好再提呢啲政治敏感嘅嘢,連吳敦義嚟香港都揾佢唔揾bow tie,下屆佢都高唱入雲,小心秋後算帳!

原帖由 samuel89 於 09-9-17 13:28 發表

有甘嚴重咩
就算下屆系佢....香港回歸都未夠50年啦...應該唔驚卦..mouth:" />

我諗我地咁愛我們偉大的祖國...應該唔驚卦..mouth:" />
‹ 上一主題|下一主題