用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女女只前面門牙生左斜左, 點算.
go

女女只前面門牙生左斜左, 點算. [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 goodmama2003 於 09-7-31 00:34 發表
女女只前面門牙生左斜左, 點算.有沒得救呢 ?
係咪5-6歲,不用擔心,只要叫佢用條利頂多d,人哋話自然會直番d.....

如果見到已經出緊新牙,是否應該立即去脫牙?抑或由得它自動會脫落?

原帖由 moooon 於 09-7-31 10:28 發表
如果見到已經出緊新牙,是否應該立即去脫牙?抑或由得它自動會脫落?

新牙會將 d 乳齒脫落的,自然的。

原帖由 happyvalley 於 09-7-31 11:41 發表

新牙會將 d 乳齒脫落的,自然的。

去阿公牙科保健check下啦,打电話約時間就得,no pay
無知是福

聽講見到恆齒出,就要盡快"搖"nut 隻乳齒(通常開始鬆),否則隻恆齒會生歪,唔知係咪真?

但我媽咪話用條脷頂啲新牙會引致"削"牙。

原帖由 wingyeunglilo 於 09-7-31 00:55 發表
係咪5-6歲,不用擔心,只要叫佢用條利頂多d,人哋話自然會直番d.....:lover:

囝囝5歲幾已脫落了6隻乳齒,中間下面4隻已完整長出, 但上面大門牙5個月還是封住, 一啲新牙齒也見不到, 有沒有問題呢?

你可以去牙科保健去看看,佢地會同你小朋友檢查,不過就要等等排籌,不用比錢
原帖由 goodmama2003 於 31/7/2009 00:34 發表
女女只前面門牙生左斜左, 點算.有沒得救呢 ?

原帖由 winniemingchu 於 09-7-31 14:30 發表
囝囝5歲幾已脫落了6隻乳齒,中間下面4隻已完整長出, 但上面大門牙5個月還是封住, 一啲新牙齒也見不到, 有沒有問題呢?

上面門牙差不多要等1年,沒有問題的!

因為乳齒未脫落,所以新牙便要斜生,如果乳齒很快可以脫落,新牙便會移正,我見過朋友的囝沒有理會,見牙科保健醫生話沒辦法將來要做牙科矯正.

初初見到小朋友出牙的時候,第一時間帶他看牙醫,以為一定會剝牙,點知醫生說不用剝,只說由得它自然脫落,之後過了一個月,眼見新牙出到一半高度,但舊牙又未脫落,看著又似生得有少少斜,於是,再看另一牙醫,說法也是一樣!

為何牙醫不為小孩脫牙?不是脫了舊牙去長新牙會好一點的嗎?

牙科保健D醫生話:「如果未夠時間自己自然脫掉,就幇它脫去,其它的牙齒就會移位呀!」
原帖由 moooon 於 1/8/2009 14:13 發表
初初見到小朋友出牙的時候,第一時間帶他看牙醫,以為一定會剝牙,點知醫生說不用剝,只說由得它自然脫落,之後過了一個月,眼見新牙出到一半高度,但舊牙又未脫落,看著又似生得有少少斜,於是,再看另一牙醫,說法也是一樣!

為何牙醫不為 ...

我囝囝的牙醫則馬上幫他剝牙,究竟應怎樣處理才正確?

原帖由 moooon 於 09-8-1 14:13 發表

為何牙醫不為 ...

原帖由 CHIULHJ 於 09-8-3 17:02 發表
我囝囝的牙醫則馬上幫他剝牙,究竟應怎樣處理才正確?

我都認同應由乳齒自然脫落,睇過資料,我理解係因為乳齒可以幫恆齒"霸住"個位,如果夾硬脫去,牙肉會好快收縮,反而可能會令到恆齒失去方向而出歪左,唔知我有冇理解錯

其實乳齒初出時歪離歪斜應該唔駛太擔心,遲下恆齒出得7788就會迫番齊整,牙齒就係咁神奇,我13歲既大仔就係其中一個例子

我囝都係咁呀, 生了新牙, 但舊牙仲没脫, 我有聽其他媽媽的意見, 都係二種意見
今晚都係睇下牙醫點講先~
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

Hi grace_xian,

請問你囝囝的牙醫有什麼 comment?

原帖由 grace_xian 於 09-8-4 16:14 發表
我囝都係咁呀, 生了新牙, 但舊牙仲没脫, 我有聽其他媽媽的意見, 都係二種意見
今晚都係睇下牙醫點講先~

我初初同妳做法一樣, 點知醫生說不用剝, 然後過了一個月多, 係麥xx食雪糕新地時, 就自然脫落了, 不過, 我之前同囡囡講牙齒會隨時脫落, 不要吞落肚. 現在過了3個月, 牙齒明顯沒有之前這麼斜.

原帖由 moooon 於 09-8-1 14:13 發表

為何牙醫不為 ...

小朋友出生時有本粉藍(男仔)/粉紅(女仔)書仔,入面有講出恆齒既age, 你可以參考下。

原帖由 winniemingchu 於 09-7-31 14:30 發表

我反而唔同意。

囝囝下門牙(乳齒)開始鬆,我地無理佢,但當我見到門牙(乳齒)後面有新牙(恆齒)出,又因為乳齒未脫落,隻新牙斜左(係舊牙後面生長),所以我經常叫囝囝搖隻乳齒,等佢快啲脫落,比番個位隻新牙仔,終於隻新牙未出至1/4,隻舊牙就脫落左,新牙就慢慢生番正,so far 囝囝既恆齒都非常齊整。

原帖由 丸媽媽 於 09-8-4 13:10 發表

我都認同應由乳齒自然脫落,睇過資料,我理解係因為乳齒可以幫恆齒"霸住"個位,如果夾硬脫去,牙肉會好快收縮,反而可能會令到恆齒失去方向而出歪左,唔知我有冇理解錯

其實乳齒初出時歪離歪斜應該唔駛太擔心,遲 ...

‹ 上一主題|下一主題