用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網小一選校
樓主: 燕尾蝶
go

12網小一選校 [複製鏈接]

請問寶覺小學好不好?
及玫瑰崗?
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

醒目開學勳章 王國長老

根據小學概覽數字, 寶覺由小一至小六都只有一班, 如果某年收生不足, 就有機會殺校
玫瑰崗小學應該ok, 中學部就差d

請問各位.在即將到來的9月份.自行選校.當我們到心儀的小學交表格的時候.需要遞交什麼文件或者是否需要一些什麼信件以表示誠意呢

醒目開學勳章 王國長老

除左一般政府要求既文件, 有d學校會要求一個or幾個回郵信封, 最好直接打去問
至於其他信件/portfolio, 有學校會收, 有d唔會收, 反正收左佢地都唔可以揀學生(not until明年6月放榜後), 都係問左先啦(唔係問需唔需要, 佢地一定答唔需要, 而係問係咪帶左黎都唔會收, 明唔明 ?)

原帖由 燕尾蝶 於 09-8-4 09:32 AM 發表
請問各位.在即將到來的9月份.自行選校.當我們到心儀的小學交表格的時候.需要遞交什麼文件或者是否需要一些什麼信件以表示誠意呢

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-4 09:48 發表
除左一般政府要求既文件, 有d學校會要求一個or幾個回郵信封, 最好直接打去問
至於其他信件/portfolio, 有學校會收, 有d唔會收, 反正收左佢地都唔可以揀學生(not until明年6月放榜後), 都係問左先啦(唔係問需唔需要,  ...

THANKS!

我個女性格活潑好動,坐唔定,請各位幫我分析下以下三間學校邊間適合D:
軒小上午校,聖保祿天主教小學,聖方濟各小學
請問呢三間小學邊間谷D,邊間淺D,邊間老師有愛心D.三間都有聯繫或直屬中學,咁邊間既中學好D呢?
唔該各位高手比D意見.

唔該有冇人可以幫我分析下以下三間小學:
軒小上午校,聖保祿天主教小學,聖方濟各小學

聖方濟各小學都係我首選,但佢得10分,相信好難入到,而我大仔就讀緊聖雅各二年班,其實我女要入聖雅各就一定冇問題,但我此終想個女讀女校

sammili

我想請問一下, 你大仔讀緊既聖雅各你覺得好唔好呢?
聖雅各係咪你初時既第一志願嚟架? 咁你係有15分定20分入到呢?
我見net 12既學校多數20分以上收生, 我都係得15分, 出年會搬到灣仔住, so, 有點擔心唔夠資格選校~

醒目開學勳章

其實大部份學校(尤其有教會背景)都有好多20分入表, 所以round 1預咗唔得多, 亦不要太再乎round 1抽中與否, 因round 1只有20%(即100個位 round 1 只有20個位)俾計分類吧!!! 著眼點落round 2吧......

原帖由 HAPPY-BABY 於 09-9-17 00:32 發表
sammili

我想請問一下, 你大仔讀緊既聖雅各你覺得好唔好呢?
聖雅各係咪你初時既第一志願嚟架? 咁你係有15分定20分入到呢?
我見net 12既學校多數20分以上收生, 我都係得15分, 出年會搬到灣仔住, so, 有點擔心唔夠資 ...

請問12區有邊幾間好既男女校呢?我只知道軒小同聖雅各都幾好,其他就唔清楚.(我女講明唔讀女校)

醒目開學勳章

NET 12好的男女校仲有 "寶血小學"

原帖由 ggoo 於 09-9-17 09:58 發表
請問12區有邊幾間好既男女校呢?我只知道軒小同聖雅各都幾好,其他就唔清楚.(我女講明唔讀女校)

唔該臻媽,我女出年先報小一,你小朋友是米今年報呢?

醒目開學勳章

YES....

嚟緊留意下各校的OPEN DAY, 帶女女去睇多D, 或者佢會改觀!! 如女孩我會選聖方濟各, 很不錯呀, 又有中學, 各方面較平均, 聽講10/10/09 有OPEN DAY, 不防留意下及實地考察下!!!

原帖由 ggoo 於 09-9-17 11:54 發表
唔該臻媽,我女出年先報小一,你小朋友是米今年報呢?

各位媽咪, 我想請教下, 我係住 net 14 既, 但係我就好鐘意 net 12 既 marymount, 所以我想 1st round 跨網抽 marymount, 我都知 得 15分, chance 真係好渺茫, 但係如果吾試下, 好似好吾甘心咁, 同埋我都預左吾得. 所以到 2nd round時, 我想甲部第一志願都填 marymount, 第二志願就填軒小(上), 第三志願揀st. paul. 各位媽咪, 可以俾d 意見嗎? many tks!

醒目開學勳章

1st round 只計分,同網無關。20分抽MPS都係一半半(或更細),15分機會係零。

2nd round 甲一MPS,機會極微;12本網乙一MPS,都未必得。

唔係甘唔甘心既問題,而係遊戲規則既問題。以你既情况,勝算比較高既,只有搬去12網住,然後甲一乙一都填MPS,仲要講運氣。

原帖由 luiling 於 09-9-17 12:35 發表
各位媽咪, 我想請教下, 我係住 net 14 既, 但係我就好鐘意 net 12 既 marymount, 所以我想 1st round 跨網抽 marymount, 我都知 得 15分, chance 真係好渺茫, 但係如果吾試下, 好似好吾甘心咁, 同埋我都預左吾得. 所 ...

醒目開學勳章

以你情況, ROUND 1只得15分選瑪莉曼機會應該接近"0", 而ROUND 2甲部全選跨區小學, 甲部只佔5%, 即如總收生100個, 只有5個, 仲唔只俾跨區抽, 係跨區+本區抽, 機會有幾大只行衡量吧!!! 而甲2及甲3所選的都係NET 12大熱之選, 放甲一都未必有機會, 何況甲2/3, 你的排位有點兒進取及浪費機會吧?!?! 以你的喜好全是NET 12, 可能的情況下, 搬去NET 12會好D, 即便係NET 12, 建議如最心儀在跨區, 放於甲一, 甲二放本區最心儀, 如最心儀在本區, 咁放甲一, 另乙1(只限本區選校)=甲一/甲二之選, 乙2仍可係大熱, 但乙三最好唔好再選大熱, 否則浪費機會之餘, 仲有可能入不到首3志願吧!!!

原帖由 luiling 於 09-9-17 12:35 發表
各位媽咪, 我想請教下, 我係住 net 14 既, 但係我就好鐘意 net 12 既 marymount, 所以我想 1st round 跨網抽 marymount, 我都知 得 15分, chance 真係好渺茫, 但係如果吾試下, 好似好吾甘心咁, 同埋我都預左吾得. 所 ...

15分抽軒小上午或下午有機會嗎?

醒目開學勳章

過往幾年都有15分中籤的人, 但唔好預多, 將希望放於ROUND 2, ROUND 1當嘗試心態, 15分中咗當中獎吧!!!

原帖由 AS1210 於 09-9-17 13:51 發表
15分抽軒小上午或下午有機會嗎?

回覆 2# 臻媽 的文章

臻媽 & yongxin, tks 你地寶貴意見.  當然, 我都好想搬去 net 12, 但係現時經濟上實在負擔吾起因為仲供緊樓.  如果依你既睇法. 叩門機會大嗎?  我聽同事講過話如果到6月大抽獎後你吾鐘意派俾你個間學校, 可以去叩門, 收左你都可以轉.  係呢, 請問你地知吾知 marymount 有無叩門位?  tks!
‹ 上一主題|下一主題