用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 09/10 K1家長
樓主: noelyip
go

09/10 K1家長 [複製鏈接]

我囡囡咪日日叫我同daddy扮同學仔, 佢就扮林老師囉, 扮放學唱goodbye歌, 跟住就等叫車號上校車, 我地動作慢d, 佢就好緊張咁叫快d上校車, 話好快就走啦, 佢個表情真係比佢笑死, 唔知學校d老師係咪都係咁緊張呢! 佢可以將學校既野模仿哂出嚟, 所以大約知道佢地係學校做緊乜野都好既!

彤彤呢, 佢係屋企有無同你講學校d野或者教你唱乜野歌呀!

我估佢地小朋友返學就一定有壓力, 好似亞女同我講, 話老師同佢地講上堂唔可以走來走去, 玩同傾計, 要佢地坐低定定聽老師講野, 都唔係一時之間可以做得好, 耐性始終要慢慢培養, 希望佢地遲下會適應過來吧.
我個女都係, 晚晚都唔係好願入房瞓覺, 有時仲同我講話唔眼瞓, 唔想瞓, 比佢激死, 現在我每晚叫佢10:00入房講故事, 唱歌同抱一陣先瞓覺, 攪得嚟都10:15, 第二日8:00起床, 8:30上校車, 放學回家中午就瞓一個鐘午睡, 其實個時間安排都好好, 你地話係咪

我個女都成日問聽日駛唔駛番學,可能仲係適應中啩! 佢以前讀個間n1都有打嚟話我知係學校點樣情況, 仲叫我放心, 唔駛擔心佢, 但似間又無喎, 真係唔知係暫時未有定係全部學校k1班已經無依樣野嘞

原帖由 stephanielum 於 09-9-9 14:55 發表
我囡囡咪日日叫我同daddy扮同學仔, 佢就扮林老師囉, 扮放學唱goodbye歌, 跟住就等叫車號上校車, 我地動作慢d, 佢就好緊張咁叫快d上校車, 話好快就走啦, 佢個表情真係比佢笑死, 唔知學校d老師係咪都係咁緊張呢! 佢可 ...

嘩!琳琳講說話好叻喎!

彤彤講說話喱方面就一向麻麻,佢只係同我講每日食咩茶點咋!以前讀N1時佢就最鐘意扮老師幫同學點名,叫完名之後仲會話:叻仔/叻女!
但宜家就無咁做喎.....
佢淨係成日問我地佢乖唔乖咋?

不過講真,彤彤又真係好似乖左少少喎,因為佢一向係好動活躍型,妳話老師要求佢上堂要坐定定唔准走唔准玩,我諗對佢黎講又真係會幾辛苦幾大考驗嫁! 哈哈!

原帖由 stephanielum 於 09-9-9 15:14 發表
我估佢地小朋友返學就一定有壓力, 好似亞女同我講, 話老師同佢地講上堂唔可以走來走去, 玩同傾計, 要佢地坐低定定聽老師講野, 都唔係一時之間可以做得好, 耐性始終要慢慢培養, 希望佢地遲下會適應過來吧.
我個女都係 ...

我宜家都係十點左右就叫彤彤入房上牀,姐姐話大約十一點左右會瞓著,都算好過之前少少,早上就七點十五分左右起牀,食完早餐八點出門口,到下午我叫姐姐盡量俾佢早些瞓教,約一個鐘,咁安排似乎好少少,因為我之前無特別理佢瞓教既時間安排,結果搞到好夜至瞓得著,朝早又無精神好攰咁,咁會影響學校生活麻!

琳琳唔止講野叻, 仲成日駁咀! 彤彤可能仲未熟學校環境, 你可以問多d佢係學校既野, 等佢多d表達出來, 我日日都問佢今日係學校做乜, 林老師教你地乜野歌仔, 茶點食咗乜之類....
琳琳成日同我講話好鍾意同羅雯晞(大約譯音)玩, 我問佢點解, 佢話佢好好人喎! 彤彤呢, 有無話同邊個玩呀!

原帖由 noelyip 於 09-9-10 10:58 發表

嘩!琳琳講說話好叻喎!

彤彤講說話喱方面就一向麻麻,佢只係同我講每日食咩茶點咋!以前讀N1時佢就最鐘意扮老師幫同學點名,叫完名之後仲會話:叻仔/叻女!
但宜家就無咁做喎.....
佢淨係成日問我地佢乖唔乖咋?

不過講真,彤彤又 ...

彤彤咁早就要起身咪好辛苦囉, 佢有無扭計唔起身呀! 你個係頭站嚟架, 校車咁早接既?  我之前都擔心琳琳要早起身坐校車好辛苦唔習慣, 好在開學知道佢係最尾上車, 唔駛咁早起身, 宜家只係早之前返n1班早多三個字起身, 因為佢n1係樓下上咋!

原帖由 noelyip 於 09-9-10 11:07 發表

我宜家都係十點左右就叫彤彤入房上牀,姐姐話大約十一點左右會瞓著,都算好過之前少少,早上就七點十五分左右起牀,食完早餐八點出門口,到下午我叫姐姐盡量俾佢早些瞓教,約一個鐘,咁安排似乎好少少,因為我之前無特別理佢瞓教既 ...

我其實每日都有問彤彤係學校做過咩?甚至會引導佢有無做過咩?(我怕佢唔識講/形容)希望佢最少都答吓我有定無呀!但佢好多時都唔講嫁,反而有時就會話叫樓下clubhouse既小朋友叫佢地唔好搶佢D玩具:”咁做係唔乖既!(輕輕摸吓佢塊面)下次我叫媽咪買俾妳啦!”

原帖由 stephanielum 於 09-9-10 14:38 發表
彤彤咁早就要起身咪好辛苦囉, 佢有無扭計唔起身呀! 你個係頭站嚟架, 校車咁早接既?  我之前都擔心琳琳要早起身坐校車好辛苦唔習慣, 好在開學知道佢係最尾上車, 唔駛咁早起身, 宜家只係早之前返n1班早多三個字起身,  ...

彤彤宜家都係由姐姐帶佢番學,所以要早少少,我見我住屋苑都好同校既小朋友都係八點三左右出門,不過我就唔知佢地係頭定尾站啦!

姐姐話佢接放學既時候,好似唔係坐之前一入門口果張枱既?!唔知係佢地換左位定係放學前另作安排呢?

彤彤七點幾起牀都唔算好早,佢自細都係咁上下,不過我嫌佢太遲瞓教就真!

彤彤有時如果前一晚瞓得唔好都會褸吓計不肯起身,但我地會開DVD或者同佢玩吓或俾益力多引佢,一般都會搞掂既!

羅雯希?等我今晚番去問下佢同邊個小朋友玩先?不過我估佢未必識得講....

姐姐先頭同我講,今日放學彤彤唔捨得放學,Tidy Up完都仲想玩,唔知佢地玩咩咁開心呢?!等我問吓佢先...

各位媽咪你地好,呢幾日比較忙,唔知係我黑定係kathy黑呢,開學前我地全家去旅行,佢就跌親,(聯)了4針,開學頭一個星期就氣管敏感,(咳),剛星期六開始腸胃炎,到星期三先好返,可以返學,係唔係好黑呢

原帖由 candyckathybb 於 09-9-11 00:21 發表
各位媽咪你地好,呢幾日比較忙,唔知係我黑定係kathy黑呢,開學前我地全家去旅行,佢就跌親,(聯)了4針,開學頭一個星期就氣管敏感,(咳),剛星期六開始腸胃炎,到星期三先好返,可以返學,係唔係好黑呢 ...

又會咁既!咁真係要好好保重啦!咁Kathy宜家無事可以番學啦係未?

希望佢以後一切順利,開開心心上學去!

原帖由 stephanielum 於 09-9-10 14:18 發表
琳琳唔止講野叻, 仲成日駁咀! 彤彤可能仲未熟學校環境, 你可以問多d佢係學校既野, 等佢多d表達出來, 我日日都問佢今日係學校做乜, 林老師教你地乜野歌仔, 茶點食咗乜之類....
琳琳成日同我講話好鍾意同羅雯晞(大約 ...

我尋日番去問過彤彤,有無同其他小朋友玩,問佢知唔知同學仔個名,佢講佢地叫:同學仔喎!
不過最後佢都話識得一個叫Terry喎!

我昨晚問過琳琳, 佢話依然坐番開學時個位, 無轉位! 不過佢成日同我講話個羅雯希坐係佢隔離喎

亞女話係學校睇波兒, 仲成日係屋企唱波兒歌, 我話老師無教你地其他野咩, 佢話只係唱goodbye歌同茶點歌, 睇波兒同食茶點, 咁奇怪

原帖由 noelyip 於 09-9-10 17:30 發表
彤彤七點幾起牀都唔算好早,佢自細都係咁上下,不過我嫌佢太遲瞓教就真!

彤彤有時如果前一晚瞓得唔好都會褸吓計不肯起身,但我地會開DVD或者同佢玩吓或俾益力多引佢,一般都會搞掂既!

羅雯希?等我今晚番去問下佢同邊個小 ...

kathy 聯咗幾針咪好痛囉, 細既就肉痛, 大既就心痛, 咁佢現在個傷口仲痛唔痛呀, 真係一波三折!  我見第二版聖羅撒家長講話佢地個班都有幾個同學仔病咗番唔到學, 又係發燒囉! 近排開學會好多同學仔病, 遲下就會好d, 希望個個小朋友都身體健康啦!

原帖由 candyckathybb 於 09-9-11 00:21 發表
各位媽咪你地好,呢幾日比較忙,唔知係我黑定係kathy黑呢,開學前我地全家去旅行,佢就跌親,(聯)了4針,開學頭一個星期就氣管敏感,(咳),剛星期六開始腸胃炎,到星期三先好返,可以返學,係唔係好黑呢 ...

原帖由 stephanielum 於 09-9-11 11:21 發表
我昨晚問過琳琳, 佢話依然坐番開學時個位, 無轉位! 不過佢成日同我講話個羅雯希坐係佢隔離喎

亞女話係學校睇波兒, 仲成日係屋企唱波兒歌, 我話老師無教你地其他野咩, 佢話只係唱goodbye歌同茶點歌, 睇波 ...

果位羅雯希可能坐係琳琳左手邊呢!?

我都估係咁!  

原帖由 noelyip 於 09-9-11 14:56 發表

果位羅雯希可能坐係琳琳左手邊呢!?

學校個網頁公佈有兩單H1N1確診喎!咁點算呀?又停課一星期呀?

原帖由 noelyip 於 09-9-11 17:17 發表
學校個網頁公佈有兩單H1N1確診喎!咁點算呀?又停課一星期呀?

係呀! 老師打比我話依家未知須唔須要停課
Bernice

點解由開學到而家,從未有老師打過比我呢?我到而家先知道有2單H1N1,唔知明天學校有無人聽電話呢,星期一要唔要返學呢,今日聽另一個家長講先知,原來唔記得叫個小朋友落車的校車,就係kathy坐的2號車,好彩係聽聞話個司機同姨姨都換咗人.可能真係剛開學,問題比較多

hello你地好,我剛剛先睇到學校個網頁話有2單H1N1, 我囡今日放學返來流晒鼻水加有d咳,已睇醫生,暫時未有發燒,都有d驚喎,今晚佢仲同家姐一間房訓
‹ 上一主題|下一主題