用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 09/10 K1家長
go

09/10 K1家長 [複製鏈接]

請問有無九月入讀K1既家長呀?
   0    0    0    0

Hi, 我囡囡九月都讀K.1 上午班, 你呢!

Hi HI
我女女都係9月讀上午班呀.
原帖由 stephanielum 於 09-7-23 13:11 發表
Hi, 我囡囡九月都讀K.1 上午班, 你呢!
BeBu

各位妳地好!我囡囡彤彤都係讀上午班的,想問下係未八月廿二號無論上下午班都係一齊兩點到達聖羅撒書院嫁?

Hi!

My daughter will study in K1 am class at SRL Kg this coming September.

I will send and pick up her to school myself,how about u?  Or take  the nanny bus ?

Looking foward to see all of u soon!

我地住係將軍澳,印印姐姐話佢可以帶囡囡坐港鐵再轉火車,佢話應該無問題,因為之前係九龍塘都係咁~!

我問佢點解唔坐校車,佢話怕囡囡危險,寧願辛苦少少...

所以我諗住俾佢試吓先,唔得至坐校車/保母車

hi,

我都住將軍澳丫!!!
我就選擇坐校車,暫定8:20am上車.

恕我直言:
妳有冇考慮過其實早上繁忙時間港鐵同火車都很多人,加上又要轉來轉去,時間可能會仲耐.落火車後又要行至少10分鐘路程先到學校,如果落雨會仲煩.

放學小朋友已經好倦,仲要轉幾次車先回到家,仲可能冇位坐,我反而覺得辛苦.

印印姐姐送完小朋友返學後會去邊?在街上流連3個鐘?回家?一來一回時間都成2個鐘喇!咁小朋友lunch邊個整呀??

如果住得近學校,我當然贊成自己接送喇!但將軍澳算比較遠,交通又唔算方便,計落坐校車適合些少.

今年開始保姆車再唔接srl幼稚園生喇!因街車係唔可以駛入學校裹面上落車.大囡之前坐了3年街車,小囡今年要改坐校車了.

原帖由 noelyip 於 09-7-27 10:31 發表
我地住係將軍澳,印印姐姐話佢可以帶囡囡坐港鐵再轉火車,佢話應該無問題,因為之前係九龍塘都係咁~!

我問佢點解唔坐校車,佢話怕囡囡危險,寧願辛苦少少...

所以我諗住俾佢試吓先,唔得至坐校車/保母車 ...

hi, 我都好認同你既講法, 要轉來轉去, 大人同小朋友都辛苦, 而且囡囡上左學校, 印印姐姐去邊喎? 所以noelyip你要想清楚呀!  我住葵涌架, 因我要返工, 所以囡囡迦琳由印印姐姐同佢落樓等校車, 之後佢可以回家清潔屋企同準備午飯, 中午時候再落樓下等囡囡放學, 我覺得咁樣大家都比較好囉!  

原帖由 懿琳媽媽 於 09-7-27 16:43 發表
hi,

我都住將軍澳丫!!!

恕我直言:
妳有冇考慮過其實早上繁忙時間港鐵同火車都很多人,加上又要轉來轉去,時間可能會仲耐.落火車後又要行至少10分鐘路程先到學校,如果落雨會仲煩.

放 ...

hi, 我囡囡叫迦琳 Gavian, 你囡囡呢?

原帖由 bebu 於 09-7-23 19:56 發表
Hi HI
我女女都係9月讀上午班呀.

住將軍澳8:20上車幾好喎,唔洗太早起身.
有d屋企同學校同區既都要30分車程呀.
想問下放學返將軍澳幾點落車?

[quote]原帖由 懿琳媽媽 於 09-7-27 16:43 發表
hi,

我都住將軍澳丫!!!

fcatherinehk,

係丫!8:20am先上車又真係幾好架!
我見過有部份讀將軍澳區的幼稚園,都要8:15am就上校車架喇!

其實都要睇屬於站頭定站尾.我地上車差不多是站尾,所以遲上車,咁當然落車亦是比較遲,印象中好似是12:40pm.

實際時間要差不多8月尾先知,因每年乘車人數同地點都有唔同.以上時間是根據上年度的.

原帖由 fcatherinehk 於 09-7-28 04:10 發表
住將軍澳8:20上車幾好喎,唔洗太早起身.
有d屋企同學校同區既都要30分車程呀.
想問下放學返將軍澳幾點落車?

[quote]原帖由 懿琳媽媽 於 09-7-27 16:43 發表
hi, ...

回覆 7# 懿琳媽媽 的文章

多謝懿琳媽媽提醒,咁我都要諗清楚至得!

咁妳地係未已經通知左學校會坐校車嫁啦?

懿琳媽媽:

想問下架校車係唔係只係載SRL既學生? 架校車係邊類?(幾多坐位)

noelyip:

我打算開頭4-6個月自己湊個女返學放學,等佢適應左而我又了解學校既運作之後,先至比佢坐校車.

睇張相你個女女好靚女,眼大大,features好似鬼妹仔. 我個女完全相反,佢係未整容既日韓妹樣.

我睇SRL視學報告話有家長觀課,唔知K1有無呢? 或者家長義工我都想參與,可以了解學校同觀察個女表現.

我自己都住將軍澳. 小朋友係明德上車, 上年係8:10am 上車. 司機好準時. 真係好少遲到. 我亞女今年升k2.

我都建議你地都係坐校車好. 一來坐mtr轉火車, 個時間真係好長. 落車仲要行一段路, 帶住個細路, 都唔係講笑. 再加上工人姐姐出出入入好浪費時間, 加上萬一返學途中, 小朋友疲倦, 要姐姐抱, 就會再論盡d. 姐姐可能想自己帶, 因為有得出街, 唔做屋企野 (如有得罪, 唔好意思!). 佢地出左街, 就有excuse, 屋企d野又可能會做得冇咁好~~~

第二, 小朋友坐校車有佢個好處, 佢可以識多d小朋友, 佢地係車度玩, 講笑, 唱歌, 都會幾開心架. 不過有時就會學左d古靈精怪野囉~~~ 又會多咀. 媽咪就要留意下.

上年, 最初我都係想自己接送, 但計過都係時間問題, 所以最後決定坐校車.

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校校車(康和)當然只載SRL既學生呀, 你有問題可直接打去康和問 2788-0222
原帖由 fcatherinehk 於 09-7-30 16:54 發表

想問下架校車係唔係只係載SRL既學生? 架校車係邊類?(幾多坐位)
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都係住tko, 以我所知有好多小朋友都係住tko, 我亞女今年升k3喇, 我都想讚下司機同EE佢地真係好好好好好......
原帖由 rosactf9999 於 09-8-1 15:03 發表
我自己都住將軍澳. 小朋友係明德上車, 上年係8:10am 上車. 司機好準時. 真係好少遲到. 我亞女今年升k2.
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

可唔可以詳細講解吓點解妳話架校車咁好呀?等我都可以放心俾亞囡交俾佢地照顧

回覆 13# fcatherinehk 的文章

哈哈哈!妳真好眼,幅相真係一個混血既靚女黎,不過唔係我個囡,而係囡囡既表姐,佢今年五歲啦!佢住係美國,我囡囡無佢咁靚女,不過表姐仔係肥妹仔型,我個囡係骨排型,幅相係上個月我地去美國探佢地既時候影既,佢兩老表行埋一齊好好笑!

我都想知校車係唔係好好,又或者會唔會個別地區既校車司機同姨姨好? 我舊年/前年(唔記得)睇過srl forum有家長猛烈批評校車公司,話唔準時兼態度唔好,事實係點?

我暫時既安排係上午返學爸爸車,下午放學自己接.
不過我都同意大家話搭校車會對小朋友無咁辛苦,因為學校門口個位停唔到車,如果落雨就唔方便. 如果搭校車小朋友唔洗日晒雨淋,又唔洗行嚟行去,放左學已經好攰嫁啦。

noelyip,
唔怪得之咁靚女啦!

monkey妹,
你女女今年k3,你會否打算比佢讀srl 小學?
另外想問下,你女女呢屆既小朋友會否學好多野/父母較操練子女?

原帖由 於 09-8-3 10:48 發表
我都係住tko, 以我所知有好多小朋友都係住tko, 我亞女今年升k3喇, 我都想讚下司機同EE佢地真係好好好好好......
‹ 上一主題|下一主題