用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

原帖由 naffan 於 09-9-15 06:59 發表
Dear Khmama,

你好,請幫忙,我想向你請教以下各點

女兒今年小六,我家住沙田,她的學校在深水埔網,

小五成績:
a)呈分試全級28名,
b)成績表(全科A)全級考21(老師曾表示考1-40名為Band1生)

1.女兒曾表示不想入女校, ...

想問可以唔跟學校地區而按住址報中學的嗎?? 是否隨機抽按是派位誇區??
另第1次選2間中學時, 中學係米可以唔INTERVIEW小朋友?? 而唔IN小朋友, 是否失了此機會, 沒得再補上.

黃巴士

原帖由 khmama 於 09-9-21 22:24 發表

抽獎可以跟住址, 申請轉網就得啦. 自行就不限地區. 自行唔一定有得in, 大多數學校都係選部份學生見, 冇得見既學生當失敗, 唔會有得補上.

唔該灑.
多謝你的意見, 你使我地一班擔心的家長有所依靠.

謝!!

黃巴士

想問吓上年葵青區BAND1中學表, 如表列所示"林護"非保留學位76, 聯繫生位29. F.1開5班 = 180人, 則每班36人.
180-76(保留位)-29(聯繫生)-預約4位(叩門)=自行71人. 如是者上年自行是否收71人?? 但上年聯繫小學(25%額)已獲派(仁紀+仁立=37+66=103人)
但今年林護公佈2011年自行只收54人. 所以唔明白?? 請指教.
因為想預計葵青區中一學校是可夠BAND1生???
**如有錯請指教.**
黃巴士

原帖由 khmama 於 10-12-19 23:21 發表

條數係咁樣計既:
自行30% = 180人 x 30% = 54人
留班位5% = 180人x5% = 9人
抽獎 = 180人 - 54人 - 9人 = 117人
聯繫25% = 117人 x 25% = 29人
甲部抽獎餘額10%= 88人 x10% = 9人
乙部抽獎 = 76人葵青, 2人荃灣
仲 ...

Khmama,
明白灑. THANKS!!
想請問如葵青區有4K P.6生, 是否全區計, 分3部份是BAND1/2/3.則1/3是BAND 1生. 如是, 則有約1.3K是BAND 1生, BAND 1葵青學位有879個位, 則是區內不夠BAND 1生學位, BAND 1有機會在大抽獎時跌落BAND 2, 是嗎??

黃巴士

Merry X'mas

Khmama,

Wish you Merry Christmas and Happy New Year!!!!

Thanks!!

Yellow Bus

回復 16# khmama 的帖子

THANK YOU

YELLOW BUS

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題