用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

原帖由 hinviv 於 09-8-24 18:39 發表

khmama

我都十分期待你的分析
Thanks!

hkmama,

me too but my daughter is band 2!

原帖由 khmama 於 09-8-29 12:00 發表
至於何官, band2生抽獎未必搏得過, 因為位少而且有聯繫小學, 好多唔進取既band1生分分鐘第一輪抽獎已經攞晒o的位. ...

Dear Khmama,

Thank you very much.

小女band 2 如果自行何官 或 培道 機會大唔大?

Kathymum

原帖由 khmama 於 09-8-30 17:51 發表

band2頭,中定尾?

第一次呈分, 老師說她是 band 2頭, 現就讀九龍城區官小.

Thanks

原帖由 khmama 於 09-9-4 20:42 發表

band2頭考何官同培道當然機會大. 如果兩間都係心儀既就冇問題.

Dear khmama,

咁自行可否博一間英中?  請建議有邊間可以博一博呢?

因本人嚴重缺乏升中派位知識, 又唔知d中學banding及校風.

我只得一個女兒, 所以我好擔心簡錯中學.

請幫幫忙指點下, 謝謝!

kathymum

原帖由 khmama 於 09-9-5 13:32 發表

通常band2頭會搏一間band1尾英中, 可以考慮丘佐榮, 但九龍城區太多人爭, 唔可以期望太大. 明年語言微調, 中中都會開英文班, 反而建議你試band1尾/band2頭中中更好, 因為出年每班又少兩個位, 叩英中可能好難. ...

很高興咁快收到你的回答, 感激萬分!

自行第一 何官, 第二 有邊間band1尾/band2頭中中選擇?

謝謝!

kathymum

原帖由 khmama 於 09-9-6 16:21 發表

如果你要選番九龍城區, 可以試下真光.

多謝你的建議, 咁真光定培道好d?

kathymum

多謝你的分析, 好正.

辛苦晒妳!

原帖由 khmama 於 09-9-11 23:01 發表

真光好過培道, 其實10年前真光係可以轉英中既, 不過最後決定唔轉.

Thank you very much.  明白晒.

小女小學在九龍城區
五年級呈分試 老師說是band 2 頭
六年級呈分試 老師說是band 1 中

請問現在小女的banding 是band 1 中 or band 2 頭?
請問自行可否選英中? 那兩間較大機會呢? 謝謝幫 ...

原帖由 khmama 於 09-12-27 21:17 發表

你應該問清楚老師, 仲要係快o的問.

老師話現在是Band1尾, 叫我們在自行時可選高一些.

[引用:
原帖由 kathymum 於 09-12-24 10:36 發表

小女小學在九龍城區

請問現在小女的banding 是band 1 中 or band 2 頭?
請問自行可否選英中? 那兩間較大機會呢? 謝謝幫 ... ...

你應該問清楚老師, 仲要係快o的問.

老師話現在是Band1尾, 叫我們在自行時可選高一些. [/quote]

自行選丘佐榮同何官機會大唔大?
選旅港是否沒有機會?

小女小學在九龍城區
老師話現在是Band1尾, 叫我們在自行時可選高一些.

自行選丘佐榮同何官機會大唔大?
選旅港是否沒有機會?

原帖由 khmama 於 10-1-11 21:13 發表

如果你囡囡既成績咁唔穩定,你都唔好太進取. 丘佐榮都有機會, 旅港就機會微. 何官可以一試. 如果想搏英中, 可以報油尖旺既循道. 唔怕遠可以去考沙田3間降級英中, 其實都唔係太差. ...

咁灣仔鄧肇堅有無機會呢?

Dear khmama

小女成績三次呈分試後全級39/125, 九龍城區首3志願應如何選擇? 可否填BAND1英中在首3志願, 請賜教!
‹ 上一主題|下一主題