用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問各位家長有無自己個小朋友專注力唔集中,入黎傾傾? ...
樓主: wingyeunglilo
go

請問各位家長有無自己個小朋友專注力唔集中,入黎傾傾? [複製鏈接]

not yet, but i will go to have a look first. thanks
原帖由 wingyeunglilo 於 09-7-27 22:01 發表
You're Welcome....有無去到買...?

我個女都系一樣。。 由 k1 被老師投訴到k3。。我都不知有嘢可做。

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-17 12:51 發表
有呀, 我個女都系一樣
由 k 班到 衣家 p 班 都系, 每個班主任都系咁講
老師話, 上上下堂, 做做下功課....  有人講嘢, 佢會分心去聽. 有時攪吓 頭髮 , 有時攪吓手指, 筆, 什么都攪 ,
問過老師, 要不要去轉介, 老師又 ...

原帖由 Vinyny 於 09-8-4 17:27 發表
我個女都系一樣。。 由 k1 被老師投訴到k3。。我都不知有嘢可做。

check 下係咪資優 ?
無知是福

點 check?

原帖由 brian61950 於 09-8-4 17:54 發表

原帖由 Vinyny 於 09-8-5 14:04 發表
點 check?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2117301&extra=page%3D1
無知是福

原帖由 brian61950 於 09-8-4 17:54 發表

乜野皮紋測試,真搵錢,超好笑。

各位,今日,我有一連兩個笑話,1.跳舞miss說阿囡要時時叫佢個名,佢先至專心,已經差不多兩年,仲係咁,你話係咪無佢辦法2.最慘今日第二堂學游水,阿sir講明你再走,就要佢唔可以用浮版,係囉,記得一分鐘,阿sir走咗教人,佢又走開,己走咗去游,你話係咪仲煩,話晒第二堂,仲係未得,你話唔專心可以一日內連續發生兩次....

原帖由 wingyeunglilo 於 09-8-5 23:39 發表
各位,今日,我有一連兩個笑話,1.跳舞miss說阿囡要時時叫佢個名,佢先至專心,已經差不多兩年,仲係咁,你話係咪無佢辦法2.最慘今日第二堂學游水,阿sir講明你再走,就要佢唔可以用浮版,係囉,記得一分鐘,阿sir走咗教人,佢又 ...

有冇一d時候會專到心,有就照做。

hi wing

如果我無記錯, 你囡囡年紀應該很少, 約 k 班或p 1
我個女都系一樣, 要經常等老師叫佢個名才可以回神
不過, 你可以試下從佢平常其他活動或學習態度, 是不是也是這樣.
舉例,
佢打機時, 是不是不能專心
佢閱讀佢有興趣的書本, 是不是不能專心
佢玩佢喜歡的遊戲, 是不是不能專心

我現在在想, 佢上課堂未能專心, 可能老師教法未吸引, 可能佢對課本無興趣,可能佢跟本吾明白老師說什么, 所以就遊雲了.

我個囡由 k 班學至 p2 , 老師話要叫佢個名,佢才可以專心, 最初頭p1 , 我不停同佢講要專心聽老師說, 至p2我仔細留意及思想, 我覺得佢只是喜歡在跳舞那裏, 可以同 d 朋友仔一齊玩, 一齊跳, 可能這些活動是家長想佢學, 究竟是不是佢的真興趣 ?? 而我開始覺得這可能不是佢的與趣,而佢的問題是佢欠缺 "認真"的態度 未懂"責任" 態度. 未心是專心的問題

佢也從 k 班學琴至 p1, k 班三年, 佢好開心一直彈, 但只是懂得彈, 未能好似其他同學仔一樣咁醒或咁有音感.
至 p 1 , 我轉了 1 對 1 學,  希望佢可以像其他同學, 那時學了1.2 個月, 老師覺得佢可以試考 2 級, 於是家長同老師也朝這個目標去做, 幾個月後, 老師話佢比初時更差, 不能專心學. 於是問囡囡, 佢"知吾"以對, 再問佢, 是不是很辛苦, 佢說是, 問老師是不是很兇, 佢沒有回覆, 其實我在這幾個月內, 我覺得老師比佢很大壓力, 佢由初時玩玩的性質, 到現在不是玩玩的感覺, 於是問佢還學不學, 佢話吾想學. 之後我停了, 但佢仍然間中自己有彈琴用k班時教的書本, 也有用 p 班時教的裡本, 自己間中去練. 今年 p 3, 佢自己同我講要學琴, 而佢真的很"認真"自動地去做練習而且也很"專心"地聽老師說. 因為這次是佢自己要求去學的.  

所以我覺得可能吾專心的原因 , 可能心智未成熟 , 可能這不是佢的興趣

至於游水, 我想你要再細心留意一下及灌輸佢危險知識,
又或者平日, 你們同佢游水的情況, 是不是也給他自由走開佢玩 ??? 要慢慢解釋給佢知, 分別在那.. 环境不同, 態度要有不同

這只是個人意見....
如有不對, 請見諒

原帖由 wingyeunglilo 於 09-8-5 23:39 發表
各位,今日,我有一連兩個笑話,1.跳舞miss說阿囡要時時叫佢個名,佢先至專心,已經差不多兩年,仲係咁,你話係咪無佢辦法2.最慘今日第二堂學游水,阿sir講明你再走,就要佢唔可以用浮版,係囉,記得一分鐘,阿sir走咗教人,佢又 ...

樂豬懶媽媽 ,

心聲之言. 我個仔升p2, 同樣專注唔到做功課, 除了他自己有興趣的事..... 我覺得是他心智未成熟加上對功課提唔起興趣而常逃避的表現, 常認為自己已識的, 就不想浪費時間去做. 做媽媽的常要恩威并重,我覺得身心很疲累, 一直提醒自己要堅持, 希望他可以一步步改善.

Hi Tingmum

是呀, 現在的媽媽真的吾易做
因小朋友可能吾識表達, 又可能吾敢表達
做媽媽的, 要想, 要感覺, 要旁敲側撃去理解, 再進行思想教育 (父母同仔女都要)

我囡至現在仍未能專注於課堂或功課上
我自己想, 可能需要等 某 一天 佢突然開 "翹" 才會自已去專注及認真功課上, 只是這"某" 一天, 不知何年何月

現在可以幫的, 只是給些功課佢做, 希望多做功課, 熟能生巧, 減少錯誤, 增加自信心, 提昇少許興趣因為成功感.

佢好聽話, 我給的所有功課, 佢大多會做, 不過, 你會發現, 佢做錯的, 主要是, 大意, 大眼睛 , 欠思考 . 而這些主要因欠專注及認真.

我只可以告知她讀書的重要性, 專注的好處.
如果做功課專注些, 不用改正, 那就可以早些 relax
做佢想做的任何事.

總之, 就很辛苦.

不過, 自己是過來人, 想當年, 如有人會 "推" 我, 幫我,  (當然我的年代這是沒有可能) , 未必會好, 但應該會比現在好些.
所以, 現在希望有多少, 就幫佢多少, 希望佢以後條路容易行些, 多些選擇.

成綪吾系必要 , 但我個人覺得是必需, 這些是資產(越好越好) , 每一個人都吾知未來會如何, 如果現在吾努力些, 再遲就較難, 要比人多走好些路.

原帖由 TINGMUM 於 09-8-6 12:25 發表
樂豬懶媽媽 ,

心聲之言. 我個仔升p2, 同樣專注唔到做功課, 除了他自己有興趣的事..... 我覺得是他心智未成熟加上對功課提唔起興趣而常逃避的表現, 常認為自己已識的, 就不想浪費時間去做. 做媽媽的常要恩威并重,我 ...

原帖由 TINGMUM 於 09-8-6 12:25 發表
樂豬懶媽媽 ,

心聲之言. 我個仔升p2, 同樣專注唔到做功課, 除了他自己有興趣的事..... 我覺得是他心智未成熟加上對功課提唔起興趣而常逃避的表現, 常認為自己已識的, 就不想浪費時間去做. 做媽媽的常要恩威并重,我 ...

me too!!

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-6 14:03 發表
Hi Tingmum

是呀, 現在的媽媽真的吾易做
因小朋友可能吾識表達, 又可能吾敢表達
做媽媽的, 要想, 要感覺, 要旁敲側撃去理解, 再進行思想教育 (父母同仔女都要)

我囡至現在仍未能專注於課堂或功課上
我自己想, 可能 ...

我和囡囡都無呢個問題,所以唔適答。不過我就成日同個囡講,記得要『讀書時讀書、遊戲時遊戲』,千析唔好『遊戲時讀書、或者讀書時遊戲』。

回覆 1# happyvalley 的文章

恭喜您, 不用面對這些問題..
這個問題, 基本困擾了我很久
但無奈....
佢知道讀書及遊戲必需分開,
無奈, 佢不能控制自己 '注意力'集中, 很容易受 4 周圍的事/人分散. 更甚是 , 會做做下功課停咗手, 眼及耳仔已經4 圍走 . 有時會上上上下堂, 自己左弄又弄任何可以弄的嘢.   老師要時時 叫 "魂" 咁 叫佢返來.  
唉>>>

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-7 11:06 發表
恭喜您, 不用面對這些問題..
這個問題, 基本困擾了我很久
但無奈....
佢知道讀書及遊戲必需分開,
無奈, 佢不能控制自己 '注意力'集中, 很容易受 4 周圍的事/人分散. 更甚是 , 會做做下功課停咗手, 眼及耳仔已經4 圍 ...

會唔會同學校及成績冇關的事,他就會冇呢個問題。

因為我估可能是太緊張成績,搞到心神不定。

有可能.
可能佢的性格吾適合 這種教學模式
但佢呢個媽媽可能幫佢選錯了學校

我唔記得有沒有弄錯或記錯, 你小朋友是不是讀直資(柴灣那一間)就我知那些活動敎學. D朋友囡囡話讀那種模式的學校很開心.
但因為早幾年經濟不太好, 無法負擔直資, 又聽聞那些直資學校, 有很多需要父母一齊幫手搜索資料做功課, 之前幾年的工作要一早返工, 成11-12:00 才回到家, 所以吾敢想這類教學方式的學校. 怕無時間跟佢做功課.

現在我有時間, 但如果依家才轉校, 我怕佢唔適應, 所以吾敢作這個打算.

成績, 我想一般小朋友 都未識得緊張
反而是家長更緊張.

好多謝你的回應    

原帖由 happyvalley 於 09-8-7 12:20 發表

會唔會同學校及成績冇關的事,他就會冇呢個問題。

因為我估可能是太緊張成績,搞到心神不定。

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-6 11:16 發表
hi wing

如果我無記錯, 你囡囡年紀應該很少, 約 k 班或p 1
我個女都系一樣, 要經常等老師叫佢個名才可以回神
不過, 你可以試下從佢平常其他活動或學習態度, 是不是也是這樣.
舉例,
佢打機時, 是不是不能專心
佢閱 ...
係呀!無諗過呢個問題,成人以為佢ok!但係同佢d同學有所比較.....人哋都唔會咁....連同學仔都話係囉,佢上堂都唔專心.....
‹ 上一主題|下一主題