用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港派位制度真係苦了家長同學生
樓主: 牛咪咪
go

香港派位制度真係苦了家長同學生 [複製鏈接]

原帖由 地獄社工 於 09-10-29 21:59 發表
真真正正要改變既其實係家長既想法......
想法唔變,就算制度點變都唔會有用......
你話要提早公佈自行,到公佈左又會有好多家長不服,到時學校處理你地既投訴定唔處理好,到處理得來,佢地學校既運作又嚴重被影響。至於你話恢 ...

敢問閣下世上有那些政策、制度會令到每一過人滿意而设有投訴及怨言呢?若否,難道不滿意者不能在此討論嗎?

家長的心態是果而非因呀!社會制度精英化,鼓勵競争、鼓勵消費,鼓吹經濟發展,這才是因,定立政策、制度者背後的思維及心態改變,家長的心態是永遠會變,你這種說法未免倒果為因。

原帖由 judy 於 09-10-30 11:01 發表

香港的民智和她得到經濟成就完全不匹配,所以上天要港人終日吵,不得要寧。上天對萬物都算公平!

記得倪匡先生最近有此言論,在中歷史之中,只有盛世和亂世兩種,盛世嘅時候,人民安於為奴;亂世嘅時候民智反而有所提升,不甘為奴。還看今天,本人以香港經濟成就,大陸嘅高速發展引以為恥,就讓你們這等精英去匹配吧,說真的,你們這等精英心態改變,BK到處都是噪音。

本人覺得這裡的家長並非都讚成升中試,只是覺得現行制度比升中試更差而矣!

現時小學生從小二開始已操小三TSA,小五開始更慘,要操小六TSA及三次呈分試。有人可能認為,是家長過今重視這些考試,至攪到發神經啫!實情係絕大部分學校都重視這些考試,發神經嘅係學校,並非家長及小朋友。在香港嘅教育制度之下,家長從未有主導權,話家長發神經,這說法未免倒果為因,有侮辱別人之嫌。話教育局這個政策,有舒緩家長、學生辛苦操練的作用,更與事實不符。

本人兒子已升F1英中,但對現行升中制度十分不滿,且從未發神經,不過頭腦必比你們這些精英懂得尊重別人。

原帖由 judy 於 09-11-4 14:41 發表

你話慘唔慘呢,呢班動物。

TSA是甚麽?只是教局對學生學習情况的一些監測而已。一不對外公佈,二不影响學校存亡。操來做咪啊?

講到緊張學習,私校唔会唔緊過官律吧?我有两個孩子,大嘅己中五,咁多年來,我冇一次聽佢地佢提TSA。 ...

你有錢,有主導權,讀セ學校都得啦!TSA你理得佢係セ啫?你這種植物人,瞓係到セ都有,怎知民间疾苦呀,咁祝你兩個仔長得高高大大,早日開枝散葉。讀書讀嚟做セ呀!有個咁大棵樹嘅阿媽護陰,不過瞓係度時,小心壓嚫個仔呀!

原帖由 judy 於 09-11-4 16:48 發表

Annabellalaw,

香港小學冇banding,中學有,門當户對,永冇可能。所以,理念相近可也。香港的小學,基本上水準相近。如同一機构之學校結龍,邊個都冇着數或唔抵,在全港性學校來說,可謂公平之至。

現時,將學生分三等,被分為band3 ...

香港小學雖無banding之分,卻有高低之別,有些小學band1生去到80多%;但有些只有十多%。這些是鉄一般的事實,結龍,点結呀,不知人间何世,仲話公平之至。

話band3學生因信心受打擊,而引致學業差,結龍後就無banding分,對教育有利。你是否星球人嚟架,分banding、分階級、標纖等是地球人嘅常態呀。你話比我知邊處無呀,現時大多數結龍學校都有分精英班、英文班呀。我個仔係band1生,但佢最老友嘅同學仔係band2、3學生。他們係體育、書畫、音樂、不知幾好,我從覺他們失去信心,吾好過份放大標纖效應啦,他們學業成差有很多原因嘅。世上邊到無標纖呀?就以BK為例,我們就算被人認為係民智低、發神經嘅動物又如何呢,只要知道說話嘅係無家教嘅植物奴才就得囉。絕對唔會影响到自信心嘅。說到底,要解決標纖校應,最簡單嘅方法就係互相尊重。

原帖由 judy 於 09-11-5 11:21 發表

香港小學的确有高低之分,但大體分別不大。

至於互相尊重云云,我 啦!

其實我只係過路咋,在你話家長民智低之前從未在此topic發言,所以你不應只對我 ,而應向在此之前比你尊重嘅家長 。你大可出一post,家長確有不同,你

大體分別不大。潮流興以單一代表作集體訴訟,咁嘅要求唔算過份啩?
‹ 上一主題|下一主題