用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發展遲緩小朋友想係沙田或馬鞍山搵小學 ...
樓主: MARSTEN
go

發展遲緩小朋友想係沙田或馬鞍山搵小學 [複製鏈接]

今日問過社工,佢話有d小朋友入左禾輋信義都幾好,佢問我會否考慮馬鞍山信義,因為佢地都好似禾輋果間咁有資源,不過叫我有心理準備,通常都會有好多遲緩既學生
佢又話,其實間間學校都有呢d學生,有一間沙田band 1小學竟然有50個呢d學生,所以學校有資源都俾唔哂呢50個學生

好頭痛,入程度低有資源定係中等既有資源呢?當然信義果d一定會同家長合作,社工話有需要都會叫家長去幫手,即係可能多到老師都未攪得惦果d學生...另一方面又係好既,至少你知道仔仔係學校係點,唔似d封鎖式問佢又話無問題,最終無理你個仔...唉~最好就係有呢方面既家長可以提供意見

我亦email去各間心水學校問有關資源問題,暫時只有黃耀南有回應我:如下

=======================

1. 本校有一位有7年經驗的言語治療師駐校,已服務本校三年
2. 除課程調整外,還會外聘坊間有關專家到校開設小組
3. 依教育局指示最多25人
4. 2位專門教授加強輔導班老師,亦有多名己接受特殊教育訓練老師
5. 駐校社工
若然進一步了解,可致電本校與負責特殊教育老師詳談,或安排到本校參觀,親身了解校方的支援詳情
=======================

我的小朋友也是91網, 今年9月搵小學, 其實心目中同你一樣想搵些小功課的學校. 我的小朋友在黃耀南有上幼適班, 如你有興趣也可為你小朋友報讀.

原帖由 MARSTEN 於 09-7-14 21:19 發表
今日問過社工,佢話有d小朋友入左禾輋信義都幾好,佢問我會否考慮馬鞍山信義,因為佢地都好似禾輋果間咁有資源,不過叫我有心理準備,通常都會有好多遲緩既學生
佢又話,其實間間學校都有呢d學生,有一間沙田band 1小學竟然 ...

是什麼來的??

原帖由 豆Dan 於 09-7-14 21:53 發表
我的小朋友也是91網, 今年9月搵小學, 其實心目中同你一樣想搵些小功課的學校. 我的小朋友在黃耀南有上幼適班, 如你有興趣也可為你小朋友報讀.

是學校給我們區幼稚園學生上的興趣班,有英語,普通話,科學同一些親子遊戲.
是在星期六下午上堂.

原帖由 MARSTEN 於 09-7-14 22:24 發表
是什麼來的??

回覆 5# Namson 的文章

是的,沙田EDB分區上年是這樣回答我朋友。我教會朋友個仔上年全家由美國回流到香港,去考一呂,一呂說未能取錄,因沒有剩餘學位。(事實上EDB check 過沒有學額。)後來去考禧年,禧年說他中文程度差而拒絕他,因我的朋友住富安花園,而EDB check 到當時禧年P.2 有剩餘學位,所以發信禧年要收我朋友個仔。

所以一般學校(including Band 1 school)如有人叩門或插班會盡量收足,避免EDB通知要收某些學生。

相信其他區也一樣吧!

但我係馬鞍山區的,可以參加嗎? 收費如何?

原帖由 豆Dan 於 09-7-14 22:42 發表
是學校給我們區幼稚園學生上的興趣班,有英語,普通話,科學同一些親子遊戲.
是在星期六下午上堂.

應該得. 收費是免費(只收茶點費), 如有新班會在校網發表.
網址如下 : http://www.wynps.edu.hk/WYNPS/main.html
另也可問一問你的幼稚園, 因我是由學校給表格的.

原帖由 MARSTEN 於 09-7-15 10:35 發表
但我係馬鞍山區的,可以參加嗎? 收費如何?

好似暫時未有活動,anyway多謝你

i want the same info and could u PM yr daughter's school info to me? thanks a lot.
原帖由 weiwai 於 09-7-10 21:59 發表
dear charlotte_mom

可否pm你女女讀緊個間直資學校名比我呢?
我女女而家上緊早期訓練, 也開始留意緊小學資料
唔該晒

大家都有相同的目標, 所以不用客氣.
遲些也可能需要你的幫忙.

原帖由 MARSTEN 於 09-7-15 19:46 發表
好似暫時未有活動,anyway多謝你

hihi,我又想問下,各位知唔知葵青荃附近有無邊啲小學口碑好啲?
原帖由 MARSTEN 於 09-7-9 20:37 發表
如題

發展遲緩小朋友希望係沙田同馬鞍山選一間合適既小學,9月就要選啦,但係只係收到呢3間較好,有無其他選擇呢

1. 要有足夠資源俾發展遲緩既小朋友,如言語治療...
2. 小班,最好10幾20人,最多都係20幾人一班
3. 節數 ...

其實吾須要咁擔心, 我有朋友係新移民, 當時保良局莊啟程吾收佢, 得馬鞍山信義收佢, 而家佢畢業,仲派到沙田band one 英中,(曾x添)  其實只要keep住有學習動機,將來就有機會發力向上

原帖由 llcathy2004 於 09-8-6 05:54 發表
hihi,我又想問下,各位知唔知葵青荃附近有無邊啲小學口碑好啲?

Hi IIcathy,

唔好意思~見你係度問小學,想問下你小朋友其實係咪有些少special need,以我所知,荃灣有幾間小學做融合都幾有心有力,如有需要可以pm分享下
‹ 上一主題|下一主題