用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發展遲緩小朋友想係沙田或馬鞍山搵小學 ...
go

發展遲緩小朋友想係沙田或馬鞍山搵小學 [複製鏈接]

如題

發展遲緩小朋友希望係沙田同馬鞍山選一間合適既小學,9月就要選啦,但係只係收到呢3間較好,有無其他選擇呢

1. 要有足夠資源俾發展遲緩既小朋友,如言語治療...
2. 小班,最好10幾20人,最多都係20幾人一班
3. 節數時間要短,因為專注力不足好難上足成個鐘一堂
4. 活動教學
5. 少功課

希望有人幫到我啦~
   0    0    0    0

up...............

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 好難wor........
我仔都有少少speech delay, 而家都catch up得唔錯, 打算俾佢讀主流小學
小學唔同幼稚園, 唔會再有st去學校做training(政府無support), 政府有d叫融合教育, 會俾funding間學校自己攪, 但學校將d錢用左去邊就無咩監管, 所以聽講有d求祈買部電腦, 用左d fund就算, 唔係真正幫有需要既小朋友
10幾廿人一班既學校, 唔多wor! 學費貴貴果d就有得唸..........(我都想搵!) 哎, 講真, 如果有咁小班, 又爭到頭崩額裂啦(除非係收生不足迫住要小班啦)
我同意搵活動教學同少功課, 另外如果一條龍就最好, 否則去到小3小4, 學校又開始預備d學生考中一(即係又要操)
學校包容好緊要, 我會建議你揀d新思維學校, 佢地會俾多d空間小朋友發展唔同既才能, 讀書唔top, 唔係死路一條
沙田果邊學校我唔識呀, 我打算考4間, 2間將軍澳, 2間港島東
原帖由 MARSTEN 於 09-7-10 10:39 AM 發表
up...............

真係好難搵,又係指引,只靠小學概覽既資料好似好牙煙咁~
果次睇天下父母心,講個幾兄弟轉去讀禾輋信x幾好咁,不過有人又話好多功課,都唔知選唔選好

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-10 10:54 發表
嘩, 好難wor........
我仔都有少少speech delay, 而家都catch up得唔錯, 打算俾佢讀主流小學
小學唔同幼稚園, 唔會再有st去學校做training(政府無support), 政府有d叫融合教育, 會俾funding間學校自己攪, 但學校將d ...

原帖由 MARSTEN 於 09-7-9 20:37 發表
如題

發展遲緩小朋友希望係沙田同馬鞍山選一間合適既小學,9月就要選啦,但係只係收到呢3間較好,有無其他選擇呢

3. 節數 ...

我相信節數長短真幾難配合妳的需要,因為小學常有「媽」堂。

所有官立學校都有支援,妳可以考慮

我識一位家長,不過是住九龍的。約-5-6月開始就打電話去所有自己區內小學的駐校社工or訓導主任,把小朋友的情況告知社工,問學校能否配合,當然有些學校會間接或坦白叫妳都係唔好申請,也有些願意把自己學校會提供甚麼支援告訴妳。之後她按這些資料報了一間都算受歡迎的學校,結果成功左,依家都讀得ok

8-)

多謝你既資料,我今日都有email去幾間有支援既學校問,如果佢地唔覆我先再打去問下

因為間間都話有,但係實際上如果唔多的話,入左去都要再轉

原帖由 anitawong21 於 09-7-10 14:36 發表

我相信節數長短真幾難配合妳的需要,因為小學常有「媽」堂。

所有官立學校都有支援,妳可以考慮

我識一位家長,不過是住九龍的。約-5-6月開始就打電話去所有自己區內小學的駐校社工or訓導主任,把小朋友的情況告知社工,問 ...

醒目開學勳章 王國長老

最弊就係有特別需要既家長, 申請學校時都係一樣咁抽, 無特別安排, 所以如果間學校係好的(有愛心), 本身競爭都大
所以我都係打算自己考直資, 好彩我住個網都ok, 如果真係咁黑, 一間直資都考唔到, 大抽獎都應該抽到想入既學校(反正我唔係同人爭名校)
原帖由 MARSTEN 於 09-7-10 03:17 PM 發表
多謝你既資料,我今日都有email去幾間有支援既學校問,如果佢地唔覆我先再打去問下

因為間間都話有,但係實際上如果唔多的話,入左去都要再轉

你覺得入直資對佢地有幫助嗎?
我只知直資小學無咩測試考試

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-10 15:25 發表
最弊就係有特別需要既家長, 申請學校時都係一樣咁抽, 無特別安排, 所以如果間學校係好的(有愛心), 本身競爭都大mouth:" />
所以我都係打算自己考直資, 好彩我住個網都ok, 如果真係咁黑, 一間直資都考唔到, 大抽獎都應 ...

原帖由 MARSTEN 於 09-7-10 15:34 發表
你覺得入直資對佢地有幫助嗎?
我只知直資小學無咩測試考試

直資不是不好,不過妳們要肯定小朋友是否適合讀活動教學的學校,有些注意力不足的小朋友去國際學校讀一樣跟不上,因為這類學校都講求小朋友的自主性。最評估下請教專家意見!

重有,不過我肯定!我唔知妳小朋友有否在政府評估中心評估為有特殊需要,如果有特殊需要但你入讀私校OR直資,一些來自政府的駐校支援好似會冇左。
8-)

我仔一向係政府做評估的,上左3年早期訓練,所以一定會填"特殊需要"果part

我暫時未想仔仔入直資,因為我覺得佢壓力會重大

原帖由 anitawong21 於 09-7-10 17:17 發表

直資不是不好,不過妳們要肯定小朋友是否適合讀活動教學的學校,有些注意力不足的小朋友去國際學校讀一樣跟不上,因為這類學校都講求小朋友的自主性。最評估下請教專家意見!

重有,不過我肯定!我唔知妳小朋友有否在政府評估 ...

醒目開學勳章 王國長老

其實直資只係一種funding模式, 直資學校都有好多種, 最緊要study清楚自己究竟要d咩, 人地話最好既, 未必岩你(尢其是小朋友有特別需要)
我女就讀緊一間直資, 佢有我想要既野
1. 愉快學習, 校風開放, 老師同學生之間有商有量, 小朋友可以問可以錯(人人都會錯, 錯左要識改, 學識敢去錯至有進步)
2. 老師夠包容, 小朋友個別學習能力有差異, 佢地會幫佢補底, 而唔係照肺或者迫佢走
3. 一條龍, 中英數合格已經可以直上中學
4. 活動教學, 小朋友靠自己探索去求知道, 而唔係依書直說, 學校get得幾多得幾多 (或者係, 背得幾多得幾多)
5. 1,2年班無考試, 用持續評估, 上堂表現, 參與討論都係評估部分

正如之前講, 官津校有支援, 唔等於肯配合, 唔等於做得好, 所以我揀學校, 第一樣一定係包容性
揀直資係因為有得考, 可以有d把握咁解, 好過靠政府派, 又無分, 都唔知派咩俾我........(我無話直資一定好過官津校呀)

原帖由 MARSTEN 於 09-7-10 05:27 PM 發表
我仔一向係政府做評估的,上左3年早期訓練,所以一定會填"特殊需要"果part
我暫時未想仔仔入直資,因為我覺得佢壓力會重大

醒目開學勳章 王國長老

另外提醒一句, 半日制學校課程會比較趕, 40分鐘完一堂又40分鐘, 無時間抖
而全日制每堂可以有50分鐘, 老師有多d時間可以spare, 另外堂與堂之間休息時間亦多d, 可以俾學生"充下電"

dear charlotte_mom

可否pm你女女讀緊個間直資學校名比我呢?
我女女而家上緊早期訓練, 也開始留意緊小學資料
唔該晒

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-10 18:16 發表
其實直資只係一種funding模式, 直資學校都有好多種, 最緊要study清楚自己究竟要d咩, 人地話最好既, 未必岩你(尢其是小朋友有特別需要)
我女就讀緊一間直資, 佢有我想要既野
1. 愉快學習, 校風開放, 老師同學生之間有 ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

請問係邊間咁好呀??

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-10 18:18 發表
另外提醒一句, 半日制學校課程會比較趕, 40分鐘完一堂又40分鐘, 無時間抖
而全日制每堂可以有50分鐘, 老師有多d時間可以spare, 另外堂與堂之間休息時間亦多d, 可以俾學生"充下電" ...

早前看過這個港台節目,胡素貞下午校可能幫到你。而且九成九機會收。看看以下連結再考慮吧!

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/healthandwealth09/20090523.html

原帖由 MARSTEN 於 09-7-9 20:37 發表
如題

3. 節數 ...

胡下係咪九成九會收呢?剛剛我朋友由九龍搬左來沙田住,申請入胡下做插班生,佢唔係話佢冇位,係話個小朋友成績差唔收.但當然case by case啦!

原帖由 shatinbb 於 09-7-13 21:33 發表
早前看過這個港台節目,胡素貞下午校可能幫到你。而且九成九機會收。看看以下連結再考慮吧!

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/healthandwealth09/20090523.html

...

我都知胡小成績幾好,不過分上下午,上午好多人讀,反而下午就少好多,唔知係咪佢安排發展有障礙既小朋友去哂下午呢

我都有考慮過胡下,因為佢上堂時間短,半日相對全日對於專注力不足既小朋友係好少少既

不過如果睇成績先入到就有d難度,因為佢地都係咩都遲人少少,學野都未跟得貼,成績又點會好呀

另外胡小好多功課架wor...

妳要check清楚喎!因為胡下搬左去乙明村,胡上就會轉全日制.我唔知胡下係咪都會轉全日制喎!

原帖由 MARSTEN 於 09-7-14 12:20 發表
我都知胡小成績幾好,不過分上下午,上午好多人讀,反而下午就少好多,唔知係咪佢安排發展有障礙既小朋友去哂下午呢

我都有考慮過胡下,因為佢上堂時間短,半日相對全日對於專注力不足既小朋友係好少少既

不過如果睇成績 ...

我介紹胡下的原因是這間學校的支援較多,對學生個別需要能照顧。(可商量減少功課) 起碼校長及老師接受這些有需要的同學。好過有些學校勸你轉校或為難小朋友。

收得多這些學生也不是壞事,老師們會更有愛心及經驗,好過收啲索K、援交、行為差的學生。

胡上及下是兩間方針不同的學校。胡上傳統勁谷,胡上及胡下明年才能轉全日制。

只要任何一間小學,有剩餘學額,而你又住同區,學校不能拒絕,如學校拒絕,可到分區EDB complain,到時EDB會發信通知學校要收。(我朋友上年試過) 以我所知,胡下仍有剩餘學額,所以我說九成九收。

如資料有錯請糾正。

shatinbb,

我想問多小小,係咪任何一間同區學校(包括BAND ONE),如果佢有位,無論我小朋友成績有幾差,佢都一定要收,如果唔係我就可以去EDB COMPLIANT佢啦?因為我諗住話返比個朋友知.謝謝!

原帖由 shatinbb 於 09-7-14 15:35 發表
我介紹胡下的原因是這間學校的支援較多,對學生個別需要能照顧。(可商量減少功課) 起碼校長及老師接受這些有需要的同學。好過有些學校勸你轉校或為難小朋友。

收得多這些學生也不是壞事,老師們會更有愛心及經驗,好過收 ...

‹ 上一主題|下一主題